Industry

Παραποίηση ντοκιμαντέρ: και ο Μάρκο Γκαστίν διαμαρτύρεται κατά του ALPHA

στα 10

Για κακομεταχείριση και διαστρέβλωση του υλικού του διαμαρτύρεται ένας ακόμα ντοκιμαντερίστας, ο Μάρκο Γκαστίν, με ανοιχτή επιστολή προς τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Παραποίηση ντοκιμαντέρ: και ο Μάρκο Γκαστίν διαμαρτύρεται κατά του ALPHA
Πλάνο από το ντοκιμαντέρ «Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού»

Πριν λίγο καιρό, ο [Σταύρος Ψυλλάκης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «ΜΕΤΑΞΑ: Ακούγοντας το Χρόνο», έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, διαμαρτυρόμενος για καταπάτηση των πνευματικών του δικαιωμάτων – διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του εδώ. Η Ενωση Ελλήνικού Ντοκιμαντέρ μαζί με την Ενωση Ελλήνων Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματοράφου έσπευσε να υποστηρίξει τη διαμαρτυρία του.

Και να που, τώρα, αντί να βελτιωθεί η κατάσταση, ο Μάρκο Γκαστίν, ως παραγωγός και βασικός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού», διαμαρτύρεται επίσης εναντίον του ALPHA, για χρήση υλικού του χωρίς αντίστοιχη άδεια και για διαστρέβλωση των προθέσεων της ταινίας του.

Διαβάστε περισσότερο για το «Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού» εδώ και διαβάστε αυτούσια την ανοιχτή επιστολή του Μάρκο Γκαστίν παρακάτω. Να σημειωθεί ότι ο Γκαστίν απηύθυνε πρώτα την επιστολή του στον ALPHA και, καθώς δεν έλαβε καμία απάντηση, την προώθησε και στον Τύπο.

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2012

Προς: Διευθύνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Alpha TV

Αγαπητοί κύριοι,

Το τηλεοπτικό κανάλι σας, το Alpha, πρόβαλε στις 5/12/2013, στις βραδυνές ειδήσεις, ένα ρεπορτάζ για το συλλογικό ντοκιμαντέρ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ», με αφορμή την προβολή της ταινίας στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs. Η ταινία, που έχει ήδη προβληθεί σε πολλά ξένα και εγχώρια φεστιβάλ και ήταν υποψήφια στα φετινά φημισμένα βραβεία Prix Europa, έχει θέμα τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Ως παραγωγός και κύριος σκηνοθέτης της ταινίας (συμμετείχαν και άλλοι 5 σκηνοθέτες/κινηματογραφιστές), θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για τον τρόπο με τον οποίο την παρουσιάσατε στο ρεπορτάζ σας.

Ο τρόπος που επιλέξατε και μοντάρατε πολυάριθμα αποσπάσματα του εν λόγω ντοκιμαντέρ, συνολικής διάρκειας 5 λεπτών (ενώ είχα δώσει τη συγκατάθεσή μου για την προβολή του δίλεπτου τρέιλερ της ταινίας), δίνει μια λανθασμένη εικόνα για το περιεχόμενο και το ύφος της ταινίας. Η ανάδειξη από το δελτίο σας αποκλειστικά και μόνο σκηνών από την Χρυσή Αυγή μεταδίδει με παραπλανητικό τρόπο την ταυτότητα της ταινίας η οποία αφορούσε όχι μόνο τον υποψήφιο Ηλία Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλους 3 υποψηφίους άλλων 3 πολιτικών κομμάτων (Γιαννης Ραγκούσης για το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Κοστόπουλος για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και Ρένα Δούρου για το ΣΥΡΙΖΑ). Επίσης, το μοντάζ των επιλεγμένων από σας σκηνών, μαζί με μια μοναδική φράση της συνέντευξης που σας είχα δώσει, απομονωμένη από τα συμφραζόμενα της, δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ σχολιάζουν στο έργο τους την πραγματικότητα που καταγράφουν, ενώ η ίδια η ταινία δεν περιέχει ούτε σχόλιο, ούτε συνεντεύξεις. Επιπλέον, προσθέσατε στο ρεπορτάζ σας ένα δικό σας σχόλιο εντελώς ξένο προς το ήθος της ταινίας και των δημιουργών της. Αντίθετα, το ντοκιμαντέρ μας διεισδύει βαθιά στην πραγματικότητα και την παρουσιάζει χωρίς να την παραμορφώνει ή να τη σχολιάζει, αφήνοντας τον θεατή να βγάλει μόνος τα συμπεράσματά του. Θέλω, εν τέλει, να τονίσω ότι παρουσιάζοντας έτσι την ταινία μας, δίνετε στους πρωταγωνιστές της την ψευδή εντύπωση ότι δεν σεβαστήκαμε τη δέσμευση μας προς αυτούς να μην σχολιάσουμε και να μην αλλοιώσουμε την πραγματικότητα που μας αφήνουν να καταγράψουμε, με όλες τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν για μένα και τους συνεργάτες μου. Ευτυχώς που η ίδια η ταινία το διαψεύδει από μόνη της, για όσους κάνουν τον κόπο να την βλέπουν.

Επικαλούμενος το δημοσιογραφικό σας ήθος, σας παρακαλώ να μας δώσετε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε δημοσίως την πραγματική εικόνα της ταινίας μας.

Με εκτίμηση, Marco Gastine, σκηνοθέτης-παραγωγός

Διαβάστε ακόμη: