Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρώτες ταινίες για το Διαγωνιστικό του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου!

στα 10

Μόλις ανακοινώθηκαν οι πρώτοι τίτλοι για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου. Ανάμεσά τους βρίσκουμε και τις νέες ταινίες του Χονγκ Σανγκ - σου, του Ουρλιχ Ζάιντλ και του Γκας Βαν Σαντ.

Πρώτες ταινίες για το Διαγωνιστικό του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου!
Promised Land του Γκας Βαν Σαντ

To 63o Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου ανοίγει την αυλαία του στις 7 Φεβρουαρίου του 2013, έχοντας ήδη για φετινό Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του τον Γουόνγκ Καρ Γουάι (διαβάστε περισσότερα εδώ) και μεγάλες πιθανότητες η ταινία έναρξής του να είναι το πολυαναμενόμενο «Τhe Gradnmasters».

Οι πρώτοι τίτλοι που θα απαρτίζουν το Διαγωνιστικό του Πρόγραμμα, βάζοντας υποψηφιότητα για τη Χρυσή Αρκτο, αλλά και τα άλλα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ, ανακοινώθηκαν πριν από λίγο και είναι οι εξής:

Nobody's Daughter Haewon του Χονγκ Σανγκ-σου (Δημοκρατία της Κορέας)

O Xονγκ Σανγκ - σου συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών που μας πέρασαν με το «In Another Country» που έκλεισε το 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί σύντομα και στην Ελλάδα. Με καινούρια ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό του Βερολίνου.

Paradise: Hope του Ουλριχ Ζάιντλ (Αυστρία / Γαλλία / Γερμανία)

Το τρίτο μέρος της τριλογίας του «Παράδεισου» (η «Αγάπη» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών, η «Πίστη» στο Διαγωνιστικό της Βενετίας), βρίσκει τον αιρετικό Αυστριακό να αφηγείται την ιστορία της 13χρονης Μέλανι η οποία όσο η μητέρα της λείπει σε διακοπές (είναι η ηρωίδα της «Αγάπης») συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος για υπέρβαρους εφήβους στην εξοχή της Αυστρίας. Εκεί το κορίτσι και ενώ προσπαθεί να πειθαρχήσει στις ανορθόδοξες μεθόδους του προγράμματος, ερωτεύεται τον κατά 40 χρόνια μεγαλύτερο της γιατρό που εποπτεύει την ομάδα των εφήβων.

gloria

Gloria του Σεμπάστιαν Λέλο (Χιλή/Ισπανία)

H ταινία που κέρδισε το βραβείο Films in Progess στο φετινό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν ανήκει στον Χιλιανό Σεμπάστιαν Λέλο που είχε κάνει αίσθση στο ίδιο Φεστιβάλ το 2005 με το «La Sagrada Familia» και αφηγείται την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που ονειρεύεται τον ιδανικό έρωτα και για να το πετύχει επισκέπτεται ομάδες ανδρών που αναζητούν συντροφιά. Η γνωριμία της με έναν συνομίληκό της θα την φέρει ενώπιον μιας καινούριας, αναπάντεχης ζωής.

Child's Pose του Πέτερ Τσάλιν Νέτσερ (Ρουμανία)

Η απαραίτητη ρουμάνικη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό του Βερολίνου με την καινούρια ταινία του Νέτσερ («Medal of Honour» του 2009 με βραβεία στη Θεσσαλονίκη και στο Τορίνο) που αφηγείται την ιστορία μιας 60χρονης γυναίκας που αναπτύσσει μια παθολογική σχέση εξάρτησης από τον γιο της.

2

Promised Land του Γκας Βαν Σαντ (Η.Π.Α.)

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα - εντός διαγωνιστικού - για την καινούρια ταινία του Γκας Βαν Σαντ, σε σενάριο του Ματ Ντέιμον (δεκαπέντε χρόνια μετά την οσκαρική συνεργασία του στο «Good Will Hunting»), η οποία αφηγείται την ιστορία του Στιβ Μπάτλερ, του ήρωα που υποδύεται Ματ Ντέιμον, έναν εταιρικό πωλητή, που φθάνει σε μια κωμόπολη, μαζί με τη συνεργάτη του Σου Τόμασον που υποδύεται η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, για να προτείνει στους κατοίκους της ταλαιπωρημένης από την οικονομική κρίση περιοχής να παραχωρήσουν τα κτήματά τους, με το αζημίωτο, για εξορύξεις. Αντίσταση θα συναντήσουν μόνο στο πρόσωπο του δασκάλου το τοπικού σχολείου και του Ντάστιν Νομπλ, ενός ακτιβιστή που υποστηρίζει τις παραδοσιακές αρχές κι αντιτίθεται στον Στιβ τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία που θα βγει στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου από την Odeon.)

Εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθεί το τρισδιάστατο φιλμ κινουμένων σχεδίων της DreamWorks «Τhe Croods» των Κερκ Ντε Μίκο και Κρις Σάντερς με τις φωνές των Νίκολας Κέιτζ, Εμα Στόουν και Ράιαν Ρέινολντς, ενώ στο τμήμα «Berlinale Special» ανακοινώθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Redemption Impossible» των Κρίστιαν Ροστ και Κλάους Στρίγκελ για την απίστευτη ιστορία δύο γυναικών που προσπάθησαν να σώσουν μια ομάδα χιμπαντζήδων που είχαν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα και να τους επαναφέρουν στον κύκλο της ζωής.

Το μεγάλο αφιέρωμα του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα είναι αυτό στον σπουδαίο ντοκιμαντερίστα Κλοντ Λανζμάν («Shoah») για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το Flix θα βρεθεί και φέτος στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από την 63η διοργάνωση.

Μέχρι να μάθουμε κι άλλες πληροφορίες για το φετινο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου, θυμηθείτε τη συνέντευξη που μας έδωσε ο Διευθυντής του, Ντίτερ Κόσλικ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα με αφορμή τη διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για το Νέο Κύμα του Ελληνικού Σινεμά.