Buzz

Ο Αντρέ Πρεβέν πίστευε ότι η μουσική είναι μία (και είναι cool)

στα 10

Τέσσερις φορές βραβευμένος με Οσκαρ, ο συνθέτης που κατάφερε να συνδυάσει τις κλασικές του ρίζες με την αγάπη του για τη τζαζ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ευτυχώς πολύ πιο διάσημος από ο πρώην σύζυγος της Μία Φάροου και θετός πατέρας της Σουν Γι.

Ο Αντρέ Πρεβέν πίστευε ότι η μουσική είναι μία (και είναι cool)

«Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν έδειξε πως μπορεί να είναι πιθανό να μην ειδικεύεσαι σε μια μόνο μουσική περιοχή. Δεν χρειάζεται να κάνεις μόνο σόου στο Μπρόντγουεϊ, ή μόνο ταινίες ή μόνο να διευθύνεις ορχήστες. Μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω.»

Συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και με μια μοναδική ευκολία στο να μετακινείται ανάμεσα στα μουσικά είδη - κυρίως τη τζαζ και την κλασική μουσική, αλλά και το μιούζικαλ, ο Αντρέ Πρεβέν ήταν ένα γνήσιο παιδί του Λέοναρντ Μπερνστάιν, τον οποίο ο ίδιος θεωρούσε κάτι σαν τον μέντορά του. Και πολυγραφότατος, αλλά και ενεργός από το 1943 μέχρι και την ημέρα του θανάτου του, στα 89, του χρόνια, ο Πρεβέν δεν χρειάστηκε πολλά χρόνια (και έργα) για να αρχίσει να γράφει τη δική του ιστορία στον 20ο αιώνα.

Andre Previn 607 Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου από το 1968 μέχρι και το 1979 - εδώ επί τω έργω.

Στην παραγωγικότατη καριέρα του - που φυσικά περιλάμβανε τη μουσική για τον κινηματογράφο, ανάμεσα σε δίσκους τζαζ, σε νέες ενορχηστρώσεις κλασικών μιούζικαλ και κλασικών έργων - κέρδισε τέσσερα Οσκαρ: το 1958 για το «Gigi» του Βινσέντε Μινέλι, το 1959 για το «Porgy & Bess» του Οτο Πρέμινγκερ, το 1963 για το «Irma la Douce» του Μπίλι Γουάιλντερ και το 1964 για το «Ωραία μου Κυρία» του Τζορτζ Κιούκορ.

Προτάθηκε συνολικά 13 φορές για Οσκαρ και εκτός από τις τέσσερις νίκες του, μετράει και το ρεκόρ των τριών υποψηφιοτήτων την ίδια ακριβώς χρονιά (το 1960 για καλύτερη μουσική για το «Elmer Gantry», καλύτερη μουσική για το «Bells are Ringing» και καλύτερο τραγούδι για το «Faraway Part of Town» από το «Pepe»).

Andre Previn 607 Με την Οντρεϊ Χέπμπορν, με την οποία συνεργάστηκε στη μουσική για το «Ωραία Μου Κυρία», το 1963.

Εκτός από την ιστορία του ως μετανάστης (γεννήθηκε στο Βερολίνο και ξεκίνησε να εξασκείται στο κρατικό ωδείο σε ηλικία 6 ετών, αλλά το 1938 αποβλήθηκε ως Εβραίος και μαζί με την οικογένειά του ταξίδεψε μέχρι το Παρίσι και από εκεί στο Λος Αντζελες) και την παραγωγικότατη και εμπορική όσο λίγες καριέρα του, ο Αντρε Πρεβέν υπήρξε διάσημος και για την προσωπική του ζώη.

Εκανε πέντε γαμούς. Τον πρώτο με την τραγουδίστρια της τζαζ Μπέτε Μπένετ, τη δεύτερη με την Ντόρι Λάνγκαν (στιχουργός με την οποία έγραψε τα ωραιότερα του τραγούδια), την Χέδερ Σνέντον και την βιολονίστρια Αν - Σοφί Μάτερ. Πριν τη Σνέντον και μετά την Ντόρι Πρεβέν, ο Αντρέ Πρεβέν παντρεύτηκε τη Μία Φάροου, αφού χώρισε εξαιτίας της την Ντόρι Πρεβέν, όπως θα γινόταν και λίγο αργότερα από την πλευρά της Μία Φάροου που θα τον χώριζε για τον Γούντι Αλεν.

Πριν χωρίσουν το 1979 έκαναν τρια παιδιά μαζί - τα δίδυμα Μάθιου και Σάσα το 1970 και τον Φλέτσερ το 1974. Στη συνέχεια υιοθέτησαν δύο παιδιά από το Βιετνάμ και την Σουν Γι από την Κορέα. Ο Πρεβέν, στο άκουσμα της σχέσης της Σουν Γι με τον Γούντι Αλεν δεν ξαναμίλησε ποτέ ξανά στην κόρη του και όταν τον ρωτούσαν γι' αυτή έλεγε πάντα: «Δεν υπάρχει».

Andre Previn 607 Με τη Μία Φάροου και τα δίδυμα, το 1971.

Ο Αντρε Πρεβέν πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Συνολικά είχε από τους πέντε γάμους του 10 παιδιά. Διεκδικούσε με πυγμή τον τίτλο ενός σύγχρονου ανθρώπου. Και η αλήθεια είναι πως οι μουσικές του μοιάζουν να έρχονται από άλλη εποχή, αλλά με τη σιγουριά της διαχρονικότητας.

«Οι έφηβοι των 90s νιώθουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τη λέξη "cool" και τους τρόπους με τον οποίο αποδεικνύεις ότι είσαι "cool". Στην πραγματικότητα έχουν αργήσει τουλάχιστον 35 χρόνια για να μπορούν να τη διεκδικούν ως δική τους εφεύρεση».