Φεστιβάλ / Βραβεία

People's Choice Award 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς!

στα 10

Εφτασε η ώρα του People's Choice Αward της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπου εσείς ψηφίζετε για να αναδείξετε την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς.

People's Choice Award 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς!

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σας δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσετε εσείς για το ποια θα είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς στo People's Choice Award του 2014.

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, μπορείτε να ψηφίζετε για την αγαπημένη σας ταινία, ανάμεσα στους τίτλους που αποτελούν στη λίστα των φιναλίστ που διαγωνίζονται για το People's Choice Award και ταυτόχρονα να συμμετάσχετε και σε ένα διαγωνισμό που θα χαρίσει σε έναν τυχερό τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι τo Βερολίνο όπου στις 12 Δεκεμβρίου 2015 θα λάβει χώρα η τελετή απονομής των φετινών βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οι ταινίες που είναι υποψήφιες για το φετινό People Choice Award της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι οι εξής:

La Isla Minima 607

Το Μικρό Νησί (La Isla Minima) του Αλμπέρτο Ροντρίγκες

Στην Ισπανία του 1980, στο στενό, πιεσμένο διάστημα όταν η χώρα προσπαθεί να περάσει από τη δικτατορία του Φράνκο σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, δυο αστυνομικοί βρίσκονται, με το αυτοκίνητό τους χαλασμένο, σε μια μικρή κοινότητα στις ελώδεις όχθες του Γουαδαλκιβίρ, με αποστολή να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση δυο κοριτσιών, δυο έφηβων αδερφών. Οσο βυθίζονται στην πραγματική και την ηθική λάσπη, όσο διαπιστώνουν ότι η υπόθεσή τους αποτελεί μέρος ενός φρικτότερου όλου, η μετέωρη λαϊκή κοινωνία της Ισπανίας παίρνει την ευθύνη της στο έγκλημα. Ενα από τα καλύτερα θρίλερ της χρονιάς, θριαμβευτής των Ισπανικών Γκόγια. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Μικρό Νησί».

leviathan sea 607

Λεβιάθαν (Leviathan) του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Γυρισμένο στην χερσόνησο Κόλα της βορειοδυτικής Ρωσίας, το «Λεβιάθαν» ξεκινά με μια σειρά πλάνων τόσης ομορφιάς που σχεδόν κάνει τα γόνατά σου να λυγίζουν: Το μεγαλείο μιας φύσης που μοιάζει άχρονη και μυστικιστική, συνοδευόμενη από την μουσική του Φίλιπ Γκλας μας εισάγει σε έναν τόπο που είναι σπαρμένος με κουφάρια από πλοία και θαλάσσια κήτη. Εκεί ο ήρωας του, ο Κόλια, ένας μεσήλικας άντρας του οποίου η οικογένεια ζούσε στον ίδιο τόπο για ολόκληρες γενιές, έχει την τύχη και την ατυχία το σπίτι του είναι χτισμένο σε ένα σημείο το οποίο ο δήμαρχος της μικρής του πόλης, θέλει με κάθε τρόπο να αποκτήσει. Προσπαθώντας να αντισταθεί στην απαλλοτρίωση της περιούσιας του, ο Κόλια θα ζητήσει την βοήθεια ενός φίλου του από τον στρατό, δικηγόρου που ζει στη Μόσχα, ο οποίος θα έρθει στην πόλη για να καταθέσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Θα μείνει στο σπίτι του Κόλια, μαζί με την δεύτερη όμορφη γυναίκα του και τον γιο του από τον πρώτο του γάμο, θα συναναστραφεί τους φίλους του, έναν αστυνομικό της τροχαίας και την γυναίκα του και μαζί του θα γνωρίσουμε κι εμείς την ζωή σε αυτόν τον τόπο που δείχνει ένα μικρότερης κλίμακας πορτρέτο της σύγχρονης Ρωσίας. Ο παντοδύναμος δήμαρχος που δεν διαφέρει καθόλου από έναν σύγχρονο γκάνγκστερ με κοστούμι, η υποκρισία της εκκλησίας που νομιμοποιεί και «συγχωρεί» τη δύναμή του, η παραίτηση των απλών ανθρώπων, η αδιέξοδη ύπαρξή τους, η νάρκωση τους με το ασταμάτητο ποτό, αυτά ορίζουν την ζωή στην μικρή τους πόλη. Το βραβευμένο για τη σκηνοθεσία του στο Φεστιβάλ Καννών φιλμ του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ που έφτασε μέχρι την πεντάδα του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Λεβιάθαν».

