Buzz

Οχι πια βιασμοί, όχι σεξουαλική βία στις ταινίες κατάλληλες κάτω των 15 ετών στη Μ. Βρετανία

στα 10

Υπό το πρίσμα της αλλαγής της κοινής γνώμης, η καταλληλότητα των ταινιών που περιέχουν σκηνές βιασμού ή σεξουαλικής βίας ανεβαίνει για τις ταινίες που προβάλονται στη Μ. Βρετανία στα 15 έτη και πάνω.

Οχι πια βιασμοί, όχι σεξουαλική βία στις ταινίες κατάλληλες κάτω των 15 ετών στη Μ. Βρετανία

Το Βρετανικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ταινιών (BBFC) ανακοίνωσε πως οποιαδήποτε ταινία με σκηνές σεξουαλικής βίας θα παίρνει το χαρακτηρισμό «κατάλληλη άνω των 15 ετών», σε μια μετατόπιση που, όπως αναφέρουν μέλη του Συμβουλίου, επιβλήθηκε από την αλλαγή της κοινής γνώμης τα τελευταία πέντε χρόνια και σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που γίνονται από το Συμβούλιο σε θεατές κάθε πέντε χρόνια.

«Οι αντιδράσεις που είχαμε από το κοινό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων είναι ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για απεικόνιση σεξουαλικής βίας σε ταινίες που είναι κατάλληλες για παιδιά κάτω των 15 ετών. Αν και ήδη λειτουργούμε με πολύ αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, το κοινό ζητάει από εμάς να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί απ' ότι αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο επικεφαλής του BBFC.

Οπως αναφέρει η Guardian στο ρεπορτάζ της, ταινίες σαν το δράμα εποχής «Η Δούκισσα» με την Κίρα Νάιτλι, του 2008, θα είχε επηρεαστεί από το νέο σύστημα αξιολόγησης. Η ταινία είχε χαρακτηριστεί κατάλληλη για παιδιά από 12 ετών και πάνω, παρόλο που περιλαμβάνει μια σκηνή που υπαινίσσεται βιασμό μιας γυναίκας από έναν άντρα. Η νέα αξιολόγηση θα έκανε την ταινία κατάλληλη πάνω από 15 ετών ή θα ανάγκαζε τους παραγωγούς της να κόψουν την επίμαχη σκηνή.

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε τις ανησυχίες του κοινού για τις έντονες αναφορές στο σεξ σε ταινίες κατάλληλες κάτω των 15 ετών, ενώ πολλοί θεατές ζήτησαν να υπάρχει έλεγχος τόσο στα τηλεοπτικά προγράμμα όσο και στο online περιεχόμενο, πεδία που ξεφεύγουν από τη δικαιοδοσία του εν λόγω Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Αλκοόλ, μαριχουάνα και τζόγος! Αυτές είναι οι αμερικανικές ταινίες με τις πιο «κακές» συνήθειες!