Buzz

Το «Reservoir Dogs» γιόρτασε τα 25 του χρόνια στην Τραϊμπέκα! Κι αυτά είναι τα 5 1/2 πράγματα που δεν ξέραμε για την ταινία

στα 10

Από τον Γουες Κρέιβεν που αποχώρησε από την αίθουσα, ως τον Τομ Γουέιτς που έκανε οντισιόν, όσα υπέροχα δεν γνωρίζαμε για το «Reservoir Dogs».

Το «Reservoir Dogs» γιόρτασε τα 25 του χρόνια στην Τραϊμπέκα! Κι αυτά είναι τα 5 1/2 πράγματα που δεν ξέραμε για την ταινία
Η ομάδα του «Reservoir Dogs» στην προβολή για τα 25 χρόνια της ταινίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ήταν όλοι τους εκεί: ο Mr. White, ο Mr. Orange, ο Mr. Blonde, ο Mr. Pink και ο ίδιος ο Mr. Brown, ο Κουέντιν Ταραντίνο, σ' ένα reunion που ήταν robbery συναισθημάτων! Στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα συναντήθηκαν πανηγυρικά οι συντελεστές του «Reservoir Dogs» για να γιορτάσουν τα 25 χρόνια της ταινίας που γέμισε ταλέντα και αναφορές το σινεμά των δικών μας δεκαετιών. Μάλιστα, η προβολή της ταινίας έγινε με την αυθεντική, πρώτη κόπια 35mm από το προσωπικό αρχείο του Ταραντίνο.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Το reunion του «Νονού» μάγεψε το Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

reservoir dogs 607

Λίγο νωρίτερα, ο Ταραντίνο κι οι πρωταγωνιστές του, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μάικλ Μάντσεν, Τιμ Ροθ και Στιβ Μπουσέμι, έδωσαν κοινή συνέντευξη στο Hollywood Reporter κι αποκάλυψαν διασκεδαστικά παραλειπόμενα από το γύρισμα. Διαβάστε παρακάτω όσα μάς έκαναν να γελάσουμε περισσότερο.

Η πρεμιέρα στο Σάντανς ήταν «μια γαμημένη καταστροφή»

reservoir dogs 607

Στα πρώτα του, ακόμα, βήματα, ο Κουέντιν Ταραντίνο χάρηκε τρομερά που η ταινία του, το «Reservoir Dogs», θα έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Από τη χαρά του, τούς έδωσε μια κόπια σε σινεμασκόπ, παρότι η αίθουσα δεν είχε τον αντίστοιχο φακό. «Ήταν καταστροφή, μάλιστα μια διάσημη καταστροφή,» λέει σήμερα ο 54χρονος Ταραντίνο. «Η ταινία έπαιζε κι ήταν σαν να την έχει βουτήξει κάποιος σε κακά. Αυτό ήταν ήδη ένα χάλι, αλλά επιπλέον, όταν φτάνει στην κλιμάκωση, ξαφνικά ανάβουν όλα τα φώτα. Κάποιος λέει, "γαμώτο" και τα φώτα ξανασβήνουν. Στην ταινία όλοι έχουν βγάλει τα όπλα τους και σημαδεύουν ο ένας τον άλλο και ακριβώς στην κορύφωση, κόβεται το ρεύμα στην αίθουσα. Ήταν μια γαμημένη καταστροφή.» Ο Μπουσέμι θυμάται ότι ήταν ο μόνος ηθοποιός από το καστ που βρισκόταν σ' αυτή την προβολή, παρότι ο Ταραντίνο του είχε ζητήσει να μην πάει γιατί το θεωρούσε γρουσουζιά. «Εσύ έφταιγες!», εξακολουθεί και τώρα να του λέει.

Διαβάστε ακόμη: Το «Death Proof» του Κουέντιν Ταραντίνο κλείνει 10 χρόνια

Ο Ταραντίνο μετρούσε πόσα άτομα έφευγαν από κάθε προβολή - με μάξιμουμ τα 33

reservoir dogs 607

Τη χρονιά που το «Reservoir Dogs» βγήκε στις αίθουσες, ο Κουέντιν Ταραντίνο ταξίδεψε σε αρκετές χώρες, μαζί με την ταινία και σημείωνε πόσα άτομα έφευγαν από την αίθουσα στη διάρκεια της προβολής και, κυρίως, στη διάσημη, πια, βίαιη σκηνή βασανιστηρίων του Mr. Blonde. «Μετρούσα πόσοι έφευγαν από την αίθουσα, το περισσότερο ήταν 33 άτομα. Μετά πήγα στην προβολή στο Sitges, το Φεστιβάλ Τρόμου στην Ισπανία και λέω, επιτέλους, εδώ θα έχει ένα κοινό που δεν θα φύγει, μάλιστα αστειεύτηκα σχετικά, όταν παρουσίαζα την ταινία. Από την προβολή έφυγαν πέντε άτομα. Ανάμεσά τους ήταν κι ο Γουες Κρέιβεν. Ο γαμημένος τύπος που έκανε το "Last House on the Left" βρήκε ότι η ταινία μου του έπεφτε σκληρή!»

