Φεστιβάλ / Βραβεία

Outview Film Festival 2015: 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα!

στα 10

Το Outview Film Festival - Ημέρες Queer Κινηματογράφου ξεκινάει στις 7 Μαΐου και για δέκα ημέρες προτείνει ταινίες απ' όλον τον κόσμο που κάνουν τη... διαφορά. Το Flix προτείνει αυτές που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα.

Flix Team
Outview Film Festival 2015: 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα!

Ο Μάιος στην Αθήνα ανήκει παραδοασιακά στο Outview, το LBGT κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης που στην ένατη χρονιά του έρχεται δυναμικά για να ανοίξει το βλέμμα στην queer πραγματικότητα ενός κόσμου που αλλάζει, με επιλογές ταινιών απ' όλον τον κόσμο, μια ισχυρή παρουσία της εγχώριας παραγωγής φέτος, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις - όλα κομμάτια της μικρής αλλά ισχυρής, πολιτικής και άκρως κινηματογραφικής ιστορίας του στην ελληνική πραγματικότητα.

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του Outview Film Festival 2015.

Outview 2015 Poster 607

To Flix έκανε φύλλο και φτερό το πρόγραμμα του φετινού Outview Film Festival και σας προτείνει τις 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα.

The Case Against 8 607

The Case Against 8 των Ράιαν Γουάιτ και Μπεν Κότνερ - Παρασκευή 8 Μαΐου στις 19.15 - Ταινιοθήκη 2 / Το πολύκροτο ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ που αφηγείται τον αγώνα για τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικού του νόμου Proposition 8 στην πολιτεία της Καλιφόρνια - ένα ακτιβιστικό και άκρως συγκινητικό ντοκουμέντο για την ιστορική νίκη των ομόφυλων ζευγαριών που διεκδίκησαν το ίσο δικαίωμά τους στο γάμο, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

The David Dance 607

The David Dance της Εϊπριλ Γουίνι - Παρασκευή 8 Μαΐου στις 19.30 - Ταινιοθήκη 1 / Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του πρωταγωνιστή της ταινίας Ντον Σκίμε. O Ντέιβιντ είναι ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, μακριά από το μικρόφωνο ο Ντέιβιντ είναι ντροπαλός με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η ραδιοφωνική περσόνα που έχει δημιουργήσει, ο «Danger Dave», για την εκπομπή του «Gay Talk» είναι το ακριβώς αντίθετο, είναι έξυπνος, πνευματώδης, αστείος και ο καλύτερος φίλος του κάθε ακροατή. Την ταινία θα προλογίσει ο σεναριογράφος και πρωταγωνιστής Ντον Σκίμε.

An Honest Liar 607

An Honest Liar των Τζάστιν Γουαϊνστάιν και Τάιλερ Μίσομ - Παρασκευή 8 Μαΐου στις 19.30 - Ταινιοθήκη 1 / Το πορτρέτο του μάγου Τζέιμς Ράντι που ακολούθησε τα χνάρια του ειδώλου του, Χάρι Χουντίνι και ξεσκέπαζε απατεώνες μέντιουμ και που σε ηλικία 80 ετών έκανε coming out. H ζωή του με τον συντροφό του που κρύβει και αυτός το δικό του μυστικό, ολοκληρώνουν ένα ντοκιμαντέρ που έκανε την πρεμιερά του στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και χαιρετίστηκε ως μια από τις πιο feelgood κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς. Η προβολή θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Limanakia 607

Limanakia του Αντόνι Ντα Σιλβα - Παρασκευή 8 Μαΐου στις 21.30 - Ταινιοθήκη 1 / Ο διάσημος Πορτογάλος σκηνοθέτης, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, που πειραματίζεται πάνω στο ντοκιμαντέρ και τα όρια του πορνό καταγράφει μια μέρα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, σε μια από τις πιο διάσημες γκέι παραλίες της Ευρώπης, ανακαλύπτοντας όλα όσα «αυστηρά ακατάλληλα για ανηλίκους» διαδραματίζονται κάτω από τον Αττικό ήλιο.

Futuro Beach 607

Futuro Beach του Καρίμ Αϊνούζ - Σάββατο 9 Μαΐου στις 19.15 - Ταινιοθήκη 1 / H ιστορία ενός μεγάλου έρωτα ανάμεσα σε έναν ναυαγοσώστη και έναν στρατιώτη που μόλις έχει επιστρέψει από το Αφγανιστάν, με φόντο μια από τις πιο εντυπωσιακές και επικίνδυνες παραλίες της Βραζιλίας, ένα μελαγχολικό ταξίδι στην απώλεια, την ανδρική φιλία και όλα όσα χρειάζονται για να σώσεις πριν από τους άλλους τον ίδιο σου τον εαυτό. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Futuro Beach».