Force Majeure 607

Ανωτέρα Βία (Force Majeure) του Ρούμπεν Οστλουντ

Ενα ζευγάρι 40άρηδων Σουηδών με τα δυο μικρά τους παιδιά καταφεύγουν σε ένα σαλέ στις γαλλικές Αλπεις για μία πενθήμερη απόδραση από τις δουλειές του μπαμπά, καθημερινό σκι και ποιοτικές οικογενειακές στιγμές. Μόνο που τη δεύτερη μόλις μέρα τους εκεί, ενώ απολαμβάνουν το γεύμα τους στο μπαλκόνι του εστιατορίου, μία χιονοστιβάδα, που αρχικά μοιάζει ελεγχόμενη, παραλίγο να τους στοιχήσει τη ζωή. Το πιο καταστροφικό που επιφέρει όμως δεν είναι πόσο τους τρόμαξε, όσο το πόσο επικίνδυνα ταρακούνησε τα θεμέλια τους - προσωπικά και συλλογικά. Πώς λειτούργησε το ένστικτο επιβίωσης κόντρα στο ρόλο του άντρα και πατέρα, πόσο μόνη και μη ασφαλής ένιωσε η σύντροφος και μητέρα, πόσο ρούφηξαν τα παιδιά την επικινδυνότητα στο μέλλον της σχέσης των γονιών τους. Αυτή η χιονοστιβάδα δεν τους σκέπασε, τους ξεσκέπασε. Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» για μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία που ετοιμάζεται για το αμερικανικό της ριμέικ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την «Ανωτέρα Βία».

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence 607

Eνα Περιστέρι Eκατσε σε Ενα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του (En Duva Satt pa en Gren och Funderade pa Tillvaron) του Ρόι Αντερσον

Σαν να' ναι οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται ασυνήθιστα «παιχνίδια», μας μεταφέρουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο. Αλλά και την καθημερινότητά μας, μέσα απόστιγμές μικρές ή σπουδαίες, έναν θάνατο ή ένα φιλί και από πράξεις τραγικές ή αστείες. Ή συχνά και τα δύο μαζί. O Ρόι Αντερσον συνεχίζει το προσωπικό, ανυπέρβλητης ομορφιάς και συμβολισμού σινεμά του κερδίζοντας το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Σουηδίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Eνα Περιστέρι Eκατσε σε Ενα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του».

Samba

Samba των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς

O Σαμπά ήρθε στη Γαλλία πριν δέκα χρόνια από τη Σενεγάλη και άρχισε να κάνει διάφορες εποχιακές δύσκολες δουλειές. Η Aλίς, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, έχει εγκαταλείψει την καριέρα της και προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της προσφέροντας βοήθεια σε μία εθελοντική οργάνωση. Και οι δύο προσπαθούν να «απεγκλωβιστούν» από το αδιέξοδο της ζωής τους, μέχρι που η μοίρα θα τους φέρει κοντά. Τεράστια επιτυχία στη Γαλλία από τους σκηνοθέτες των «Αθικτων». Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Samba».

Θεέ μου τι σου κάναμε;

Θεέ μου, τι σου Κάναμε; (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) του Φιλίπ ντε Σοβερόν

Ο Κλοντ και η Μαρί είναι ένα παραδοσιακό, αστικό ζευγάρι Καθολικών Γάλλων: τρώνε τ’ αλλαντικά τους, πίνουν τα κρασιά τους, πηγαίνουν και στην εκκλησία. Οι τρεις κόρες τους, τους έχουν πικράνει, η μια έχει παντρευτεί έναν Εβραίο, η δεύτερη έναν Μουσουλμάνο και η τρίτη έναν Κινέζο. Τώρα που έρχεται η σειρά της τέταρτης, αναθαρρεύουν μαθαίνοντας ότι ο αρραβωνιαστικός είναι Γάλλος Καθολικός – μόνο που τα όνειρά τους θα γκρεμιστούν όταν αποκαλυφθεί ότι ο νεαρός είναι Γάλλος Αφρικανός, με γονείς εξίσου παραδοσιακούς και αυστηρούς στη δική τους κουλτούρα. Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία αλλά και αναπάντεχο χιτ στο περσινό ελληνικό καλοκαίρι. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Θεέ μου, τι σου Κάναμε;».

