Buzz

Φουλ ναρκωτικά και διονυσιακοί χοροί; Ναι, αυτή είναι η «Psyché», η νέα ταινία του Γκασπάρ Νοέ

στα 10

Πώς σκέφτεται ο Γκασπάρ Νοέ να ξεπεράσει το shock value του τρισδιάστατου hardcore sex του «Love»; Με... σανγκρία και χορούς!

Φουλ ναρκωτικά και διονυσιακοί χοροί; Ναι, αυτή είναι η «Psyché», η νέα ταινία του Γκασπάρ Νοέ

Εχει κάνει όλων των ειδών τις ταινίες: λατρεμένες (ας πούμε από το «Κρέας» ως και το «Μη Αναστρέψιμος»), μέχρι αφόρητες (ας πούμε το «Enter the Void»), μέχρι εκείνη που... γέλασε στα μούτρα μας (το «Love»). Κι αν διαφωνείτε με την κατηγοριοποίηση, αυτός είναι ο σκοπός. Του Γκασπάρ Νοέ. Να προκαλεί, να εντυπωσιάζει, να εκμεταλλεύεται, αλλά πάντα με τέτοια σκηνοθετική ευρηματικότητα και εικονογραφικό πάθος, που φυσικά περιμένουμε κάθε νέα ταινία του με κομμένη την ανάσα. Αυτή τη φορά και με μια κανάτα σανγκρία...

Διαβάστε ακόμη: Ο Γκασπάρ Νοέ είναι στην Αθήνα και μιλάει για το σεξ, το πορνό και φυσικά την... Αγάπη!

Το νέο πόνημα του Νοέ λέγεται «Psyché» κι αποκαλύπτει στη σύνοψή του την ταραγμένη του ψυχή: Στα μέσα της δεκαετίας του '90, 20 urban dancers (να τους πούμε και street dancers, ή γενικά εκρηκτικούς αυτοδίδακτους χορευτές που ξεπήδησαν από τα rave του '90), συγκεντρώνονται σ' ένα κλειστό οικοτροφείο στην καρδιά ενός δάσους, για μια τριήμερη πρόβα και για να μοιραστούν έναν τελευταίο χορό. Ολοκληρώνουν τη συνεύρεσή τους με ένα τελευταίο πάρτι γύρω από ένα μπολ σανγκρία. Γρήγορα, η ατμόσφαιρα εντείνεται και μια παράξενη τρέλλα καταλαμβάνει τους χορευτές για ολόκληρη τη νύχτα. Μοιάζει προφανές ότι κάποιος έβαλε ναρκωτικά στη σανγκρία, αλλά δεν ξέρουν ούτε ποιος, ούτε γιατί. Και σύντομα δεν μπορούν ν' αντισταθούν στις νευρώσεις και τις ψυχώσεις τους, μουδιασμένοι από τον υπνωτικό κι ολοένα και πιο ηλεκτρισμένο ρυθμό της μουσικής... Ενώ κάποιοι νιώθουν ότι βρίσκονται στον παράδεισο, οι περισσότεροι βυθίζονται στην κόλαση.

Love 607«Love»

Η σύνοψη της ταινίας παρουσιάστηκε στο βελγικό taxshelter που συγχρηματοδοτεί την ταινία. Σ' ένα φιλμ που διαβάζει σαν μια τυχαία βραδιά κλάμπινγκ του Γκασπάρ Νοέ στα '90ς, αναμφισβήτητα θα ανακαλύψουμε πολλά περισσότερα όταν έρθει η ώρα να το δούμε. Που ενδέχεται να μην αργήσει πολύ, μια και τα γυρίσματα τελειώνουν αυτές τις μέρες. Μοιάζει βιαστικό να περιμένουμε την ταινία στο Φεστιβάλ Καννών, παρότι εκεί έκαναν την πρεμιέρα τους και οι τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες του Γκασπάρ Νοέ ως τώρα, από το «Μόνος Εναντίον Ολων» το 1998, μέχρι το «Love» το 2015.

Διαβάστε ακόμη: Ο Γκασπάρ Νοέ επιλέγει τα αγαπημένα του DVD της Criterion