Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρώτη σκηνή από το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου

στα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Εκτορα Λυγίζου έκανε την Πέμπτη 5 Ιουλίου την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, κλέβοντας τις εντυπώσεις και μπαίνοντας ήδη στα φαβορί για κάποιο βραβείο. Δείτε μια πρώτη σκηνή από την ταινία όπου το αγόρι τρώει.... κυριολεκτικά το φαγητό του πουλιού.

Πρώτη σκηνή από το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου

Η Παρασκευή 6 Ιουλίου ξημέρωσε στο Κάρλοβι Βάρι με νωπή ακόμη την εμπειρία της προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Εκτορα Λυγίζου «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Ο Γιώργος Κρασσακόπουλος που βρίσκεται στο Φεστιβάλ έγραψε, ανάμεσα σε άλλα: «Το σινεμά του Λυγίζου είναι λιτό, ασκητικό, όπως και ο ήρωας του, όμως την ίδια στιγμή είναι ηλεκτρισμένο, «χορογραφημένο», μεθυστικό. Σινεμά ρευστό, αλλά απόλυτα ακριβές, χωρίς καλλωπισμούς και περιττό λίπος, και γιατί όχι, ο χαρακτηρισμός ακούγεται τετριμμένος, αλλά του αξίζει απόλυτα: μπρεσονικό.»

Διαβάστε εδώ όλη την κριτική του Flix για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

Το Screen International στην κριτική του για την ταινία βρίσκει την ευθεία γραμμή που συνδέει τον ήρωα του Λυγίζου με την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα: «Κάθε στάδιο αντιπροσωπεύει μια άλλη όψη που σχετίζεται με την Ελλάδα, όχι μόνο με την οικονομική κρίση αλλά και την επικρατούσα συναισθηματική κατάσταση των Ελλήνων. Εχοντας απορριφθεί από τους Γερμανούς, σε επίπεδο ανέχειας χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί, υποκείμενοι σε τιμωρίες χωρίς προφανή λόγο, πεινασμένοι, άνεργοι, κατεστραμμένοι, ανήμποροι να πληρώσουν τα χέρη τους, ευνουχισμένοι (ένας κόντρα τενόρος είναι η σημερινή εκδοχή αυτού που αποκαλούσαν στο παρελθόν «καστράτο»), στερημένοι από τα πάντα, αλλά με μια ψυχή ακόμη ικανή να τραγουδάει.»

Μια πρώτη σκηνή από την ταινία που μπορείτε να δείτα παρακάτω, είναι ενδεικτική της παραπάνω «μεταφοράς», αλλά και της αισθητικού σύμπαντος της ταινίας που θα δούμε από το φθινόπωρο στις αίθουσες.

Διαβάστε περισσότερα για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» εδώ