Buzz

Τη νύχτα της 8ης Μαΐου φιλοσοφούμε πάνω στην ανθρώπινη ζωή!

στα 10

Για δεύτερη χρονιά, η Νύχτα της Φιλοσοφίας έρχεται στις 8 Μαΐου με εκδηλώσεις, προβολές, συζητήσεις και με στοχαστική διάθεση γύρω από την ζωή, το νοημά της και όλα όσα βρίσκονται ενδιάμεσα...

Flix Team
Τη νύχτα της 8ης Μαΐου φιλοσοφούμε πάνω στην ανθρώπινη ζωή!

Mετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση της Νύχτας της Φιλοσοφίας τον Μάιο 2014 που συγκέντρωσε πάνω από 3.500 άτομα όλων των ηλικιών σε μια φιλοσοφική αναζήτηση με θέμα τον Λόγο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe-Institut Athen συμπράττουν για τη διοργάνωση της δεύτερης Νύχτας της Φιλοσοφίας, την Παρασκευή 8 Μαΐου, με θέμα αυτή τη φορά τον Βίο.

Η συνάντηση αυτή τριών μεγάλων φιλοσοφικών παραδόσεων της Δύσης (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία) γύρω από το θέμα «Ο Βίος – Ας Στοχαστούμε τη Ζωή», έχει σκοπό να τροφοδοτήσει τον διάλογο μεταξύ διανοουμένων, φιλοσόφων και κοινού και να συμβάλλει σε μελλοντικές ανταλλαγές που θα τον εμπλουτίζουν και θα κάνουν γνωστό και προσιτό σε όλους το εύρος, τον πλούτο και την ακτινοβολία της φιλοσοφίας.

Είτε πρόκειται για τις σχέσεις µας µε τους άλλους είτε για τον αναστοχασµό του εαυτού µας, είτε για την έρευνα της σχέσης µας µε τον έµβιο κόσµο σε όλες του τις µορφές, καθώς και για το πώς οραµατιζόµαστε τη ζωή του µέλλοντος - σε µεταφυσικό επίπεδο αλλά και ως ανησυχία για το µέλλον του κόσµου - το ερώτηµα παραµένει σύνθετο και επείγον. Η ζωή και η πολιτική, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, η σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία και η μετά θάνατον ζωή, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν και που θα δώσουν τροφή για συζήτηση με το κοινό.

Νύχτα της Φιλοσοφίας Βίος 607

Οι εκδηλώσεις της 2ης Νύχτας της Φιλοσοφίας θα γίνουν την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Οι ομιλίες, οι συζητήσεις και οι προβολές ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν σε διάφορα σημεία των δύο Ινστιτούτων, με ανοιχτή είσοδο σε όλο το κοινό και με ταυτόχρονη μετάφραση στις τρεις γλώσσες.

Μπορείτε να αναζητήσετε το πλήρες πρόγραμμα της Νύχτας της Φιλοσοφίας εδώ.

Στο πλαίσιο της Νύχτας της Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν προβολές, συνοδευμένες από ανοιχτές συζητήσεις στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου από τις 21.00 μέχρι και τις 02.00 της Παρασκευής 8 Μαΐου. Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα.

Κώστας Αξελός 607

21.00 | ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ / Αφιέρωμα στον Κώστα Αξελό - Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη

Φτάνοντας με το πλοίο Ματαρόα και άλλους Έλληνες φοιτητές στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 1945, ο Κώστας Αξελός και ο Κορνήλιος Καστοριάδης ακολούθησαν μια ιδιαίτερα πλούσια και ποικιλόμορφη πορεία, με αναφορές στις διαφορετικές μορφές των ανθρωπιστικών επιστημών. Το έργο τους συνέβαλε καθοριστικά στον διάλογο ιδεών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στην Ευρώπη. Η εκπομπή Παρασκήνιο, σε σκηνοθεσία του Τάκη Χατζόπουλου, παρουσιάζει δύο συνεντεύξεις με τους φιλοσόφους και τη δημοσιογράφο Τέτη Παπαδοπούλου.

Karl Marx Sergei Eisenstein 607

23.00 | ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Ο Μαρξ - Ο Αϊζενστάιν - Το Κεφάλαιο του Αλεξάντερ Κλούγκε (2008)

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν σχεδίαζε να μεταφέρει στον κινηματογράφο το αργότερο το 1929 «Το Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ. 80 χρόνια αργότερα ο πρωτοπόρος του Νέου Γερμανικού Σινεμά Αλεξάντερ Κλούγκε σχολιάζει το μνημειώδες και απραγματοποίητο εγχείρημα του Αϊζενστάιν με κινηματογραφικές μινιατούρες μαρξιστικής θεωρίας και μοντάρει σε 570 λεπτά μια εικόνα της δικής μας «ιδεολογικής αρχαιότητας». Από το κινηματογραφικό αυτό τόλμημα βλέπουμε κι ακούμε τρεις σημαντικούς Γερμανούς στοχαστές των καιρών μας – τους Πίτερ Σλότερντικ, Γιόζεφ Βογκλ και Οσκαρ Νεγκτ – να συνομιλούν με τον Αλεξάντερ Κλούγκε που ως φωνή από το βάθος θέτει ολοένα και πιο νέα ερωτήματα. Αλλοτε φωτίζει μια λάμπα το σκηνικό – φωτεινό σινιάλο; μαγικό λυχνάρι; - άλλοτε ένα παράθυρο με φόντο τη σύγχρονη νυχτωμένη πόλη...

