Buzz

Ποιος τολμά να κάνει μήνυση στον Τέρενς Μάλικ;

στα 10

Τελικά η υπερπαραγωγικότητα που έχει χτυπήσει σα μικρόβιο τον Τέρενς Μάλικ τα τελευταία χρόνια του βγήκε σε κακό, αφού οι χρηματοδότες του ντοκιμαντέρ «Voyage of Time» που ετοιμάζεται εδώ και έξι χρόνια και δεν έχει γίνει ποτέ, ζητούν πίσω τα λεφτά τους...

Ποιος τολμά να κάνει μήνυση στον Τέρενς Μάλικ;

To «Voyage of Time» ξεκίνησε ως ιδέα ταυτόχρονα με τα γυρίσματα του «Δέντρου της Ζωής» και στην πραγματικότητα θα αποτελούσε ένα συνοδευτικό ντοκιμαντέρ του φιλμ, το οποίο όπως φυσικά συμβαίνει με όλες τις ταινίες του Τέρενς Μάλικ δεν είχε ακόμη προκαθορισμένη μορφή ή διάρκεια.

Το παρασκήνιο γύρω από το «Voyage of Time» είναι πλούσιο.

Φήμες ήθελαν τον Μάλικ να επαναφέρει ένα παλιό του σχέδιο με τίτλο «Q» που αφορούσε την αρχή του σύμπαντος, το οποίο είχε ξεκινήσει γυρίσματα στα τέλη της δεκαετίας του '70 αλλά μετά από μερικές ημέρες γύρισμα και 1 εκατομμύριο δολάρια που τότε είχε δώσει η Paramount σταμάτησε για πάντα. Αλλες φήμες ήθελαν το «Voyage of Time» να είναι το ίδιο πρότζεκτ με το φημολογούμενο οκτάωρο director's cut του «Δέντρου της Ζωής» που επίσης ανακοινώθηκε μετά το θρίαμβο της ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Και άλλες φήμες ήθελαν το «Voyage of Time» να έχει τρεις εκδοχές (δύο 45λεπτά ντοκιμαντέρ για τα IMAX και ένα φιλμ από 90 έως 150 λεπτά για τις κανονικές αίθουσες), με αφηγητές τον Μπραντ Πιτ και την Εμα Τόμσον.

Μια από τους παραγωγούς της ταινίας, η Σάρα Γκριν δήλωσε πως: «Εχουν ήδη γυριστεί μεγάλα κομμάτια του φιλμ, αλλά είναι ένα πρότζεκτ που διαρκεί χρόνια και ο Τέρι το οραματίζεται ολόκληρες δεκαετίες.»

2

Πέντε χρόνια μετά, ο Τέρενς Μάλικ σε έναν οίστρο υπερπαραγωγικότητας έχει ολοκληρώσει ακόμη μια ταινία («Το the Wonder») και έχει ολοκληρώσει (;) τα γυρίσματα δύο ακόμη ταινιών, του «Lawless» και του «Knighf of Cups», εγκαταλείποντας το «Voyage of Time» στην τύχη του.

Αποτέλεσμα; Η Seven Seas Partnership, που υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης του project έκανε μήνυση στον Μάλικ και την εταιρεία Sycamore Pictures για παραβίαση του συμβολαίου τους ζητώντας πίσω τα 3.3 εκατομμύρια δολάρια που είχαν επενδύσει, καθώς και κάθε πνευματικό δικαίωμα και οικονομική απώλεια από τη μη ολοκλήρωση του φιλμ, κατηγορώντας τον σκηνοθέτη πως δεν παρέδωσε αυτό που είχε υποσχθεί και αφιέρωσε την ενέργειά του σε τέσσερα άλλα φιλμ μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο δικηγόρος του Τέρενς Μάλικ υποστηρίζει πως «η ταινία είναι εντός προϋπολογισμού, εντός σχεδίου και όλα τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο», απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες της μήνυσης πως ο Μάλικ ξόδεψε το budget που έδωσε η Seven Seas Partnership στις άλλες ταινίες που ετοιμάζει.

Οσο για το «Voyage of Time» κανείς δεν μπορεί να ξέρει την τύχη του, αλλά αν ο Μάλικ αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα που έχει πάρει για την παραγωγή του, το βλέπουμε μάλλον να μπαίνει στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας...

Περισσότερος Τέρενς Μάλικ