The Imitation Game 607

Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίντλουμ

Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή, Αλαν Τιούρινγκ και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μία κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Ωστόσο, κανένας δεν γνώριζε πως επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής, Enigma. Ενα πορτραίτο ενός σπουδαίου και περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Σεναρίου και χάρισε στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς μια υποψηφιότητα και έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Imitation Game».

Salt of the Earth 607

Το Αλάτι της Γης (The Salt of the Earth) των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία, σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη. Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο φιλμ που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 2014 και ήταν υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια του γιου του,Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Αλάτι της Γης».

victoria 607

Victoria του Σεμπάστιαν Σίπερ

Ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Σίπερ – μπορεί να θυμόμαστε το πρόσωπό του από το «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε» - κάνει μια ταινία άθλο, μια άσκηση που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, με πραγματικό ήρωα τον Οπερατέρ του, Στουρλα Μπραντ Γκρέβλεν. Και την κάνει με τέτοια τεχνική τελειότητα που αργείς να συνειδητοποιήσεις, καθώς η Βικτόρια, ο Σόνεν κι οι φίλοι τους αφήνουν να διαχυθεί στη νύχτα η αδρεναλίνη τους, ότι ο Σίπερ δεν κόβει: ποτέ, από την πρώτη εικόνα ως την τελευταία, για δυόμιση ώρες. Η ταινία έχει ένταση, έχει σασπένς, αρνείται κάθε ευκολία. Η κάμερα πλησιάζει τα πρόσωπα, χαζεύει ένα ρομάντζο που μόλις γεννιέται, περπατά στο βραδινό Βερολίνο, χορεύει στα κλαμπ, κατεβαίνει στην κόλαση της μαφίας, παρακολουθεί με καρδιοχτύπι μια ολόκληρη ληστεία, το ανθρωποκυνηγητό που ακολουθεί, χωρίς ένα cut. Σ’ ένα φιλμ που, μετά από πρόβες ενός μήνα, γυρίστηκε σε τρεις λήψεις: κρατήθηκε η τρίτη, έτοιμη η ταινία. Βραβείο φωτογραφίας και καλλιτεχνικού επιτεύγματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Victoria».

White God 607

Λευκός Θεός (White God) του Κόρνελ Μουντρούτσο

Η 13χρονη Λίλη προσπαθεί να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Απογοητευμένη, τα βάζει με τον πατέρα της για την «εξαφάνιση» του φίλου της. Η Λίλη ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν από τη μεριά του επίσης προσπαθεί να επιστρέψει στη φίλη του. Παλεύοντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο κακοτοπιές, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι αυτοί που αγαπούν έναν σκύλο. Μάλιστα όταν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, και το μέλλον του δεν μοιάζει και τόσο ευοίωνο, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι που έχουν κατακλύσει την πόλη, θα εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Και μόνο η Λίλη, ίσως, είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει τη «μάχη» ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο. Η ταινία που κέρδισε το βραβείο του «Ενα Κάποιου Βλέμματος» στο Φεστιβάλ Καννών το 2014 και ήταν η επίσημη υποβολή της Ουγγαρίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «White God».

Μπείτε στην επίσημη σελίδα των People's Choice Awards της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ψηφίστε την ταινία που εσείς θέλετε να αναδείξετε ως καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς.

To Flix.gr είναι επίσημος media partner του People's Choice Award της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη:

  • Ευρωπαϊκά Βραβεία 2014: Ο αναμενόμενος θρίαμβος της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι