Buzz

Πρώτες φωτογραφίες από το «Dead Europe»

στα 10

Γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα η ταινία του Αυστραλού Τόνι Κράβιτζ μεταφέρει στο σινεμά το ομώνυμο -εξαιρετικό- βιβλίο του Χρήστου Τσιόλκα.

Πρώτες φωτογραφίες από το «Dead Europe»
Ο πρωταγωνιτσής Γιούεν Λέσλι, με φόντο την πλατεία Συντάγματος

Το φιλμ του Τόνι Κράβιτζ μπορεί να προωθείται ως «μια νέα ταινία από τους παραγωγούς του “Animal Kingdom”και του “Shame”», αλλά στην πραγματικότητα για μια μεγάλη μερίδα του κοινού, το όνομα του Χρήστου Τσιόλκα ίσως να είναι αρκετό.

Ο σημαντικότερος και πιο αναγνωρίσιμος συγγραφέας της Αυστραλίας του σήμερα, έχει ήδη δώσει μέσα από το έργο του το υλικό για μια σπουδαία ταινία, το «Head On» της Ανα Κόκκινος, και πιο πρόσφατα μια εξαιρετική μίνι σειρά με την μεταφορά του τελευταίου βιβλίου του «Το Χαστούκι».

To «Dead Europe», είναι θεωρητικά το πιο πυκνό και δύσκολο να μεταφερθεί στην οθόνη βιβλίο του αλλά ο Τόνι Κράβιτζ σκηνοθέτης του μεσαίου μήκου «Jewboy» και του ντοκιμαντέρ «The Tall Man», το τόλμησε.

Το φιλμ γυρίστηκε εν μέρει και στην Ελλάδα (διαβάστε εδώ μια συνέντευξη του σκηνοθέτη από τα γυρίσματα) και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης με στόχο ένα από τα μεγάλα φεστιβάλ των επόμενων μηνών -πιθανότατα τις Κάννες, εκεί όπου είχε προβληθεί και η πρώτη ταινία του Κραβιτζ.

Εν αναμονή της πρεμιέρας της, οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες καθώς και μια περίληψη της ταινίας, δόθηκαν μόλις στη δημοσιότητα. Διαβάστε και δείτε:

Ο θάνατος του πατέρα του Αϊζακ, αποκαλύπτει ένα βαθύ χάσμα στην οικογένειά του και τον σπρώχνει να επιστρέψει στην στην πατρίδα των γονιών του και στην φονική κληρονομιά της,

Στο χωριό των γονιών του στην Ελλάδα ο Αϊζακ μαθαίνει για την καταραμένη ιστορία του πατέρα του. Στην αρχή απορρίπτει τις ιστορίες που ακούει σαν προλήψεις και ανοησίες. Αλλά στην διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη, -από την Ελλάδα στο Παρίσι και τη Βουδαπέστη- ο Αιζακ θα έρθει αντιμέτωπος με τον αντισημιτισμό του παρελθόντος, την μισαλλοδοξία που βρίσκεται βαθιά στα κόκαλα της Ευρώπης και την φύσης της της κληρονομικής ενοχής και των μυστικών.

Καθώς το μυαλό και το κορμί του διαλύονται ο Αϊζακ θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος που έχουν βρει καινούρια μορφή στο πρόσωπο των σύγχρονων απόκληρων της Ευρώπης.

Μόνο όταν θα υποκύψει στην τρέλα στην Βουδαπέστη, περιστοιχισμένος από την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, θα παραδεχτεί τόσο την κατάρα της οικογένειάς του, όσο και τα δεσμά του αίματος και της ιστορίας που κυλούν στις φλέβες όλων μας.