Buzz

Μισέλ Μοργκάν. Αντίο στα πιο όμορφα μάτια του σινεμά

στα 10

Η Γαλλίδα ηθοποιός πέθανε χθες σε ηλικία 96 ετών

Μισέλ Μοργκάν. Αντίο στα πιο όμορφα μάτια του σινεμά

Γεννημένη το 1920 έφυγε από το σπίτι της στα 15 της αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός, σε μια εποχή που το να γίνεις ηθοποιός δεν ήταν το πιο συνηθισμένο ή αξιοπρεπές επάγγελμα. Και η ξεροκέφαλή νεαρή Γαλλίδα, κατάφερε να γίνει όχι απλά μια από τις μεγαλύτερες Γαλλίδες ηθοποιούς, μα μια σταρ παγκοσμίου φήμης, αφού ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και η γερμανική κατοχή του Παρισιού την ανάγκασαν να φύγει στην Αμερική.

Gribouille michele morgan 607 Στον πρώτο της ρόλο στο «Gribouille» του Μαρκ Αλεγκρέ

Είχε ήδη προλάβει να γίνει διάσημη στην χώρα της κυρίως μέσα από την ταινία του Μαρσέλ Καρνέ «Το Λιμάνι των Αποκλήρων», στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Ζαν Γκαμπέν. «Εχεις όμορφα μάτια το ξέρεις;» της λεέι εκείνος σε μια σκηνή κι αυτή απαντά «φίλα με». Κάπως έτσι αλλά και δίκαια αφού τα μάτια της έλαμπαν με ξεχωριστή λάμψη στο φως της μεγάλης οθόνης, η Μισέλ Μοργκάν έγινε γνωστή ως «τα πιο όμορφα μάτια του σινεμά».

Le Quai des brumes  607 Le Quai des Βrumes

Στην Αμερική δούλεψε για την RKO σε μια σειρά από ταινίες συχνά δίπλα σε πρωταγωνιστές όπως ο Φρανκ Σινάτρα στο «Higher and Higher» ή ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ στο «Passage to Marseille». Η Warner Bros κι ο Μάικλ Κέρτιζ την ήθελαν για πρωταγωνίστρια στην «Casablanca», αλλά η RKO αρνήθηκε να την «δανείσει» για τα γυρίσματα και κάπως έτσι έχασε έναν από τους πιο κλασσικούς γυναικείους ρόλους στην ιστορία του σινεμά.

Passage to Marseille 607 Passage to Marseille

Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Γαλλία και συνέχισε την καριέρα της κερδίζοντας ανάμεσα σε άλλα το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες το 1946 για το «La Symphonie Pastorale» του Ζαν Ντελανόι, αλλά παίζοντας σε και αγγλόφωνα φιλμ όπως το «The Fallen Idol» του Κάρολ Ριντ. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 και με την άνοδο της νουβέλ βαγκ, η Μισέλ Μοργκάν σταδιακά αποσύρθηκε από το σινεμά κρατώντας μόνο μικρούς ρόλους και κάνοντας εμφανίσεις στην τηλεόραση, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της στράφηκε στην ζωγραφική.


Δείτε ακόμη