Buzz

Η Μέρι Τάιλερ Μουρ ήταν κάτι περισσότερο από το απόλυτο TV Icon!

στα 10

Στα 80 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η Μέρι Τάιλερ Μουρ, διάσημη όχι μόνο για το θρυλικό ομώνυμο σόου της, αλλά και για τη δυνατή γυναικεία φωνή που ύψωσε σε εποχές που αυτό δεν ήταν σίγουρα... προφανές.

Η Μέρι Τάιλερ Μουρ ήταν κάτι περισσότερο από το απόλυτο TV Icon!

Να αρπάζεις τις ευκαιρίες, να κάνεις λάθη. Ετσι θα μεγαλώσεις. Ο πόνος τρέφει το κουράγιο. Πρέπει να πέσεις προκειμένου να εξασκηθείς στο να είσαι θαρραλέος.»

Η Αμερική θα την λατρεύει αιωνίως ως σταρ του «The Dick Van Dyke Show» απ' όπου και έγινε διάσημη και φυσικά ως πρωταγωνίστρια - σχεδόν επαναστατική για το ρόλο των γυναικών στη βιομηχανία και όχι μόνο - του «The Mary Tyler Moore Show», μια θρυλικής τηλεοπτικής στιγμής της αμερικανικής τηλεόρασης που χάρισε στην Μέρι Τάιλερ Μουρ συναπτά βραβεία Emmy και μια θέση στις πρωτοπόρες γυναίκες της σόου μπιζ.

Mary Tyler Moore 607

Στο «The Dick Van Dyke Show» (από το 1961 μέχρι και το 1966), η Μέρι Τάιλερ Μουρ υποδυόταν τη σέξι γυναίκα του πρωταγωνιστή Ντικ Βαν Ντάικ, μια χειραφετημένη και με ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ για την εποχή της... σύζυγο που έκανε μόδα τα κάπρι παντελόνια και έγινε είδωλο για τη μέση Αμερική με την ιστορία να την θέλει όταν κέρδισε το Emmy για την ερμηνεία της να αναφωνεί: «Αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Mary Tyler Moore 607 Με τον Ντικ Βαν Ντάικ στο «The Dick Van Dyke Show»

Θα συνέβαινε πολλές φορές ακόμη, κατά τη διάρκεια του «The Mary Tyler Moore Show» που ξεκίνησε το 1970 (με πρωτοβουλία της ίδιας της Τάιλερ Μουρ και του τότε συζύγού της Γκραντ Τίνκερ) θα έβρισκε την Μερι Τάιλερ Μουρ στο ρόλο μιας εργαζόμενης γυναίκας, η οποία θα έβαζε πρώτη στο τραπέζι θέματα όπως ισότητα στην αμοιβή, στο γάμο, στο σεξ... Μετά από έξι χρόνια μέσα στα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα, το «The Mary Tyler Moore Show» σταμάτησε το 1977, κερδίζοντας το Εμμυ για Καλύτερη Κωμική Σειρά, φτάνοντας συνολικά σε όλα τα χρόνια της προβολής του τον αριθμό ρεκόρ των 29 Εμμυ που ξεπέρασε το 2002 το «Frasier».

Mary Tyler Moore 607 To καστ του «The Mary Tyler Moore Show»

Το τέλος της δεκαετίας του '70 και οι αρχές του '80 την βρήκαν να προσπαθεί να αναβιώσει κάτι από την παλιά αίγλη των τηλεοπτικών της σόου, με το «The Mary Tyler Moore Hour» και το «Mary» στα μέσα των 80s, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Ενδιάμεσα, ακριβώς πάνω στην αυγή των 80s o Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα της χάριζε τον πιο κόντρα (και μαζί συγκλονιστικό) ρόλο της καριέρας της στο «Συνηθισμένοι Ανθρωποι» του 1980. Η ταινία θα κέρδιζε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και η Μέρι Τάιλερ Μουρ θα ήταν δίκαια υποψήφια για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, στη σημαντικότερη κινηματογραφική εμφάνιση της, μαζί με το μάλλον ατυχές αλλά διασημο γι' αυτό «Thoroughly Modern Millie» του 1967 με πρωταγωνίστρια την Τζούλι Αντριους.

Ordinary People 607 Η Μέρι Τάιλερ Μουρ σε διάλειμμα από τα γυρίσματα του «Συνηθισμένοι Ανθρωποι»

Μια δυνατή φωνή για τα δικαιώματα των γυναικών, σε όλη της τη ζωή η Μέρι Τάιλερ Μουρ αγωνίστηκε και για τα δικαιώματα των ζώων αλλά και για την πληροφόρηση γύρω από το διαβήτη, με τον οποίο διεγνώσθη στις αρχές του '70. Οπως είχε αποκαλύψει η ίδια στις αυτοβιογραφίες της (το «After All» του 1995 και το «Growing Up Again: Life, Loves, and Oh Yeah, Diabetes» του 2009) μέσα στα χρόνια της διασημότητάς της πάλεψε με τον αλκοολισμό, αλλά κυρίως με ένα σύστημα πάνω στο οποίο επιβλήθηκε πετυχαίνοντας όχι μόνο να ξεχωρίσει ανάμεσα σε σούπερ σταρ της εποχής της, αλλά και να δώσει το όνομά της σε ένα από τα πιο διάσημα τηλεοπτικά προγράμματα όλων των εποχών στην Αμερική. Καθόλου προφανές...

Mary Tyler Moore 607 Οι Εντ Ασνερ, Μπέτι Γουάιτ, Μέρι Τάιλερ Μουρ και Τεντ Νάιτ στα Εμμυ του 1976

Δεν είμαι μια ηθοποιός που μπορεί να δημιουργήσει ένα χαρακτήρα. Παίζω απλά τον εαυτό μου.»

Eπιβάλλεται να δείτε όσο πιο πολλά επεισόδια μπορείτε από το «Mary Tyler Moore Show»: