Industry

Ουγγαρία: λεφτά υπάρχουν (για το σινεμά)!

στα 10

Διεκδικώντας τον τίτλο της πιο ανήσυχης αναπτυσσόμενης εθνικής κινηματογραφιάς στην Ευρώπη, η Ουγγαρία όχι μόνο στηρίζει το σινεμά της, αλλά είναι περήφανη και γι' αυτό!

Ουγγαρία: λεφτά υπάρχουν (για το σινεμά)!

Στο Ουγγρικό κοινοβούλιο βρίσκεται μόνιμα η υπόθεση «κινηματογράφος» στη χώρα, αφού με τροποποιήσεις που έγιναν στον ήδη υπάρχοντα νόμο για το σινεμά ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο ο κρατικός ρόλος στην ενίσχυση της εθνικής κινηματογραφίας, χωρίς ωστόσο τα χρήματα να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πως έγινε αυτό; Μα φυσικά με την εκμετάλλευση των εσόδων από τα εθνικά τυχερά παιχνίδια (πρακτική που εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία), της χώρας τα οποία υπολογίζονται πως για το 2012 θα αγγίξουν τα 17.6 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση ταινιών μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Ο κρατικός υπεύθυνος για θέματα κινηματογραφίας δήλωσε επίσης πως γίνονται προσπάθειες προς την ανάπτυξη των συμπαραγωγών (που ήδη βρίσκονται σε ανεπτυγμένο σημείο στη χώρα), αλλά και πως το Film Office, ένας οργανισμός που έχει ιδρυθεί για να ελέγχει την κινηματογραφική παραγωγή θα παρακολουθεί στενά τις παραγωγές στη χώρα ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις σπατάλης ή οικονομικής απάτης.

Ηταν, επίσης, πριν λίγο καιρό όταν αναφέραμε πως η Ουγγαρία σκέφτεται να φορολογήσει την πορνοβιομηχανία της προκειμένου να υποστηρίξει την κινηματογραφική της παραγωγή, αλλά και το πόσο έξυπνα εκμεταλλεύεται το γεγονός πως το «Αλογο του Τορίνο» του Μπέλα Ταρ που αποτελεί και την επίσημη υποβολή της χώρας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ, κρατάει την χώρα σε μια διαρκή επικαιρότητα.

Βλέπετε, όταν δεν υπάρχουν χρήματα, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό φυσικά πηγαίνει προς όλους όσους συνεχίζουν να οχυρώνονται πίσω από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα αδιαφορώντας για το ελληνικό σινεμά!