Ο Τομ Γουέιτς έκανε οντισιόν για έναν από τους βασικούς ρόλους

reservoir dogs 607

Ο Ταραντίνο θυμάται ότι ήταν πολλοί οι απρόσμενοι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν για ένα ρόλο στην ταινία. «Έφερα τον Τομ Γουέιτς να διαβάσει την εναρκτήρια σκηνή, αυτή με τη Madonna, απλώς επειδή ήθελα να τον ακούσω να λέει τα λόγια, ν' αναλύει το "Like a Virgin". Εκτός από τον Χάρβεϊ Καϊτέλ, με τον οποίο ανέκαθεν ήμουν ερωτευμένος ως ηθοποιό, ο Γουέιτς μου έκανε το πιο ουσιαστικό κομπλιμέντο για το σενάριο. Μου είπε, "Το σενάριο είναι σπουδαίο, είναι σαν ποίηση" κι αυτό μου το είπε ένας ποιητής.» Ωστόσο, ο Καϊτέλ πίεσε τον Ταραντίνο να προτιμήσει νεοϋορκέζους ηθοποιούς για το καστ του: ανάμεσα σ' αυτούς, που μάλιστα πλήρωσε μόνος του τα αεροπορικά για να πάει στην οντισιόν, ήταν κι ο Στιβ Μπουσέμι, ο οποίος αναγνωρίζει στη συνέντευξη ότι «από τους τίτλους αρχής της ταινίας, άρχισαν ήδη να μου έρχονται πολύ περισσότερες προτάσεις.»

Ολοι οι ηθοποιοί ήθελαν κάποιον άλλο ρόλο

reservoir dogs 607

Ο Τιμ Ροθ έλαβε το σενάριο, με οδηγίες να μελετήσει τους ρόλους του Mr. Blonde και του Mr. Pink. Αλλά αμέσως κατάλαβε, ο ίδιος, ότι ο δικός του ρόλος ήταν αυτός του Mr. Orange: «Έλαβα αυτό το πράγμα, αυτό το γαμημένο σενάριο, το "Reservoir Dogs" που, στην αρχή, νόμιζα ότι ήταν ορθογραφικό λάθος και, μετά από 20 σελίδες, σκέφτηκα, "αυτό πρέπει να το κάνω οπωσδήποτε".» Ο για πάντα Mr. White Χάρβεϊ Καϊτέλ ήθελε το ρόλο του Mr. Blonde (που πήρε ο Μάικλ Μάντσεν), αλλά συνειδητοποίησε ότι «δεν μπορούσε να τον παίξει σωστά.» Όσο για τον Μάντσεν, εκείνος ήθελε το ρόλο του Mr. Pink, που πήρε ο Στιβ Μπουσέμι. «Εκανα οντισιόν για το ρόλο,» λέει ο Μάντσεν, «έκανα όλες τις μεγάλες σκηνές κι ο Κουέντιν στεκόταν και με κοίταζε. Και στο τέλος, εκεί που πίστευα ότι τα είχα πάει θαυμάσια, με κοιτάζει ο Κουέντιν και μου λέει, "Δεν είσαι ο Mr. Pink. Είσαι ο Mr. Blonde, ή δεν είσαι στην ταινία".»

Το χορευτικό του Mr. Blonde ήταν αυτοσχεδιασμός

reservoir dogs 607

Ακριβώς πριν τα γυρίσματα της ταινίας, ο Μάικλ Μάντσεν απέκτησε ένα γιο. «Κι αυτό τον γάμησε τελείως,» θυμάται ο Ταραντίνο. «Πίστευε ότι το κοινό θα άρεσε να τον δει να σκοτώνει έναν αστυνομικό (στη διάσημη σκηνή βασανιστηρίων του Mr. Blonde), αλλά όχι αν ήξεραν ότι μόλις είχε γίνει πατέρας!» Αλλά ήταν η οδηγία του «χορευτικού» που είχε μπερδέψει τελείως τον Μάντσεν. «Στο σενάριο έγραφε, "Ο Mr. Blonde χορεύει ολόγυρα με μανία" και σκεφτόμουν, τι διάολο εννοεί, να κάνω τον Μικ Τζάγκερ;» Η έμπνευση ήρθε την ώρα του γυρίσματος. Τότε μόνο ο Μάντσεν άκουσε και το τραγούδι που θα συνόδευε το χορευτικό του, το «Stuck in the Middle With You», στην πρώτη λήψη κι έκαναν μόνο τρεις. «Αρχισα να σκέφτομαι ένα παράξενο πραγματάκι που είχα δει τον Τζέιμς Κάγκνεϊ να κάνει σε μια ταινία κι από εκεί μου ήρθε η ιδέα.» Τα αποτελέσματα, στο βίντεο παρακάτω.


Μόνο οι γραβάτες

Το «Reservoir Dogs» έγινε με περιορισμένο budget κι η παραγωγή περιόριζε τα χρήματα απ' όπου μπορούσε. Ετσι, οι ηθοποιοί φορούσαν τα δικά τους ρούχα. Ο Μάικλ Μάντσεν, για παράδειγμα, αποφάσισε να φορέσει τις καουμπόικες μπότες του. «Το παντελόνι μου ήταν πάρα πολύ στενό,» θυμάται ο ηθοποιός «και φόρεσα μπότες γιατί δεν είχαν να μου δώσουν μοκασίνια. Γι' αυτό κι έβαλα το ξυράφι στην μπότα μου, γιατί είναι χαζό να έχεις ένα ξυράφι στην τσέπη, αν φοράς καουμπόικες μπότες!» Ο Μπουσέμι φόρεσε το μαύρο τζιν του, όλοι ντύθηκαν όπως ο Ταραντίνο τούς είχε ζητήσει να ντυθούν. Προσθέτει ο Μάντσεν, «Το μόνο πράγμα που πήραμε από την ενδυματολόγο, ήταν οι γραβάτες.»

Διαβάστε και δείτε περισσότερο Ταραντίνο: