Buzz

Δείτε τον Πολ Τόμας Αντερσον να συζητά με τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για «τον φίλο και ήρωά τους» Τζόναθαν Ντέμι

στα 10

Δύο αγαπημένοι αμερικανοί σκηνοθέτες συζητούν, θυμούνται και τιμούν το έργο του Τζόναθαν Ντέμι. Δείτε το βίντεο.

Δείτε τον Πολ Τόμας Αντερσον να συζητά με τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για «τον φίλο και ήρωά τους» Τζόναθαν Ντέμι

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Πολ Τόμας Αντερσον αφιερώνει την «Αόρατη Κλωστή» στον Τζόναθαν Ντέμι; Αν επιστρέψει κανείς στη συνέντευξη που έδωσε το 2013 για την Criterion είχε δώσει μία πολύ ξεχωριστή απάντηση στην ερώτηση «ποιοι είναι οι 3 σκηνοθέτες που επηρέασαν το έργο του»: «Ο Τζόναθαν Ντέμι, ο Τζόναθαν Ντέμι κι ο Τζόναθαν Ντέμι».

Paul Thomas Anderson Richard Linklater 607

Ενα χρόνο μετά τον (τόσο πρόωρο) θάνατο του Ντέμι, ο Πολ Τόμας Αντερσον βρέθηκε καλεσμένος του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στο Τέξας και στα 2018 Texas Film Awards, όπου και τιμήθηκε με το «Βραβείο Τζόναθαν Ντέμι».

Εκεί οι δυο τους μίλησαν για το έργο του σκηνοθέτη και το κατά πόσο ήταν διαδραστικό για την πορεία του αμερικανικού σινεμά, αλλά και τη δική τους καριέρα.

Διαβάστε κι αυτό: To Χόλιγουντ αποχαιρετά τον Τζόναθαν Ντέμι

Richard Linklater Jonathan Demme 607 Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Τζόναθαν Ντέμι και ο ιδρυτής του Austin Chronicle Λούις Μπλακ

«Οταν πληροφορήθηκα το θάνατο του Τζόναθαν θυμήθηκα το αστείο που είχε πει ο Μπίλι Γουάιλντερ όταν έμαθε το θάνατο του Λούμπιτς» λέει ο Λινκλέιτερ «"Ω Θεέ μου, πάει ο Λούμπιτς! Ακόμα χειρότερα, δε θα έχουμε πια άλλες ταινίες από τον Λούμπιτς". Αυτό έπαθα κι εγώ. Αρχικά ένιωσα ότι έχασα τον φίλο μου. Μετά όμως με χτύπησε: δε θα ξαναδούμε νέα ταινία, ή νέο ντοκιμαντέρ από τον Ντέμι. Είχε τόσα ακόμα να πει. Είχε 20 χρόνια, τουλάχιστον, καριέρας ακόμα..»

Δείτε κι αυτό: Η μαγεία των close-ups του Τζόναθαν Ντέμι σε ένα βίντεο

Jonathan Demme Paul Thomas Anderson 607

«Ηταν ο ήρωάς μου. Ο άνθρωπος που θαύμαζα περισσότερο από όλους» λέει ο Αντερσον. «Είχα σκεφτεί: αν μπορέσω να κάνει ταινίες, θέλω να τις κάνω έτσι ακριβώς - να μοιάζουν έτσι ακριβώς, να ακούγονται έτσι ακριβώς...»

«Πολλές φορές όταν νιώθω ότι κόλλησα, λέω στον εαυτό μου "τι θα έκανε ο Τζόναθαν;" Κι αυτό κάνω. Με βοηθάει πάντα αυτό...»

Πότε έμαθε το θάνατό του; Την τελευταία μέρα γυρισμάτων της «Αόρατης Κλωστής». Και για αυτό του την αφιέρωσε.

Δείτε το βίντεο:

.

Διαβάστε περισσότερα: