Buzz

Το αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την Eλευθερία;» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

στα 10

Το αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται από την Κυριακή 29 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 1η Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Flix Team
Το αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την Eλευθερία;» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Σκηνή από το «Η Λαμπεντούζα το Χειμώνα»

Με κεντρικό θέμα το προσφυγικό και τις ανθρώπινες διαδρομές που ορίζουν το σύγχρονο χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει, το αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φτάνει στην Ταινιοθήκη από την Κυριακή 29 Μαΐου παρουσιάζοντας εννιά ταινίες που καλύπτουν πολύπλευρα - αλλά πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο - το πιο καίριο ζήτημα της εποχής μας.

Διαβάστε αναλυτικά: 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Για όσους βαρέθηκαν τις ταινίες με τους πρόσφυγες

I am dublin 607 Είμαι το Δουβλίνο

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Κυριακή 29 Μαΐου με την προβολή του ντοκιμαντέρ Είμαι το Δουβλίνο των Νταβίντ Αρόνοβιτς, Άνα Πέρσον, Σαρμάρκε Μπινιουσούφ και Αχμέντ Αμπντουλάχι. Οι σκηνοθέτες Νταβίντ Αρόνοβιτς και Σαρμάρκε Μπινιουσούφ θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση και μετά την προβολή θα συνομιλήσουν με το κοινό για την ταινία τους, η οποία ακολουθεί ένα νεαρό Σομαλό πρόσφυγα, τραγικό θύμα της Συνθήκης του Δουβλίνου, έναν άνθρωπο δίχως εστία, με αβέβαιο μέλλον.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30/5 συζήτηση με θέμα «Πρόσφυγες: εικόνες, λόγια, τεκμήρια» (ώρα 21:30, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α). Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη, θα συμμετέχουν η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» Λώρα Παππά, ο φωτογράφος Ενρί Τσανάι και η σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου («Ο Πιο Μακρύς Δρόμος»).

Ο Πιο Μακρύς Δρόμος 607 Ο Πιο Μακρύς Δρόμος

Στο «Εδώ Eξορία: Ημερολόγια από Παιδιά Πρόσφυγες» του Μάνι Γ. Μπεντσελάχ παρακολουθούμε την καθημερινότητα προφύγων παιδιών από τη Συρία στο Λίβανο, στο «Ονειρεύομαι τη Δανία» του Μίκαελ Γκράβερσεν πέντε παιδιά πρόσφυγες ξεκινούν μια νέα ζωή σε ένα σχολείο στη Δανία, στο «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» η Μαριάννα Οικονόμου παρακολουθεί τη συγκλονιστική ιστορία δύο ανήλικων που κατηγορούνται ως διακινητές παρανομων μεταναστών και βρίσκονται φυλακισμένοι στο Βόλο, στην Λαμπεντούζα μας μεταφέρει το «Κανένας Ανθρωπος δεν Είναι Νησί» του Τιιμ Ντε Κέερσμεκερ αλλά και το «H Λαμπεντούζα το Χειμώνα» του Γιάκομπ Μπρόσμαν, ενώ στο «Ονειρο Ζωής» ο ιρανικής καταγωγής Μορτέζα Τζαφαρί καταγράφει μια οδύσσεια που κάποτε έζησε κι εκείνος, αυτή τη φορά με αφετηρία τη Λέσβο και τους πρόσφυγες που φτάνουν εκεί, ενώ ο σέρβος Βλάντιμιρ Τόμιτς στο «Πλωτό Ξενοδοχείο "Ευρώπη"» επιστρέφει στα χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, όταν ως παιδί αναγκάστηκε να μείνει μαζί με συμπατριώτες του σε ένα δανέζικο πλοίο που μετατράπηκε σε καταφύγιο για πρόσφυγες.

Μπείτε στη σελίδα του Flix στο Facebook για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό και να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για να παρακολουθήσετε τις ταινίες του αφιερώματος «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»

Dreaming of Denmark 607 Ονειρεύομαι τη Δανία


Αναλυτικό πρόγραμμα - «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»

Κυριακή 29 Μαΐου

21:00 Ταινία έναρξης: Είμαι το Δουβλίνο των Νταβίντ Αρόνοβιτς, Ανα Πέρσον, Σαρμάρκε Μπινιουσούφ και Αχμέντ Αμπντουλάχι (2015, 80’) / Παρουσία των σκηνοθετών Νταβίντ Αρόνοβιτς και Σαρμάρκε Μπινιουσούφ - Θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό / Είσοδος με προσκλήσεις. Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων

22:45 Σπουδαστικές ταινίες για το προσφυγικό

  • Μέλισσες (13’) των Αννας Αργύρη, Ρενάτας Ζαφείρη, Διαμαντή Κιντσάκη, Χριστίνας Μιξαφέντη
  • Ιχνη (15’) των Ιωάννας Γιακουμάτου, Μαρίας Κοκκινιά, Μαρίας Ραουζέου, Κλειώς Τζαμτζή, Αθηνάς Χατζηπολυχρόνη
  • Μικρές Πατρίδες (21’) των Δημοσθένη Δημάδη, Μαρίας Μουστάκα, Ζηνοβίας Χατζηδάκη, Βανέσσας Μαραγκού

Οι ταινίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολιτισμικές Σπουδές. Εφαρμογές στο πεδίο των ταινιών τεκμηρίωσης και πολιτιστικού ντοκιμαντέρ» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΜΣ «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και τής Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση».


Δευτέρα 30 Μαΐου

  • 20:00 Ο πιο Μακρύς Δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου (2015, 77’) / Παρουσία της σκηνοθέτιδας - Θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό
  • 23:00 Εδώ εξορία: Ημερολόγια από Παιδιά Πρόσφυγες του Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (2015, 57’)

Τρίτη 31/5

  • 21:00 Ονειρεύομαι τη Δανία του Μίκαελ Γκράβερσεν (2016, 60’)
  • 22:00 Ενα Σπίτι στον Κόσμο του Αντρέας Κοφόντ (2015, 62’)
  • 23:10 Η Λαμπεντούζα τον Χειμώνα του Γιάκομπ Μπρόσμαν (2015, 93’)

Τετάρτη 1η Ιουνίου

  • 20:45 Ονειρο ζωής του Μορτέζα Τζαφαρί (2016, 66’) / Παρουσία του σκηνοθέτη - Θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό
  • 22:15 Πλωτό Ξενοδοχείο «Ευρώπη» του Βλάντιμιρ Τόμιτς (2015, 71’)
  • 23:30 Κανένας Ανθρωπος δεν Είναι Νησί του Tιμ Ντε Κέερσμεκερ (2015, 70’)

Flotel Europa 607

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Refugees Tribute Greek Poster