Buzz

Πατρίσια Αρκέτ: «Πλήρωσα ακριβά τον ευχαριστήριο λόγο μου στα Οσκαρ, αλλά δεν πειράζει...»

στα 10

Μιλώντας χθες σε πάνελ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, η Πατρίσια Αρκέτ αποκάλυψε ότι κινηματογραφικοί παραγωγοί της ομολογούν ότι δεν την προσλαμβάνουν γιατί είναι πλέον φεμινιστικό σύμβολο και για αυτό μεγάλος μπελάς.

Πατρίσια Αρκέτ: «Πλήρωσα ακριβά τον ευχαριστήριο λόγο μου στα Οσκαρ, αλλά δεν πειράζει...»

Πριν από δύο χρόνια σηματοδότησε ένα από τα σημαντικότερα highlights της 87ης απονομής των Βραβείων Οσκαρ, τη στιγμή που η αίθουσα πήρε φωτιά, η μικρή οθόνη τραντάχτηκε από το χειροκρότημα και το ενθουσιώδες standing ovation της Μέριλ Στριπ έγινε GIF. H ξεχασμένη στο χρόνο, το πάλαι ποτέ it girl των 90ς, Πατρίσια Αρκέτ παρέλαβε το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κι έδωσε έναν δυναμικό ευχαριστήριο λόγο που παρακινούσε το Χόλιγουντ να τερματίσει την ανισότητα αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες της βιομηχανίας.

Θυμηθείτε το στιγμιότυπο εδώ: Oscars 2015: Αποθεώνοντας ξανά και ξανά την Πατρίσια Αρκέτ

Διαβάστε ακόμα: Η Μέριλ Στριπ φτάνει μέχρι το Κονγκρέσο για τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων

Σήμερα, η 48χρονη πρωταγωνίστρια ομολογεί ότι αυτός ο λόγος της στοίχισε. Μιλώντας σε πάνελ του Tribeca Film Festival που διοργάνωσε η καμπάνια της γυναικείας οργάνωσης #ActuallySheCan, η Αρκέτ αναφέρθηκε στις συνέπειες που αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εχασα δουλειές εξαιτίας όσων είπα και του σκοπού με τον οποίο συνδέθηκε το όνομά μου. Κι αυτό δεν το υποπτεύομαι. Το γνωρίζω, γιατί οι παραγωγοί ήταν αρκετά ανόητοι ώστε να μου το κάνουν σαφές. Είναι μπελάς η γυναίκα που ζητά ίση αμοιβή και δε θέλουν να μπλέξουν. Δεν πειράζει όμως. Είμαι απολύτως ΟΚ με αυτό. Θα πουλήσω το σπίτι μου αν χρειαστεί. Δε θα ξαναδουλέψω αν χρειαστεί. Με στεναχωρεί αυτό γιατί θα μου λείψει η τέχνη, αλλά δε θα κάνω πίσω. Μόνο αν σταθούμε ενωμένες μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Μόνο όταν φέρουμε όλη μας την ενέργεια στο τραπέζι μπορούμε να πετύχουμε μία γρήγορη αλλαγή. Γιατί όλοι μιλούν για σταδιακό κλείσιμο της ψαλλίδας στην ανισότητα των μισθών - ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια. Ποια έχει 40 χρόνια να διαθέσει περιμένοντας; Εγώ όχι!»

Θυμηθείτε κι αυτό: Ο Μαρκ Ράφαλο απαντά στους αντιφεμινιστές: «Κiss my ass, you ignorant little jerks!»

patricia arquette 2

Πάντως τα πύρινα λόγια της Αρκέτ έφεραν κάποιες αλλαγές: η Πολιτεία της Καλιφόρνια τον Ιανουάριο πέρασε μία νομοθετική τροπολογία (California Legislative Women’s Caucus) που εξασφαλίζει πιο δίκαιους μισθούς για τις γυναίκες. Η Δημοκρατική Γερουστιαστής Χάνα-Μπεθ Τζάκσον ομολογεί ότι αυτό είχε να κάνει με τον δυναμικό λόγο της Αρκέτ κι όσα συνέχισε να υποστηρίζει μέσα από την έκθεση που πήρε το θέμα στα media. «Η αγωνιστική της κραυγή μας έδωσε την απαιτούμενη ώθηση να το παλέψουμε. Ενεργοποιήθηκε μία κινητοποίηση που είχε πέσει εδώ και χρόνια σε λήθαργο.

Γιατί καμιά φορά οι ίδιες οι γυναίκες είναι οι χειρότεροι εχθροί των γυναικών: Seriously? Η Εϊμι Πασκάλ ρίχνει το φταίξιμο της χολιγουντιανής εργασιακής ανισότητας... στις γυναίκες!

patricia arquette 3

«Πάντα γνώριζα ότι πληρώνομαι λιγότερο από τους άντρες» ομολογεί η Αρκέτ. «Η παραγωγή μίας ταινίας το έκανε σαφές - ως την "δικαιολογημένη επεξήγηση" του γιατί δεν μπορούν να σου δώσουν δίκαια χρήματα: "έπρεπε να πληρώσουμε τον άντρα πρωταγωνιστή, οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν έχει μείνει μπάτζετ...". Σήμερα δεν το δέχομαι πια. Πρόσφατα απέρριψα έναν ρόλο σε μία indie ταινία. Και δεν ήμουν παράλογη, πιστέψτε με. Δέχτηκα εξ αρχής ότι ο συμπρωταγωνιστής μου θα έχει μεγαλύτερο μισθό γιατί είχε και μεγαλύτερο ρόλο. Ομως μετέπειτα ακολούθησε μία άδικη μοιρασιά επί των κερδών, η οποία δεν έβγαζε κανένα νόημα. Ολοι βάζουμε το όνομά μας στη μαρκίζα και το ταλέντο μας στην ταινία. Αν έρθει κόσμος και γίνει επιτυχία, όλοι πρέπει να έχουμε ένα μέρος από τα κέρδη. Οταν το αρνήθηκαν, έφυγα...»

«Στην ηλικία μου, σε αυτό το σημείο που βρίσκομαι στη ζωή μου, μού είναι πιο απαραίτητο να κάνω πράγματα που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο...»

Διαβάστε περισσότερα: