Buzz

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θέλει περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες

στα 10

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ιδρυτής του Sundance Film Festival μίλησε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: τόσες υπέροχες σκηνοθέτιδες αποφοιτούν από τις σχολές, πηγαίνουν στα φεστιβάλ. Γιατί εξαφανίζονται μετά;

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θέλει περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο 79χρονος πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός και ιδρυτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς μίλησε πρόσφατα στην εφημερίδα Standard για να διαφημίσει την έναρξη του ευρωπαϊκού τμήματος του φεστιβάλ στο Λονδίνο.

Ανάμεσα σε άλλα (όπως το πώς θεωρεί ακόμα ότι στο σινεμά μπορούν να γίνουν σπουδαιότερα πράγματα από ό,τι στην τηλεόραση) ο Ρέντφορντ έθιξε το θέμα της ανισότητας των ευκαιριών, τονίζοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη αδικία την οποία η βιομηχανία αποδέχεται εδώ και δεκαετίες ως νόρμα.

Θυμηθείτε κι αυτό: «Στη δουλειά μας δεν έχουμε ίσες ευκαιρίες, ούτε ίση μεταχείριση, ούτε ίδιους μισθούς» δηλώνει στο Flix η Τζέσικα Τσαστέιν

«Δεν είναι θέμα μόδας να μιλήσει κανείς ξεκάθαρα για την ανισότητα. Υπάρχει. Πρέπει να είσαι τυφλός για να μην τη βλέπεις. Πάντα οι γυναίκες σκηνοθέτες είναι πολύ πολύ λιγότερες από τους άντρες. Η ανισορροπία είναι προφανής. Υπάρχει τεράστια αδικία. Κι όμως, ένας μεγάλος αριθμός υπέροχων γυναικών σκηνοθετών αποφοιτά από τις κινηματογραφικές σχολές, ή από τα δικά μας εργαστήρια στο Σάντανς. Γιατί τις εξαφανίζει το σύστημα;»

Διαβάστε κι αυτό: «Οι γυναίκες ηθοποιοί φωνάζουν για σεξισμό γιατί ο σεξισμός υφίσταται. Δεν είναι μόδα, δεν είναι φάση...» η Κέιτ Μπάλνσετ απαντά σε ερώτηση του Flix

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία μικρή πρόοδο. Θέλω να ελπίζω ότι στο μέλλον θα δούμε ένα μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σκηνοθετών στην πρώτη γραμμή. Κι έτσι θα πρέπει να γίνει. Οι γυναίκες δεν παίζουν μόνο σπουδαίο ρόλο στη ζωή και την κοινωνία μας, παίζουν σπουδαίο ρόλο και στην κινηματογραφική βιομηχανία. Να το αγνοούμε είναι ανόητο και ζημιογόνο...»

To 3ήμερο showcase του Sundance Film Festival στο Λονδίνο θα διεξαχθή από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει 11 βρετανικές και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, ανάμεσα στις οποίες το «Tallulah» με την Ελεν Πέιτς και το ντοκιμαντέρ για τον μπλεγμένο σε σεξουαλικά σκάνδαλα πολιτικό του Κονγκρέσου Αντονι Γουίνερ, το οποίο κέρδισε τον Ιανουάριο στο Σάντανς το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα: