Buzz

Η Ντόροθι Μαλόουν ήταν μια γυναίκα - μελόδραμα

στα 10

Στα 92 της χρόνια πέθανε η γυναίκα που συνέδεσε ανεξίτηλα το όνομά της με το τηλεοπτικό «Peyton Place», νικήτρια ενός από τα δικαιότερα Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Γραμμένο στο Ανεμο» του Ντάγκλας Σερκ το 1956.

Η Ντόροθι Μαλόουν ήταν μια γυναίκα - μελόδραμα

«Ζω μεγαλύτερα δράματα και τραγωδίες στην προσωπική μου ζωή από αυτά που ζω στο "Peyton Place".»

Μέχρι το 2016, η Ντόροθι Μαλόουν ήταν η ένατη στη σειρά εν ζωή κάτοχος Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Το κέρδισε το 1956 για τη σαρωτική της εμφάνιση στο «Γραμμένο στο Ανεμο» του Ντάγκλας Σερκ στο ρόλο μιας αλκοολικής νυμφομανούς που θα προσπαθούσε να κλέψει τον Ροκ Χάτσον από την αγκαλιά της Λόρεν Μπακόλ. Σβήνοντας με μερικές αξέχαστες στιγμές όλη την πρότερη καριέρα της που αποτελούνταν από ρόλους ήσυχων συζύγων και κοριτσιών από σπίτι, η Ντόροθι Μαλόουν βρήκε το στοιχείο της και μαζί το σωστό πλατινέ χρώμα στα μαλλιά της.

«Ημουν σίγουρη ότι για να επικρατήσεις στη βιομηχανία έπρεπε να παίξεις σκιώδεις γυναίκες με σεξ απίλ. Από τότε και μετά υπήρξα σχεδόν αποκλειστικά πιωμένη, άπιστη και έτοιμη για σεξ σε όλη μου την καριέρα.»

Dorothy Malone Μελαχρινή, στα πρώτα βήματα της καριέρας της

Dorothy MaloneΜε τον Ροκ Χάτσον και την Λόρεν Μπακόλ στα γυρίσματα του «Written on the Wind»

Dorothy Malone Οι ηθοποιοί - νικητές των Οσκαρ τη χρονιά του 1956

Γεννημένη στο Ντάλας του Τέξας, γέννημα θρέμμα μιας Αμερικής που θα έβλεπε πολλά από τα μελαχρινά κορίτσια του να γίνονται ξανθιά και κατόχους τίτλων ομορφιάς να γίνονται σταρ του σινεμά, η Ντόροθι Μαλόνι (οπως ήταν αρχικά το όνομά της) ξεκίνησε με ένα διετές συμβόλαιο στην RKO πριν υπογράψει με την Warner και κερδίσει ένα μικρό ρόλο στο «The Big Sleep», εκεί όπου οι πιο παρατηρητικοί την εντόπισαν ως μια μικρή αποκάλυψη στο ρόλο της υπαλλήλου ενός βιβλιοπωλείου. Η Warner δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιο παρά τις θετικές κριτικές για το μελαχρινό κορίτσι και έτσι η Ντόροθι Μαλόουν θα επέστρεφε στο Τέξας και αργότερα θα μετακόμιζε στη Νέα Υόρκη κυνηγώντας μικρούς ρόλους στην τηλεόραση.

Οταν έγινε πλατινέ ξανθιά, άλλαξαν όλα. Ηταν 1954 και το να είσαι η αδερφή της Ντόρις Ντέι στο «Young at Heart» ήταν αρκετό για να ξεκινήσεις μια (τρίτη) καριέρα. Θα έπαιζε στο «Battle Cry» το 1955 με τον Ταμπ Χάντερ και θα έδινε μια δική της εκδοχή στη γυναικεία παρουσία στα γουέστερν με τα «Five Guns West» του Ρότζερ Κόρμαν και «Tall Man Riding» του Λέσλι Σελάντερ, αλλά και με τα «At Gunpoint», «Tension at Table Rock» και «Pillars of the Sky» του Τζορτζ Μάρσαλ.

FIve Guns West Five Guns West

Tension at Table Rock 607

Pillars of the Sky Pillars of the Sky

Η καριέρα της δεν απογειώθηκε ούτε μετά το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Γραμμένο στο Ανεμο», αν και η ίδια ήταν μια από τις μεγαλύτερες σταρ της βιομηχανίας, κυρίως λόγω της αντίθεσης της υπέροχης γυναίκας που ήταν και των «παλιοκόριτσων» που υποδυόταν στην οθόνη. Θα συνεργαζόταν ξανά με τον Ντάγκλας Σερκ και τον Ροκ Χάντσον στο «Tarnished Angels», θα έπαιζε τη γυναίκα του Λον Τσάνεϊ - Τζέιμς Κάγκνεϊ στο «Man of a Thousand Faces» και την κόρη του Τζον Μπάριμορ, Νταιάνα στο «Too Much, Too Soon» του 1958, θα παντρευόταν τον ηθοποιό Ζακ Μπερζεράκ (πρώην σύζυγο της Τζίντζερ Ρότζερς), θα γινόταν μητέρα δύο κοριτσιών και βλέποντας τα 60s να την ξεπερνούν θα κέρδιζε το ρόλο που θα την άφηνε στην αιωνιότητα.

Peyton Place 607

Peyton Place 607

Peyton Place 607

Εμβληματική, τραγική μητέρα στο ρόλο που η Λανα Τάρνερ είχε ερμηνεύσει στο σινεμά το 1957, η Ντόροθι Μαλόουν δεν έπαιζε αλλά ήταν η Κόνστανς Μακένζι στο τηλεοπτικό χιτ «Peyton Place», που όσο φήμη της εξασφαλίσε, τόσο υπήρξε ο καταλύτης για μια σειρά από προσωπικές τραγωδίες που την βούτηξαν οριστικά στο μελόδραμα. Μια ιατρική περιπέτεια με την καρδιά της την κράτησε μακριά από τα γυρίσματα για αρκετό καιρό (την αντικατέστησε η Λόλα Ολμπράιτ). Το 1968, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την πρεμιέρα της σειράς η παραγωγή έδιωξε και την Ντόροθι Μαλόουν και τον Τιμ Ο' Κόνορ, με την Μαλόουν να κερδίζει αποζημίωση δικαστικά για παραβίαση συμβολαίου.

O πρώτος της γάμος με τον Ζακ Μπερζεράκ υπήρξε επεισοδιακός, αφού η Μαλόουν κατηγόρησε τον πρώην συζυγό της ότι εκμεταλλευόταν σταρ του σινεμά για να γίνει διάσημος, ξοδεύοντας την περιουσία τους. Ο δεύτερος γάμος της με τον χρηματιστή Ρόμπερτ Τομάρκιν το 1969 διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, ενώ ο τέταρτος γάμος της με τον επιχειρηματία Τσαρλς Χιούστον Μπελ τρία χρόνια. «Δεν ήμουν πολύ τυχερή με τους άντρες», θα ομολογούσε σε μια από τις συνεντεύξεις της.

Dorothy Malone

Dorothy Malone

Μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια καριέρας, η Ντόροθι Μαλόουν έπαιξε τον τελευταίο της ρόλο στο «Βασικό Ενστικτο» του Πολ Βερχόφεν (ήταν η μητέρα της Σάρον Στόουν) και αποσύρθηκε από το σινεμά, μένοντας για πάντα στη μνήμη ως μια από εκείνες τις γυναίκες που προσπάθησαν νωρίς σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία να επιβάλλουν - με όση επιτυχία επέτρεπαν οι εποχές - τους όρους τους. Πέθανε από φυσικά αίτια στις 19 Ιανουαρίου του 2018, σε ηλικία 92 ετών, στο Ντάλας του Τέξας.


Δείτε εδώ την Ντόροθι Μαλόουν να παραλαμβάνει το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Γραμμένο στο Ανεμο»:


Δείτε εδώ μια από τις υπέροχες σκηνές της Ντόροθι Μαλόουν στο «Written on the Wind» του Ντάγκλας Σερκ:


Δείτε εδώ τη χαρακτηριστική σκηνή της Ντόροθι Μαλόουν στο «The Big Sleep»:


Δείτε εδώ ένα απόσπασμα από το τηλεοπτικό «Peyton Place»: