Φεστιβάλ / Βραβεία

Πάρε-Δώσε: ένα σαββατοκύριακο κινηματογραφικής ευτυχίας!

στα 10

Στο Πρώτο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης που έστησαν το Flix.gr και το Groopio.com το Σαββατοκύριακο, δόθηκε στους νέους δημιουργούς μία ευκαιρία να εξοικειωθούν με το crowdfunding. Και σε εμάς να γευτούμε από πρώτο χέρι τη χαρά, το πείσμα και την αναγκαιότητά τους να κάνουν σινεμά!

Flix Team
Πάρε-Δώσε: ένα σαββατοκύριακο κινηματογραφικής ευτυχίας!

Το crowdfunding είναι ένας νέος θαυμαστός τρόπος για να κάνεις σινεμά. Ακόμα μυστηριώδης, άγνωστος και λίγο άβολος για τον Ελληνα κινηματογραφιστή - αλλά τόσο, πλέον, αναγκαίος. Κι όχι μόνο για τη χώρα μας. Οταν παγκοσμίως (είτε είσαι ένας πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης είτε ο Σπάικ Λι), το crowdfunding αρχίζει να μοιάζει μοναδικό εργαλείο για να αντικατασταθούν τα κρατικά χρήματα (ή τα αντίστοιχα των μεγάλων στούντιο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού), η ελληνική αγορά το χρειάζεται περισσότερο από όλους.

Μόνο που πρέπει να το μάθουμε, τόσο οι κινηματογραφικοί δημιουργοί όσο κι οι επαγγελματίες και το κοινό, να εξοικειωθούμε, και να το εκμεταλλευτούμε. Να το αντιμετωπίσουμε ως ένα υπέροχο, διαδραστικό παιχνίδι θεατών-παραγωγών που εξυπηρετεί στο να βρεθούν τα χρήματα, να καλυφθούν οι (ή τουλάχιστον κάποιες) ανάγκες της ταινίας που κέρδισε το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη μας και, τελικά, να τη δούμε να πραγματοποιείται και να βγαίνει στις αίθουσες.

0

Αυτός ήταν ο σκοπός του «Πάρε-Δώσε», του Πρώτου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Δ.Ω. το Σαββατοκύριακο, σε μία συνδιοργάνωση του groopio.com, του πρώτου ελληνικού site crowdfunding, και του Flix.

Τα 6 πρότζεκτς που παρουσιάστηκαν στα περίπτερα που στήθηκαν στο Ε.Δ.Ω. γέμισαν από ιδέες, πρωτοτυπία στην παρουσίασή τους, κι ομάδες υπέροχων νέων δημιουργών που πλαισίωσαν και υποστήριξαν τις ταινίες τους με κέφι και όρεξη. Αυτό ήταν το στοίχημα. Αυτή ήταν η μεγάλη χαρά και η ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Σε μία χώρα που το ελληνικό σινεμά ήθελε πάντα βοήθεια, αλλά στις μέρες μας όλα μοιάζουν ακόμα πιο επείγοντα, εξαιρετικά δύσκολα και δυσοίωνα, οι νέοι κινηματογραφιστές μάς μπόλιασαν με ενέσεις αισιοδοξίας. Γιατί όταν μπορείς να μεταδώσεις τη λαχτάρα και την αναγκαιότητα να κάνεις την ταινία σου, τίποτα δεν σε σταματά.

2Α

Κάπως έτσι, ένα Σαββατοκύριακο εξειδικευμένης κινηματογραφικής κατεύθυνσης μετατρέπεται σε γιορτή. Ο ενθουσιασμός, το πείσμα και η χαρά των κινηματογραφιστών μπροστά στην ευκαιρία να δουν την ταινία τους να πραγματοποιείται, ήταν αυτό που κυρίως εισέπραξαν οι επισκέπτες του φεστιβάλ, σινεφίλ άγνωστοι, φίλοι, αλλά κι εν ενεργεία παραγωγοί που βρέθηκαν στο Ε.Δ.Ω.

3Α

Ταυτόχρονα, είχαμε όλοι κι αρκετά μαθήματα να πάρουμε. Ο επαγγελματισμός με τον οποίο θα πλαισιώσεις το πρότζεκτ σου, η δουλειά που θα κάνεις από πριν για να το παρουσιάσεις με ευρηματικότητα και ταλέντο, η απαραίτητη παρουσία σου είναι ανάλογα του αποτελέσματος που θα εισπράξεις όταν ανοίξουν οι κάλπες. Το λέει και το όνομα «Πάρε-Δώσε».

5

Ολοι μας ανυπομονούμε λοιπόν για την επόμενη φορά - που κι εμείς θα το στήσουμε ακόμα καλύτερα, θα το παρουσιάσουμε με ακόμα δυνατότερη φωνή, θα παρασύρουμε περισσότερο κοινό να γνωρίσει το crowdfunding και να το στηρίξει. Περάσαμε υπέροχα μαζί σας Αθανασία, Χρήστο (συν τα 30 άτομα της ομάδας σου), Χρήστο, Σύνη, Στρατή και Φώτη. Καλή επιτυχία σε όλους!

Ευχαριστούμε το groopio.com για την άψογη συνεργασία, το Ε.Δ.Ω για τη φιλοξενία, την Stefi & Lynx Productions και τον κινηματογράφο Δαναό για τις παροχές και όλους όσους ήρθατε και στηρίξατε το «Πάρε-Δώσε». Ευχαριστούμε επιπλέον τον Στάθη Αθανασίου, σκηνοθέτη του «Α» και τη Σοφία Γεωργοβασίλη, ηθοποιό αλλά και πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτη του «And No More Shall We Part» που το μεσημέρι του Σαββάτου μας έδωσαν τα φώτα τους για το πώς εκείνοι κατάφεραν τα πρότζεκτ τους με το crowdfunding. Εις το επανιδείν, πολύ σύντομα!

Αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Οι τρεις πρώτοι νικητές της ψηφοφορίας «Πάρε-Δώσε», του Πρώτου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Δ.Ω., είναι οι εξής:

4Η Art Director της ταινίας Μυρτώ Καραπιπέρη

Στην τρίτη θέση «Whack» της Σύνης Παππά

Αθήνα 2027 οι άνθρωποι αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλο ενώ η αυτοκτονία διώκεται ως αποτρόπαιο έγκλημα. Η πολιτεία λαμβάνει δρακόντια μέτρα καταστολής, χωροθέτησης, μηχανισμών παρακολούθησης. Οι αυτόχειρες επιμένουν, παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν και να σταλούν ισόβια σε στρατόπεδα αναπαραγωγής. Ένας ασυγκρότητος αστικός σκουπιδότοπος όπου η φτώχεια, η αποξένωση και ο τρόμος μορφοποιούν την κοινωνική πραγματικότητα. Eικοσιτετράωρη υπαρξιακή περιπλάνηση στο σκηνικό μιας δυστοπικής μητρόπολης, όπου οι ήρωες προσπαθούν να εκπληρώσουν την ανάγκη τους για θάνατο.

2

Στη δεύτερη θέση «Φύλλα Ενοχής» της Αθανασίας Μιχοπούλου

Ενα αγοράκι 8 χρονών καλείται σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου από τους συμμαθητές του. Οι γονείς του τον «υποχρεώνουν» να πάρει μαζί και την αδερφή του, η οποία πάσχει από νοητική υστέρηση. Φτάνοντας στο πάρκο όπου θα γίνει ο αγώνας, το κορίτσι σταματά για να παίξει με τα φύλλα, αρνούμενη να ακολουθήσει τον αδερφό της. Και εκείνος, βρίσκει την πιο “λογική” λύση, όπου και οι δύο πετυχαίνουν αυτό που θέλουν: εκείνος θα πάει στον αγώνα και εκείνη θα μείνει στο πάρκο να παίζει και να τον περιμένει. Έτσι μένει εκείνος στο τέλος να την περιμένει μία ζωή...

3

1

Μεγάλος νικητής «Ευτυχία» του Χρήστου Πυθαρά το οποίο συγκέντρωσε 1108 ψήφους και κέρδισε, μαζί με τις online συμμετοχές, το συνολικό ποσό τον 2.644 ευρώ, αλλά και τις υπόλοιπες παροχές του διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα: η ομάδα συντελεστών της «Ευτυχίας» θα έχει στη διάθεσή της φωτιστικό εξοπλισμό από την Stefi & Lynx Productions, μακενιστικά από την Stefi & Lynx Productions, post production στην Stefi & Lynx Productions από χειριστή της νικήτριας ταινίας, καθώς και την ευκαιρία να δει την ταινία να προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό (Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα).

Μια κοπέλα, πιστεύοντας ότι ένας μυστηριώδης άντρας που φορά κόκκινο μπουφάν την παρακολουθεί, συγκρούεται με την πραγματικότητα. Η Άννα είναι 27 χρονών. Χαμογέλα. Η Άννα έχει δουλειά. Θ' αργήσω, εννιά-πέντε. Η Άννα έχει σπίτι. Αϋπνία. Η Άννα έχει φίλους. Βαριέμαι. Την Άννα την αγαπάνε οι γονείς της. Άνοιξε. Ένας άντρας την παρακολουθεί. Μίλα μου. Μίλα μου. Η Άννα δεν κοιμάται. Καυλώνω. Η Άννα φοβάται. Κάποιος μετράει αντίστροφα. Η Άννα; Κι αυτή. Ένα σκούντημα στο Facebook από ένα μυστηριώδες προφίλ, σε συνδυασμό με post-it που βρίσκει καθημερινά κολλημένα στην πόρτα της με νούμερα σε αντίστροφη μέτρηση, θα πυροδοτήσουν μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις, που θα κλονίσουν τη ψυχική της υγεία.

Γνωρίστε καλύτερα και τις έξι ταινίες που συμμετείχαν στο «Πάρε-Δώσε» εδώ: