Buzz

Πρώτες φωτογραφίες από το «12 Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν

στα 10

H τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Στιβ ΜακΚουίν («Hunger», «Shame») είναι έτοιμη και είναι αυτή που θα τον τοποθετήσει - επιτέλους - στο mainstream που αγαπάμε να βλέπουμε στο σινεμά. Εκτός αν το «12 Years a Slave» προκύψει λίγο «Amistad»...

Πρώτες φωτογραφίες από το «12 Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν

Το «12 Years a Slave» πρόκειται για μια από τις ταινίες που θα συζητηθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα, όχι μόνο γιατί αποτελεί την τρίτη σκηνοθετική δουλειά του Στιβ ΜακΚουίν, ενός από τους πιο εμπνευσμένους και πρωτότυπους σκηνοθέτες που έβγαλε τα τελευταία χρόνια η Μ. Βρετανία, αλλά κυρίως γιατί διαθέτει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να την οδηγήσουν σε ένα από τα φαβορί των φετινών Οσκαρ, ελπίζουμε όχι με την παραδοσιακή οδό ενός επικού μελοδράματος αλλά με την οργισμένη και ορμητική ματιά ενός μεγάλου καλλιτέχνη που εγκατέλειψε τον χώρο της Τέχνης για να αφοσιωθεί στο σινεμά.

Βασισμένο στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σόλομον Νόρθαπ, το «12 Years a Slave» αφηγείται την ιστορία ενός ελεύθερου μορφωμένου μαύρου άντρα, ο οποίος στα 1850 απήχθη από την Νέα Υόρκη όπου ζούσε και πουλήθηκε σαν σκλάβος στον νότο, σε ένα πρότζεκτ που είχε «κλείσει» ο Μπραντ Πιτ για την εταιρία του Plan B, πριν ακόμη τη σκηνοθεσία του αναλάβει ο Στιβ ΜακΚουίν.

Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Τσιγουετέλ Εζιοφόρ στο ρόλο του Σόλομον Νόρθαπ, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (στο ρόλο ενός ιερέα και πρώτου ιδιοκτήτη του Νόρθαπ), ο Μάικλ Φασμπέντερ (μόνιμος συνεργάτης του ΜακΚουίν εδώ στο ρόλο ενός αδίστακτου γαιοκτήμονα), ο Πολ Τζιαμάτι, ο Πολ Ντάνο, ο Ντουάιτ Χένρι (ο υποψήφιος για Οσκαρ πατέρας από τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου»), η Σάρα Πόλσον και ο Μπραντ Πιτ σε έναν μικρό ρόλο.

«Χωρίς τον Μπραντ, η ταινία δεν θα γινόταν», δηλώνει ο Στιβ ΜακΚουίν. «Και μόνο η παρουσία του έφτιαχνε το κέφι όλων κάθε φορά που βρισκόταν στο γύρισμα. Είναι σαν να έχεις τον τέλειο πασαδόρο μέσα στο παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο ρόλο, και μόνο η παρουσία του ανεβάζει το παιχνίδι.»

Το «12 Years a Slave» πιθανολογείται πως θα προβληθεί για πρώτη φορά στο επερχόμενο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ βγαίνει στις αμερικάνικες αίθουσες το Δεκέμβριο, ακριβώς δηλάδή πάνω στην οσκαρική περίοδο.

Δείτε παρακάτω τις πρώτες φωτογραφίες από την ταινία και διαβάστε περισσότερα εδώ.

2

3

4

5

6

7