Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Αργεντίνος Πάμπλο Τραπέρο, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες 2014

στα 10

Σχεδόν ένα μήνα πριν ανοίξει την αυλαία του, το Φεστιβάλ Καννών στελεχώνει τις επιτροπές του κι ετοιμάζεται για ταινίες και βραβεία.

Ο Αργεντίνος Πάμπλο Τραπέρο, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες 2014
Ο Πάμπλο Τραπέρο με τον Ζερεμί Ρενιέ πριν δυο χρόνια στο Φεστιβάλ Καννών

Σεναριογράφος, παραγωγός και διακεκριμένος σκηνοθέτης, ο 43χρονος Πάμπλο Τραπέρο από την Αργεντινή θα είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για τις ταινίες του επίσημου τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 67ου Φεστιβάλ Καννών που διοργανώνεται φέτος από τις 14 ως τις 25 Μαΐου. Ο Τραπέρο προκάλεσε αίσθηση στην κινηματογραφική κοινότητα ήδη με την πρώτη ταινία του, το «Mundo Grua», που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1999. Ολες οι επόμενες ταινίες του, το «El Bonaerense» (2002), το «Leonera» (2008), το «Carancho» (2010), έκαναν την επίσημη πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Καννών, με πιο πρόσφατο το «Elefante Blanco» πριν δυο χρόνια, το 2012. Διαβάστε τι γράφαμε τότε για το «Elefante Blanco» του Πάμπλο Τραπέρο, με τον Ζερεμί Ρενιέ, εδώ. Ο Τραπέρο σκηνοθετεί μ’ ένα ωμό, ντοκιμαντερίστικο στιλ, ταινίες με ήρωες που ορθώνονται απέναντι στο κατεστημένο και στην αδικία, κάνοντας ένα σύγχρονο, δυνατό, πολιτικοκοινωνικό σινεμά. Επιπλέον, έχει ιδρύσει την εταιρεία παραγωγής Matanza Cine, που υποστηρίζει νέους Αργεντίνους δημιουργούς, όπως τον επίσης σταθερό επισκέπτη των Καννών, Λισάντρο Αλόνσο.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για το 67ο Φεστιβάλ Καννών.

Με την ανακοίνωση της επιλογής του για τη θέση του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής για το «Ενα Κάποιο Βλέμμα», ο Τραπέρο δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που θα πάρω μέρος, μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, στην περιπέτεια του Φεστιβάλ Καννών. Το “Ενα Κάποιο Βλέμμα”, όπου έχω παρουσιάσει τρεις από τις ταινίες μου, είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα. Μας φέρνει σ’ επαφή με σπουδαίους καταξιωμένους δημιουργούς, με νεαρά, πολλά υποσχόμενα ταλέντα, με καινούριες χώρες και καινούριες κινηματογραφικές φόρμες». Η επιλογή του επίσημου προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Καννών θ’ ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου.

Περισσότερες Κάννες 2014: