Buzz

Τελικά να κάνει η Γαλλική Ταινιοθήκη αφιέρωμα στον Ρομάν Πολάνσκι ή να μην κάνει;

στα 10

Ενα αφιέρωμα της Γαλλικής Ταινιοθήκης στον Ρομάν Πολάνσκι ξεσηκώνει αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, υπό το φως και νέων κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση

Τελικά να κάνει η Γαλλική Ταινιοθήκη αφιέρωμα στον Ρομάν Πολάνσκι ή να μην κάνει;

Με σειρά έμπρακτων διαμαρτυριών υποδέχεται το Παρίσι την ρετροσεκτίβα στον Ρομάν Πολάνσκι που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Γαλλίας, εν μέσω νέων κατηγοριών για το βιασμό από τον ήδη φυγόδικο σκηνοθέτη κι άλλων έφηβων κοριτσιών πίσω στη δεκαετία του '70, αλλά και υπό το φως του ντόμινου αποκαλύψεων στη βιομηχανία του θεάματος που ξεκίνησαν με το σκάνδαλο γύρω από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Εξω από την Ταινιοθήκη συγκεντρώθηκαν παραπάνω από 100 μέλη φεμινιστικών οργανώσεων που διαμαρτυρήθηκαν για την «τιμή» που κάνει η Ταινιοθήκη σε έναν «βιαστή», ενώ μέλη της ακτιβιστικής Femen εισέβαλαν μέσα στο κτίριο γυμνόστηθες και με συνθήματα κατά του Πολάνσκι γραμμένα πάνω στο κορμί τους.

Διαβάστε αναλυτικά: To κορίτσι που καταδίκασε για πάντα τον Ρόμαν Πολάνσκι

Roman Polanski

Roman Polanski

Roman Polanski

Μια διαδικτυακή καμπάνια εναντίον της ρετροσπεκτίβας συγκέντρωσε ήδη 28.000 υπογραφές, ενώ η οργάνωση Osez le Féminisme σε δήλωσή της ανέφερε πως η εμφάνιση του Πολάνσκι θα ήταν «ανάρμοστη» και προσβλητική απέναντι σε όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης: «Είναι προσβολή για τα θύματα βιασμού και ειδικά τα θύματα του ίδιου του Πολάνσκι. Στον Πολάνσκι αξίζει η απαξίωση όχι η τιμή.»

Από πλευράς της τόσο η Ταινιοθήκη, όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν σκέφτηκαν στιγμή να ακυρώσουν το αφιέρωμα. Η νέα Υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν δήλωσε ότι τιμάται «το σύνολο ενός έργου και όχι ο άνθρωπος», ενώ ο Κώστας Γαβράς, από τη θέση του Διευθυντή της Ταινιοθήκης αρνήθηκε να αλλάξει τον προγραμματισμό του αφιερώματος εξαιτίας των διαμαρτυριών.

Nα θυμίσουμε εδώ πως τον Ιανουάριο, ο Ρομάν Πολάνσκι δεν παρέστη στην απονομή των βραβείων Σεζάρ, όπου θα εκτελούσε χρέη Προέδρου, μετά από σειρά διαμαρτυριών γύρω από το ίδιο θέμα, την προσβολή των θυμάτων βιασμού.

Διαβάστε ακόμη