Buzz

«Promised Land»: Ο Μάτ Ντέιμον συναντά ξανά τον Γκας Βαν Σαντ

στα 10

Η ταινία αφορά σε ένα καυτό περιβαλλοντικό θέμα, αυτή τη στιγμή στην Αμερική (κι όχι μόνο), και το πρώτο τρέιλερ της της δίνει αμέσως την σφραγίδα όχι μόνο των καλών προθέσεων, αλλά και του oscar contender.

«Promised Land»: Ο Μάτ Ντέιμον συναντά ξανά τον Γκας Βαν Σαντ

Η τελευταία φορά που ο Ματ Ντέιμον έγραψε ένα σενάριο που σκηνοθέτησε ο Γκας Βαν Σαντ, στο «Good Will Hunting», τα πράγματα πήγαν, θα λέγαμε, μάλλον καλά. Κι αν εκείνο το είχε υπογράψει με τον Μπεν Αφλεκ, το «Promised Land», είναι γραμμένο από τον ίδιο και τον συμπρωταγωνιστή του στην ταινία, Τζον Κραζίνσκι κι ασχολείται με ένα θέμα που αποτελεί μια «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση και τις οικολογικές οργανώσεις στην Αμερική.

Το fracking, ή «hydraulic fracturing», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι μια μέθοδος εξόρυξης κυρίως φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου με την χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού, άμμου και χημικών που διοχετεύονται με πίεση στα πετρώματα γύρω από τα κοιτάσματα, προκειμένου να δημιουργηθούν ρωγμές στις φυσικές δεξαμενές που περιέχουν το αέριο ώστε αυτό να αντληθεί με ευκολία. Μόνο που, στην πορεία, τα χημικά και το αέριο που διαφεύγει μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας τις περιοχές που γίνεται τέτοιου είδους άντληση κυριολεκτικά καταραμένες.

Το fracking υπήρξε το θέμα του υποψήφιου για Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζος Φοξ «Gasland», όμως το φιλμ του Βαν Σαντ και η παρουσία ενός σταρ όπως ο Ντέιμον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, πιθανότατα θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε μια σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα.

Ομως το «Promised Land» όπως φανερώνει το πρώτο του τρέιλερ, δεν είναι απλά μια ταινία με σκοπό αφού στην ιστορία ενός υπαλλήλου μιας πολυεθνικής που φτάνει σε μια επαρχιακή πόλη με σκοπό να αγοράσει τα δικαιώματα για εξόρυξη φυσικού αερίου, συναντάμε όλα τα στοιχεία ενός προσωπικού ταξιδιού προς μια βαθύτερη αυτογνωσία του και μια γνώριμη διαμάχη ανάμεσα στο προσωπικό κέρδος και το γενικό καλό.

Ναι, τα παραπάνω ακούγονται σαν το ζαμπόν και το τυρί στο σάντουιτς μιας γεμάτης μηνύματα ταινίας, όμως το φιλμ του Βαν Σαντ, δεν μοιάζει να κρύβει την αληθινή του φύση, φροντίζοντας όμως να δείξει την ίδια στιγμή πως πρόκειται για μια ιστορία που επικεντρώνει εξίσου στους χαρακτήρες και την διαδρομή τους.

Και αναμφίβολα, βλέποντάς το, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς τη λέξη Οσκαρ, κάτι που προφανώς βρίσκεται και στο μυαλό των παραγωγών του, αφού η έξοδος του φιλμ στις αίθουσες της Αμερικής, έχει προγραμματιστεί για τις 28 Δεκεμβρίου.