Ο Alexander Kluge (* 1932) είναι σκηνοθέτης, τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας, σεναριογράφος και στοχαστής. Αυθεντία στο χώρο της θεωρίας και κριτικής ανάλυσης του κινηματογράφου, έχει σφραγίσει με το έργο του την πρωτοπορία του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου των δεκαετιών 1960, 1970 και 1980. Δίδαξε στην Ανώτατη Σχολή Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού της Ουλμ και στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης. Το 2007 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

  • Συνομιλία με τον Peter Sloterdijk / «Όλα τα πράγματα είναι μαγεμένοι άνθρωποι» / (46’. Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους) / Περί των μεταμορφώσεων της υπεραξίας, του οικουμενικού ταξιδιού της ψυχής και του χρήματος. «Τα εμπορεύματα, κατά τον Μαρξ, έχουν τη φαντασμαγορική ιδιότητα να αντικατοπτρίζονται το ένα στο άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν παραχθεί από ανθρώπους. Τη μαγεία αυτήν την πραγματώνει η ανθρώπινη εργατική δύναμη που έχει διοχετευτεί στα πράγματα . Απ’ αυτήν τη σκοπιά όλα τα πράγματα είναι μαγεμένοι άνθρωποι. Αυτό είναι το θέμα του Peter Sloterdijk.», δηλώνει ο Αλεξάντερ Κλούγκε.

Ο Peter Sloterdijk (*1947), φιλόσοφος, θεωρητικός του πολιτισμού και συγγραφέας, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Διευθυντής του Ινστιτούτου για Φιλοσοφία του Πολιτισμού στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης και από το 2001 είναι Πρύτανης και Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής στην Ανώτατη Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών και Design στην Καρλσρούη.

  • Συνομιλία με τον Joseph Vogl / «Τί σημαίνει Υποκειμενικό-Αντικειμενικό;» / (12’. Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους) / Είναι η σχέση Υποκειμενικού-Αντικειμενικού μια μηχανή διαλεκτικής που παράγει μόνον έναν κόσμο ψευδαισθήσεων; Ή μήπως μπορεί να σαμποταριστεί; Μπορεί μήπως να παράγει και πραγματικότητα, χρήσιμες δηλαδή για τον άνθρωπο αλήθειες;

Ο Joseph Vogl (*1957), θεωρητικός της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, φιλόσοφος και επικοινωνιολόγος, κατέχει την έδρα για Νεώτερη Γερμανική Λογοτεχνία και Επιστήμη του Πολιτισμού/Επικοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

  • Συνομιλία με τον Oskar Negt / «Τί σημαίνει χαρούμενη αποτυχία στην κοινωνία του ρίσκου;» (7’. Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους) / Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος δημιουργός της τύχης του; Θα ‘πρεπε ο κάθε άνθρωπος να πράττει σαν να ‘ταν επιχειρηματίας; Φρικτή θεωρία;

Ο Oskar Negt (*1934), κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, υπήρξε από το 1962 έως το 1970 βοηθός του Jürgen Habermas στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Φραγκφούρτης/Μ. και από το 1972 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 2002 Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Slavoj Zizek 607

00.15 | ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ της Σούζαν Σαλ ντε Μπολιό (2005) / (Γερμανία 2005, 8’. Voice over στα Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους, συμπαραγωγή με ARTE/ZDF)

Τί μπορεί και τί θα όφειλε να προσφέρει η φιλοσοφία σήμερα; Είναι ο κόσμος ένα αίνιγμα για το οποίο η φιλοσοφία θα έπρεπε να βρει τις απαντήσεις; Πώς θα μπορούσε η φιλοσοφία να βοηθήσει τους ανθρώπους στις σημερινές συνθήκες ζωής; Συνομιλία του Γάλλου φιλοσόφου Αλέν Μπαντιού και του Σλοβένου στοχαστή Σλαβόι Ζίζεκ (Βιέννη, Άνοιξη 2004)

Alain Badiou (*1937 στο Ραμπάτ), φιλόσοφος, μαθηματικός και συγγραφέας, διετέλεσε από το 1969 έως το 1999 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και στη συνέχεια Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας στην Ecole Normale Superieure. Γνωστός ο Alain Badiou είναι και για τις πολιτικές του δραστηριότητες ως συνιδρυτής της οργάνωσης για τα δικαιώματα των πολιτών «Organisation politique».

Ο Slavoj Žižek (*1949 στη Λιουμπλιάνα) είναι φιλόσοφος, θεωρητικός και κριτικός του πολιτισμού και Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Έχει ενασχοληθεί ιδιαιτέρως με τον Jacques Lacan, τον γερμανικό ιδεαλισμό, τον Hegel και τον Marx. Από τις αρχές του 2007 είναι International Director του Birkbek Institute for the Humanities στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Paul Ricoeur 607

00.30 | ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛ ΡΙΚΕΡ

Ο Πολ Ρικέρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, «ένας διανοούμενος που αποπειράται να τοποθετηθεί έναντι της πραγματικότητας ως διανοητής κι όχι ως πνευματικός ταγός». Η ταινία της Caroline Reussner παρουσιάζει το πορτρέτο ενός έκτακτου ανθρώπου, ενός «φιλοσόφου όλων των διαλόγων, (...) που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών μεγάλων παραδόσεων: της γαλλικής αναστοχαστικής φιλοσοφίας, της γερμανικής ερμηνευτικής και της αγγλο-σαξωνικής αναλυτικής φιλοσοφίας». Μαζί με τις μαρτυρίες των οικείων του, παλιών και νέων συνεργατών του, και μια συνέντευξη με τον Olivier Abel. / Παρουσίαση: Philippe Petit, δημοσιογράφος, διδάκτωρ στη φιλοσοφία.


Περισσότερες πληροφορίες για τη Νύχτα της Φιλοσοφίας στα επίσημα site του Ινστιτούτου Γκέτε και του Γαλλικού Ινστιτούτου.