Buzz

O διευθυντής φωτογραφίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «The Hobbit» φεύγει για τη δική του Μέση Γη

στα 10

Στα 59 του χρόνια πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Αντριου Λέσνι, ο βραβευμένος με Οσκαρ πρωτοπόρος διευθυντής φωτογραφίας που ζωντάνεψε τη Μέση Γη στις δύο τριλογίες του Πίτερ Τζάκσον.

O διευθυντής φωτογραφίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «The Hobbit» φεύγει για τη δική του Μέση Γη

Μπορεί κανείς να μην ξέρει το ονομά του, αλλά στο άκουσμα πως ο Αυστραλός Αντριου Λέσνι ήταν αυτός που για μια δεκαετία συνόδευσε τον Πίτερ Τζάκσον στη Μέση Γη, υπεύθυνος για το «θαύμα» του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και της τριλογίας του «The Hobbit» προκαλεί το δέος απέναντι σε έναν διευθυντή φωτογραφίας που υπήρξε εκτός από πρωτοπόρος και ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη σύγχρονη ιστορία του σινεμά.

Ο Πίτερ Τζάκσον τον εμπιστεύτηκε βλέποντας τη δουλειά του στο «Babe» (1995) και τη συνέχειά του το 1998, θαυμάζοντας «τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε το συνδυασμό του τεχνητού με του φυσικού φωτός προκειμένου να δημιουργήσει ένα μαγικό εφέ» και μαζί έφεραν εις πέρας δύο από τις πιο απαιτητικές τριλογίες των τελευταίων χρόνων, υποδείγματα για το πως συνδυάζεις το εξαντλητικό post-production και τα ειδικά εφέ με την παραδοσιακή φωτογραφία.

Το πρώτο μέρος του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» με τίτλο «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», χάρισε στον Λέσνι το μοναδικό του Οσκαρ Φωτογραφίας.

Andrew Lesnie 607 O Αντριου Λέσνι μαζί με τον Πίτερ Τζάκσον κάπου στη Μέση Γη

Εκτός από τις συνεργασίες του με τον Πίτερ Τζάκσον εκτός Μέσης Γης («King Kong» και «The Lovely Bones»), ο Αντριου Λέσνι ήταν διευθυντής φωτογραφίας στο «I Am Legend» του Φράνσις Λόρενς, στο «The Last Airbender» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, στο «Rise of the Planet of the Apes» του Ρούπερτ Γουάιατ και στο πρόσφατο «The Water Diviner» του Ράσελ Κρόου.

Με ένα tweet του ο Ράσελ Κρόου αποχαιρέτησε το συνεργάτη του: «Τραγικά νέα από την πατρίδα. Ο άρχοντας του φωτός, η ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Αντριου Λέσνι πέθανε.»

Andrew Lesnie 607 Με τον Ράσελ Κρόου στα γυρίσματα του «The Water Diviner»

Διαβάστε ακόμη: