Buzz

Η αστυνομία εισέβαλε σε κινηματογράφο της Μόσχας που πρόβαλε το «The Death of Stalin»

στα 10

Η προβολή της πολιτικής σάτιρας του Αρμάντο Ιανούτσι είχε απαγορευτεί στη χώρα, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Η αστυνομία εισέβαλε σε κινηματογράφο της Μόσχας που πρόβαλε το «The Death of Stalin»

Μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας να απαγόρευσε την προβολή της μαύρης κωμωδίας του Αρμάντο Ιανούτσι, «The Death of Stalin», με την αιτιολογία ότι παραποιεί την ιστορία της χώρας και γελοιοποιεί τους ηγέτες της, όπως φαίνεται, όμως, η πραγματικότητα μάλλον επιβεβαιώνει τη σουρεαλιστική πολιτική σάτιρα που αναπαριστά μυθοπλαστικά τις ημέρες και τον κυκεώνα μηχανορραφιών που ακολούθησαν τον θάνατο του Στάλιν το 1953.

Η άδεια κυκλοφορίας της ταινίας αποσύρθηκε την Τρίτη, μόλις δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της ταινίας στις ρωσικές αίθουσες, απαγορεύοντας ουσιαστικά την προβολή της στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Το εξώφυλλο του Vanity Fair - The Hollywood Issue που μας έμαθε ν' αγαπάμε... το τρίτο πόδι της Ρις Γουίδερσπουν

The Death of Stalin 607

Αψηφώντας την απαγόρευση, ωστόσο, ο κινηματογράφος Pioner στο κέντρο της Μόσχας προχώρησε κανονικά στην προβολή της ταινίας την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την έφοδο μιας ομάδας αστυνομικών τη δεύτερη μέρα, έστω κι αν έφτασαν μάλλον κατόπιν εορτής, μετά το τέλος της μεσημεριανής προβολής.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν θα επιβληθεί πρόστιμο στον κινηματογράφο, οι υπεύθυνοι του οποίου ισχυρίζονται ότι μέχρι την ώρα της προβολής η ανακοίνωση της απαγόρευσης δεν είχε ουσιαστικά δημοσιευτεί στο σχετικό site του Υπουργείου.

Στην Ελλαδα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την καυστική σάτιρα του Ιανούτσι στις αίθουσες στις 8 Μαρτίου, ελπίζουμε χωρίς ανάλογα ευτράπελα – εκτός, βέβαια, από τις συνεχείς αναβολές στην κυκλοφορία του φιλμ, που έχει ήδη αλλάξει αρκετές ημερομηνίες εξόδου.

Διαβάστε ακόμη