Φεστιβάλ / Βραβεία

Πως 250 δολάρια μπορούν να σου φέρουν μια υποψηφιότητα για Οσκαρ

στα 10

Αυτό ήταν το μπάτζετ για το make up που είχε το «Dallas Buyers Club». Κι όμως η ταινία κέρδισε μια υποψηφιότητα σε αυτή την κατηγορία.

Πως 250 δολάρια μπορούν να σου φέρουν μια υποψηφιότητα για Οσκαρ

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αν σκεφτείς το που έφτασε τελικά το φιλμ του Ζαν Μαρκ Βαλέ, το οποίο διεκδικεί έξι όσκαρ στην 86η απονομή, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε σαν μια low budget παραγωγή για την οποία όλοι, από τον Μάθιου ΜακΚόναχι μέχρι τους τεχνικούς δούλεψαν με τον «βασικό μισθό».

Το ίδιο έκανε και η Ρόμπιν Μάθιους, η υπεύθυνη του make up στην ταινία που ανακάλυψε νωρίς ότι το μπάτζετ που είχε στη διάθεσή της ήταν μόλις 250 δολάρια. Οχι για κάθε μέρα γυρίσματος, όχι για κάθε σημάδι από την εκδήλωση του AIDS στο σώμα και το πρόσωπο του Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, όχι για κάθε θεματική μεταμόρφωση σε γυναίκα του Τζάρεντ Λέτο, αλλά για ολόκληρη την ταινία.

Εχοντας δουλέψει σε μια σειρά από μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές, η Μάθιους περιγράφει το Dallas Buyers Club ως την πιο χαμηλού προϋπολογισμού ταινία με την οποία έχει συνεργαστεί, τόσο, ώστε η παραγωγός του φιλμ χρησιμοποιούσε την πιστωτική της κάρτα για να αγοράσει φαγητό για το συνεργείο στα διαλείμματα του φιλμ.

Και καθώς ήταν δύσκολο να γυρίσουν το φιλμ με χρονολογική σειρά ή να ξεκινήσουν με τον Μαθιου ΜακΚόναχι πιο παχύ (όταν τα φάρμακα θα είχαν αρχίσει να τον κάνουν να δείχνει πιο υγιή) και να περιμένουν να αδυνατίσει για τα κομμάτια της ταινίας όπου ήταν ασθενής, το φιλμ έπρεπε να γυριστεί σε 35 μέρες, με τον ΜακΚόναχι το ίδιο αδύνατο από την αρχή ως το τέλος.

2 H Ρόμπιν Μάθιους με τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ

Η Μάθιους χρησιμοποίησε μόνο ένα προσθετικό για τα δόντια του ΜακΚόναχεϊ, που έκανε τα μαγουλά του να δείχνουν πιο γεμάτα στις σκηνές όπου είχε κερδίσει βάρος, αλλά κατά τα άλλα τον έκανε να δείχνει πιο υγιής μόνο με την τεχνική του μακιγιάζ. Για να δημιουργήσει τις πληγές που αρκετοί ασθενείς του AIDS παρουσίαζαν στο πρόσωπο και το σώμα τους, επειδή δεν είχε χρήματα για προσθετικά, τις έφτιαξε η ίδια, με αλεσμένα δημητριακά και αλεύρι από καλαμπόκι που δανείστηκε από την κουζίνα της μητέρας της.

Η ευρηματικότητα και η ικανότητά της όμως απέδωσαν καρπούς και η Μάθιους κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για την ταινία και δεν μοιάζει απίθανο να φύγει την βραδιά της απονομής με ένα Οσκαρ. Και πιθανότατα την σιγουριά ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ξανά σε μια ταινία με τόσο μικρό μπάτζετ για το τμήμα της...

Διαβάστε ακόμη

Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την oσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.