Mondo Homo 607

Mondo Homo: A Study Of French Gay Porn In The 70s του Ερβέ Ζοζέφ Λεμπρούν - Σάββατο 9 Μαΐου στις 19.30 - Ταινιοθήκη 2 / Μεταξύ του 1975 και του 1983 μπορούσες να δεις ένα νέο είδος σινεμά στον Γαλλικό κινηματογράφο: σπιτική gay πορνογραφία. Οι ταινίες γυριζόντουσαν σε 16mm και οι περισσότερες λάμβαναν πιστοποιητικά από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Γινόντουσαν προβολές σε μικρούς κινηματογράφους οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στην gay πορνογραφία: Le Dragon, La Marotte και Le Hollywood Boulevard καθώς και άλλοι σε άλλες πόλεις. Ουσιαστικά ήταν το έργο τριών εταιρειών παραγωγής: Les Films de La Troïka (Norbert Terry), AMT Productions (Anne-Marie Tensi) και Les Films du Vertbois (κυρίως του Jacques Scandelari). Το είδος αυτό του κινηματογράφου έληξε άδοξα με την άνοδο του βίντεο και η τελευταία ταινία γυρίστηκε το 1983, το «Mon Αmi, Μon Αmour». Από τότε δεν έχει ξαναπροβληθεί gay πορνογραφία στις Γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες.

The Samurai 607

The Samurai του Τιλ Κλαίνερτ - Σάββατο 9 Μαΐου στις 21.45 - Ταινιοθήκη 2 / Για τους χωρικούς της ανατολικής Γερμανίας αυτό που τους τρομάζει είναι οι λύκοι που περιφέρονται στα δάση που συνορεύουν το χωριό και έρχονται καμιά φορά μέσα στο χωριό για τροφή. Υπάρχει όμως και κάτι πιο τρομακτικό και απειλητικό που θα βγει από το δάσος ένα βράδυ, μια τραβεστί ντυμένη με ένα κατάλευκο φόρεμα και κρατώντας ένα σπαθί σαμουράι. Αυτός ο ασυνήθιστος σαμουράι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά από οποιονδήποτε λύκο… Queer φαντασμαγορία με επίσημες συμμετοχές στα Φεστιβάλ Τραϊμπέκα και Βερολίνου, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe.

Nordland 607

Nordland του Ινγο Τζ. Μπίρμαν - Παρασκευή 10 Μαΐου στις 19.15 - Ταινιοθήκη 1 / Η φίλη της Ελένι την εγκαταλείπει σε ένα ταξίδι που κάνουν στην Νορβηγία. Για να ξαναβρεί την χαμένη της αγάπη, η Ελένι θα ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα φτάσει μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο. Απόκοσμο road movie για την απώλεια του έρωτα και την ανακάλυψή του στα πιο περίεργα μέρη. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου

Regarding Susan Sontag 607

Regarding Susan Sontag της Νάνσι Κέιτς - Κυριακή 10 Μαΐου στις 19.30 - Ταινιοθήκη 2 / Ενα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τη ζωή και το έργο της θρυλικής κινηματογραφίστριας, καθηγήτριας και πολιτικής ακτιβίστριας, Σούζαν Σόνταγκ. Ο έρωτας της με τον κόσμο της λογοτεχνίας, η πρώτη της εμπειρία σε γκέι μπαρ, ο ορισμός του «camp» που της ανήκει ιστορικά, ο πρώτος της γάμος μέχρι και την τελευταία της σχέση, μια αφήγηση ζωής μιας γυναίκας πιο επιδραστικής ακόμη και από το έργο της.

Raspberry Reich GR 607

Raspberry Reich GR / Η Αυτοκρατορία του Βατόμουρου του Μενέλα - Κυριακή 10 Μαΐου στις 21.30 - Ταινιοθήκη 1 / Είναι το έτος 2014 η Ελλάδα ζει κάτω από την σκιά του Αντώνη Σαμαρά. Τα πράγματα δείχνουν άσχημα για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα μέχρι που ένα μικρό γκρουπ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με αφορμή και έμπνευση το «Raspberry Reich» του Μπρους ΛαΜπρους, ένα πορνό χρονικό μιας ομοφοβικής Ελλάδας σε απόλυτη κρίση.

La Vida Pura 607

H Καθαρή Ζωή του Παναγιώτη Ευαγγελίδη - Κυριακή 10 Μαΐου στις 21.30 - Ταινιοθήκη 1 / Ο Τζόνι είναι ένας 25χρονος άντρας από την Βαρκελώνη και η ταινία παρακολουθεί μία πλασματική μέρα από την ζωή του. Πρωινό ξύπνημα, τηλεόραση, φωτογραφική συνεδρία, μεσημεριανό με την μητέρα και τον αδελφό του, δουλειά, επίσκεψη σε μια εταιρία παραγωγής πορνό, συνάντηση με ένα φίλο και συνάδελφο, σκέψεις για την ζωή και τον έρωτα, τις δυσκολίες του δοσίματος και της αγάπης, δείπνο στο σπίτι φίλων ένα βράδυ με πανσέληνο. Η σχέση του με την οικογένεια, την σκυλίτσα του και τον κόσμο. Μια καθαρή ζωή, σαν το τατουάζ που παρακολουθούμε να χτυπάει στα πλευρά του σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Καθαρή Ζωή» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Boys 607

Boys του Mίσα Κεμπ - Δευτέρα 11 Μαΐου στις 21.30 - Ταινιοθήκη 1 / Γυρισμένη για την ολλανδική τηλεόραση, η ταινία του Μίσα Κέμπ για τον έρωτα ενός 15χρονου που προπονείται για το πρωτάθλημα σκυταλοδρομίας και ερωτεύεται τον συναθλητή του, γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που βγήκε στη συνέχεια στις αίθουσες και ταξίδεψε στα φεστιβάλ του κόσμου ως ένα άρτιο δείγμα εφηβικής γκέι ταινίας και συνάμα μιας υπέροχης ερωτικής ιστορίας. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Αθήνα.

Drag Becomes Him 607

Drag Becomes Him του Αλεξ Μπέρι - Δευτέρα 11 Μαΐου στις 20.30 - Ταινιοθήκη 2 / Eνα τρυφερό πορτρέτο της παγκοσμίου γνωστής drag performer Jinkx Monsoon, που κέρδισε στον 5ο κύκλο του Drag Race του RuPaul. Αυτό το ρεαλιστικό και συνάμα στοργικό ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αγοριού της εργατικής τάξης που μετατράπηκε σε έναν ένδοξο, παγκοσμίου επιπέδου performer.

Fassbinder: To Love Without Demands

Fassbinder: To Love Without Demands του Κρίστιαν Μπράαντ Τόμσεν - Τρίτη 12 Μαΐου στις 21.30 - Ταινιοθήκη 2 / Ο Δανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Μπράαν Τόμσεν ήταν ένας στενός φίλος του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Γνωρίστηκαν όταν ο Φασμπίντερ πρόβαλε την πρώτη του ταινία «Η Αγάπη Είναι πιο Κρύα από το Θάνατο» στην Berlinale το 1969. Ειδώθηκαν για την τελευταία φορά μόλις τρεις εβδομάδες πριν το θάνατό του. Το ντοκιμαντέρ περιέχει συνεντεύξεις που γύρισε ο Τόμσεν τη δεκαετία του ’70, που δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ μέχρι σήμερα, αλλά και ντοκουμέντα από τον οικογενειακό και φιλικό κύκλο του σκηνοθέτη που όρισε το Νέο Γερμανικό Σινεμά της δεκαετίας του '70 και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο παραγωγικούς, αυτοκαταστροφικούς, ανοιχτά γκέι σκηνοθέτες της ιστορίας του σινεμά.

Βασίλισσα Αντιγόνη 607

Βασίλισσα Αντιγόνη του Τηλέμαχου Αλεξίου - Τρίτη 12 Μαΐου στις 23.30 - Ταινιοθήκη 1 / Μια νεαρή γυναίκα ζει με τον βαριά άρρωστο πατέρα της και τον έφηβο αδελφό της σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας. Εργάζεται για μήνες αμισθί σ’ ένα κατάστημα ρούχων, ανήμπορη να ανταπεξέλθει οικονομικά στην ιατρική περίθαλψη του πατέρα της ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να προστατέψει τον αδελφό της από τον σχολικό εκφοβισμό. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τηλέμαχου Αλεξίου, μόνιμου κάτοικου Βερολίνου, ένα σύγχρονο μελόδραμα με αναφορές στο μύθο της Αντιγόνης και φόντο την ελληνική κρίση. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Τηλέμαχο Αλεξίου.

Kate Bornstein is a Queer and Pleasant Danger 607

Kate Borstein is a Queer and Pleasant Danger του Σαμ Φέντερ - Τετάρτη 13 Μαΐου στις 21.15 - Ταινιοθήκη 1 / Καλλιτέχνης, performer και συγγραφέας, η Κέιτ Μπορνστάιν μάς συστήνεται καταρχάς ως τρανς λεσβία. Διστακτική polyamorist. Σαϊεντολόγος στην ανάρρωση. Επικυρηγμένη πρωτοπόρος του φύλου. Το πανέξυπνο και παιχνιδιάρικο πορτραίτο του Σαμ Φέντερπαρακολουθεί τις θορυβώδεις δημόσιες εμφανίσεις και τις επίπονες προσωπικές ανακαλύψεις της, ενώ ταυτόχρονα της δίνει τη θέση που την αξίζει: μια πρωτοποριακή καλλιτέχνης-θεωρητικός-ακτιβίστρια που, με ευφυία, στυλ και εκπληκτική αυθεντικότητα, κατοικεί σε έναν τόπο ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Something Must Break 607

Something Must Break του Εστερ Μάρτιν Μπέργκσμαρκ - Τετάρτη 13 Μαΐου στις 21:15 - Ταινιοθήκη 1 / Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο νέους άνδρες: τον ανδρόγυνο Σεμπάστιαν και τον Αντρέας, που δεν είναι γκέι. Γίνονται σύμμαχοι. Οι δυο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την καλογυαλισμένη σουηδική Ιkea-κοινωνία. Ονειρεύονται να ξεφύγουν από την ανία και τον κίνδυνο να γίνουν όπως όλοι οι άλλοι. Κι έπειτα έχουμε την Έλι –τη σούπερ γυναίκα που μεγαλώνει μέσα στον Σεμπάστιαν– την οποία ο Αντρέας αγαπά και φοβάται. Αυτό το καλοκαίρι, θα συμβούν τα πάντα, και οι δυο τους θα διαλέξουν μονοπάτια που θα καθορίσουν τη ζωή τους για πάντα.

Nana 607

Nana της Λάρα Κρίστεν - Παρασκευή 15 Μαΐου στις 17.00 - Ταινιοθήκη 1 / Το ντοκιμαντέρ Νανά είναι το πορτρέτο μιας εβδομηντάχρονης τρανς γυναίκας που ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός αφήγησης, παρατήρησης και προσωπικού της αρχειακού υλικού δίνει μια εικόνα του πολυτάραχου παρελθόντος της, αλλά και της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην ελληνική πραγματικότητα.

Johan 607

Johan του Φιλίπ Βαλουά - Παρασκευή 15 Μαΐου στις 19.30 - Ταινιοθήκη 1 / H πρώτη μεγάλου μήκους γαλλική ταινία που μιλά ανοιχτά για την ανδρική ομοερωτική επιθυμία και πρακτική. Στο «Johan» παρακολουθούμε την ιστορία ενός σκηνοθέτη (ο ίδιος ο Βαλουά υποδύεται τον εαυτό του), που θέλει να φτιάξει μια ταινία με πρωταγωνιστή τον εραστή του, Johan. Ο Johan όμως βρίσκεται φυλακισμένος για διάφορους λόγους, και είναι αδύνατον να παίξει στην ταινία. Ετσι, ο Vallois ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης του ιδανικού (αντικαταστάτη του) Johan, μέσα από τις οντισιόν ανδρών και μιας γυναίκας - οντισιόν που γίνονται με performances χορού και σεξ.

Zenne Dancer 607

Zenne Dancer των Μ. Κανέρ Αλπέρ και Μεχμέτ Μπινάι - Παρασκευή 15 Μαΐου στις 21.30 - Ταινιοθήκη 1 / Το διάσημο τουρκικό φιλμ των Μ. Κανέρ Αλπέρ και Μεχμέτ Μπινάι, εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του ακτιβιστή Αχμέτ Γιλντίζ που δολοφονήθηκε στα 26 του από τον ίδιο του τον πατέρα το 2008 επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Αυτή η δολοφονία οδήγησε στην δημιουργία της εκστρατείας “Ahmet Yildiz is my family”. Το «Zenne Dancer» θα είναι η επίσημη ταινία που θα κλείσει την αυλαία του Outview Film Festival 2015.

To Outview Film Festival - Ημέρες Queer Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από τις 7 έως και τις 15 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα για το φετινό Outview Film Festival στην επίσημη σελίδα του στο internet.

Διαβάστε ακόμη:

outview poster vertical small