Buzz

Η Ρέιτσελ Βάις συγκρίνει το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου με το «Ολα για την Εύα»

στα 10

Η Βάις περιγράφει τη δεύτερη συνεργασία της με τον Ελληνα σκηνοθέτη ως μια πιο αστεία, σέξι εκδοχή της κλασικής ταινίας του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς.

Η Ρέιτσελ Βάις συγκρίνει το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου με το «Ολα για την Εύα»

Μπορεί να έχει περάσει μόλις λίγος καιρός από την παγκόσμια πρεμιέρα και τη βράβευση του «The Killing of a Sacred Deer» με το βραβείο σεναρίου στο 70ό Φεστιβάλ Καννών, ξέρουμε ωστόσο πως ο Γιώργος Λάνθιμος έχει ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του, «The Favourite», με πρωταγωνίστριες τις Εμα Στόουν, Ολίβια Κόλμαν και Ρέιτσελ Βάις.

Η ταινία εκτυλίσσεται στη βρετανική Αυλή του 18ου αιώνα, η Ολίβια Κόλμαν υποδύεται τη Βασίλισσα Αννα, η Ρέιτσελ Βάις τη Σάρα, Δούκισσα του Μάρλμπορο, έμπιστη και κρυφή ερωμένη της βασίλισσας, και η Εμα Στόουν την Αμπιγκεϊλ, μακρινή συγγενή της Σάρα που θα έρθει για να διαταράξει τις ισορροπίες.

Η ιστορία καταπιάνεται με την πολιτική στρατηγική και τις δολοπλοκίες της αριστοκρατίας της εποχής, καθώς η Σάρα και η Αμπιγκεϊλ χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέσα -ακόμη και την αποπλάνηση- προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια της Βασίλισσας Αννας.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2017: Οι νικητές μιλούν στο Flix / Γιώργος Λάνθιμος

lobster 607 Η Ρέιτσελ Βάις σε σκηνή από τον «Αστακό»

Μπορεί αυτή να είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Λάνθιμος δοκιμάζεται σε ένα δράμα εποχής και η πρώτη που το σενάριο δεν ανήκει στον ίδιο και στον Ευθύμη Φιλίππου (το υπογράφουν οι Τόνι ΜακΝαμάρα και Ντέμπορα Ντέιβις), όμως η Ρέιτσελ Βάις αναλαμβάνει να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το αν ο σκηνοθέτης θα καταφέρει να διατηρήσει το χαρακτηριστικό του ύφος: Το «The Favourite» θα είναι μια καθ’ όλα λανθιμική ταινία, την οποία μάλιστα η ηθοποιός συγκρίνει με το κλασικό αριστούργημα του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, «Ολα για την Εύα».

«Αυτό το νεαρό κορίτσι που λέγεται Αμπιγκεϊλ Μάρσαμ, και η οποία υπήρξε πραγματικά, έρχεται στην Αυλή της βασίλισσας» περιγράφει η Βάις σε πρόσφατη συνέντευξή της, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τη δεύτερη συνεργασία της με τον Ελληνα σκηνοθέτη μετά τον «Αστακό». «Καταφέρνει να γίνει η αγαπημένη της βασίλισσας κι επίσης ερωμένη της. Και υπάρχει μια έντονη αντιζηλία ανάμεσα στον χαρακτήρα μου και σε εκείνη, που θυμίζει λίγο το “Ολα για την Εύα” όσον αφορά αυτό. Ο χαρακτήρας μου ανατρέπεται από μια νεότερη σφετερίστρια, για το ρόλο της ευνοούμενης».

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το φιλμ δεν παραμένει μια δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου, σπεύδει να ξεκαθαρίσει η Βάις. «Θα έλεγα ότι είναι κωμωδία. Νομίζω ότι θα έλεγε ότι είναι κωμωδία. Είναι αστείο. Είναι διαφορετικό, με την έννοια ότι δεν πρόκειται για έναν φανταστικό κόσμο, σχεδόν όλα αυτά συνέβησαν πραγματικά. Υπάρχουν μερικά πράγματα που αποτελούν όνειρο, αλλά πρόκειται για βρετανική Ιστορία, οπότε δεν είναι απλά μια λανθιμική δυστοπία ή ένα παραμύθι».

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος σαν αυτόν, σε βάζει σε ένα συγκεκριμένο ύφος» καταλήγει η Βάις μιλώντας για τον σκηνοθέτη της. «Είναι πολύ ξεχωριστός, πολύ ξεχωριστός».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανυπομονούμε να δούμε πώς θα χειριστεί αυτό το διαφορετικό υλικό ο Γιώργος Λάνθιμος, αν και μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το επόμενο Φεστιβάλ Καννών για να το μάθουμε.

Περισσότερος Γιώργος Λάνθιμος