Φεστιβάλ / Βραβεία

5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Με την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο

στα 10

Το θέμα της έμφυλης ισότητας πρωταγωνιστεί όχι μόνο στο κινηματογραφικό πρόγραμμα, αλλά και στον εκπαιδευτικό μπούσουλα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ.

5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Με την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο

Με 85 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά σεμινάρια, masterclasses, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις ετοιμάζεται να υποδεχθεί το φιλοθεάμον κοινό το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που ανοίγει τις πύλες του την ερχόμενη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας με την προβολή του πολυβραβευμένου «Queen Mimi», πορτρέτο μιας 90χρονης πρώην άστεγης που έκανε σπίτι της ένα κατάστημα αυτόματων πλυντηρίων στο Χόλιγουντ! Το φιλμ θα εγκαινιάσει τη διοργάνωση παρουσία του σκηνοθέτη της, του ηθοποιού και μπαρίστα Γιανίβ Ροκάχ, ο οποίος δούλευε σε ένα καφέ απέναντι από το καθαριστήριο και απαθανάτιζε την καθημερινότητα της Μίμι για πέντε χρόνια, ενώ την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει συναυλία με το τζαζ κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη.

Queen Mimi Queen Mimi

48 ξένα και 15 ελληνικά ντοκιμαντέρ, καθώς και άλλα 22 στην απευθυνόμενη σε παιδιά πρωινή εκπαιδευτική ζώνη, φιλοξενεί το πρόγραμμα του 10ήμερου φεστιβάλ, μέρος του οποίου θα «τρέχει» όπως κάθε χρόνο και σε άλλες επτά πόλεις της Πελοποννήσου – το Αργος, τη Σπάρτη, το Γύθειο, την Αμαλιάδα, τη Δημητσάνα, την Πάτρα και την Πύλο. Στην Καλαμάτα πάντως, τη μόνιμη έδρα της, η γιορτή ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Ιανουαρίου μετά από ένα ολοήμερο πρόγραμμα προβολών, με την τελετή λήξης και τη συναυλία των Abbal Quintet, συγκρότημα ειδικευμένο στην παραδοσιακή μουσική της Ιταλίας και της Νότιας Μεσογείου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι διακρίσεις που θα απονεμηθούν στην τελετή λήξης δίνουν και το θεματικό στίγμα της 5ης διοργάνωσης, την οποία επιμελούνται σταθερά η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου και η καλλιτεχνική σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα. Εκτός από το Βραβείο Κοινού κι εκείνο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την καλύτερη ταινία, βραβεία θα δοθούν και για την «Ισότητα των Φύλων», το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Naked wheels Naked Wheels

12 ταινίες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την έμφυλη ισότητα – ανάμεσά τους το συγκινητικό «Sonita» της Ιρανής Ροκσαρέχ Γκεμαγκαμί, το «Obscuro Barocco» της δικής μας Ευαγγελίας Κρανιώτη, τρεις μεσαίου μήκους δουλειές της ειδικευμένης στο θέμα Τουρκονορβηγής Νεφισέ Οζκάλ Λόρεντζεν, ή το ασυνήθιστο «Naked Wheels» του Ινδού Ρατζές Τζέιμς (ο οποίος και θα κάνει μια ομιλία για την ισότητα των φύλων πριν την προβολή του φιλμ, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου)- θα διεκδικήσουν βραβεία από κριτικές επιτροπές των παραπάνω φορέων, κάτι που θα δώσει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ έναν χαρακτήρα διαγωνιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης ολοκληρώθηκε προφεστιβαλικά ένα επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα «Η έμφυλη οπτική στον Κινηματογράφο», κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια του διδακτικού τους έργου, να βοηθήσουν τους μαθητές να προβληματιστούν και να παράγουν κινηματογραφικά έργα με θέμα την ισότητα, τα οποία και θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της διοργάνωσης. Το σεμινάριο οργανώθηκε με την έμπρακτη στήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σταθερού συνεργάτη του φεστιβάλ με το οποίο κρατά ζωντανή τη σχέση του καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, και προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ στους μαθητές.

Πελοποννήσου

Νέες πρωτοβουλίες του ΦΝΠ περιλαμβάνουν ακόμη τη θέσπιση ενός πρωτοκόλλου εκπαιδευτικής-καλλιτεχνικής συνεργασίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, σύμφωνα με το οποίο μεταπτυχιακοί φοιτητές της έχουν αρχίσει ήδη την προεργασία ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου με τον πολυβραβευμένο Ολλανδό σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρόμπουτ. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια του φεστιβάλ, με τελικό στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart και θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας.

Επίσης, μια ουσιαστική συνεργασία εγκαινιάζεται με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές, κατόπιν παρακολούθησης σχετικού σεμιναρίου του Φεστιβάλ σε συνεργασία με την ΠΕΚΚ, θα αναλάβουν την αξιολόγηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ του προγράμματος και την υλοποίηση έρευνας σχετικά με την οργάνωση του Φεστιβάλ.

Να θυμίσουμε πως όλες οι προβολές και οι παράλληλες εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (για το πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα ανατρέξτε στο επίσημο site ή ακολουθήστε τη διοργάνωση στην επίσημη σελίδα της στο Facebook) διεξάγονται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου και είναι, όπως κάθε χρόνο, ελεύθερα για το κοινό.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», τους Δήμους Πύλου-Νέστορος, Πατρέων και Ήλιδας και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ενώ πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΣΠΑ.