Φεστιβάλ / Βραβεία

10 λόγοι για να ψηφίσετε... δαγκωτό Outview Film Festival

στα 10

Για όγδοη χρονιά, το Outview Film Festival επιστρέφει εν μέσω εκλογών για να δώσει την «εναλλακτική» ψήφο σε μια επιλογή από τις καλύτερες LGBT ταινίες απ' όλον τον κόσμο. Το Flix προτείνει τι δεν πρέπει να χάσετε για να βγάλετε... αυτοδυναμία.

10 λόγοι για να ψηφίσετε... δαγκωτό Outview Film Festival

Το φετινό 8ο Outview Film Festival βλέπει τις μέρες και τις νύχτες του να συμπίπτουν με τον πυρετό των ευρωεκλογών, αντιπροτείνοντας στο ανακυκλούμενο πολιτικό σκηνικό μια πραγματικά ανατρεπτική πολιτική πρόταση συνοδευμένη με μια σοδειά από τις καλύτερες LGBT ταινίες της χρονιάς, masterclasses, επίσημους καλεσμένους, workshops και events που φιλοδοξούν να κάνουν τη ψήφο σας να μετρήσει...

Με σύνθημα την ήδη classic ατάκα του μέλους της φετινής κριτικής επιτροπής Αυγουστου Κορτώ «Δεν πολιτεύομαι, θα μείνω αφοσιωμένος στον άντρα και στα βιβλία μου» που κοσμεί και την επίσημη αφίσα της διοργάνωσης, το φετινό Outview παραμένει αφοσιωμένο στο σινεμά που προτείνει εδώ και οκτώ χρόνια, φτιαγμένο από τις αγωνίες, τη συνειδητοποίηση και τη φιλμική avant-garde του queer κινηματογράφου παγκοσμίως.

2

Ακολουθούν 10 πολύ σοβαροί λόγοι για να βρίσκεστε την Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τις 15 έως και τις 25 Μαΐου, με απαραίτητο εκλογικό βιβλιάριο τη σιγουριά πως ό,τι και να συμβαίνει σε αυτήν την χώρα, τα ωραία πράγματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν.

2

Eastern Boys του Ρομπέν Καμπιγιό

Μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων, ένα οδοιπορικό σε μια «απαγορευμένη» σχέση, μια τολμηρή, ρεαλιστική, τρυφερή, αφοπλιστική ματιά πάνω στους μετανάστες και τον πληρωμένο έρωτα, αλλά περισσότερο απ' όλα αυτά ένας οδηγός επιβίωσης που ίπταται πάνω από τα ταμπού και την εύκολη κριτική. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Eastern Boys» και δείτε τη συνέντευξη του Ρομπέν Καμπιγιό στην κάμερα του Flix. / Η προβολή του «Eastern Boys» (αλλά και του μικρού μήκους «Price Tag» που θα προηγηθεί) γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, ενώ για την προλογίσει θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη ο πρωταγωνιστής της, Ολιβιέ Ραμπουρντάν.

2

The Dog των Αλισον Μπεργκ και Φρανκ Κερόντρεν

Η ιστορία του Τζον Βόζτοβιτς και της σημαντικότερης στιγμής της ζωής του που έγινε ταινία στη «Σκυλίσια Μέρα» του Σίντνεϊ Λιούμετ, ένα ξεσηκωτικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία ενός ανθρώπου που έγινε κατά λάθος ήρωας μιας ολόκληρης εποχής. Ενας άνθρωπος που έζησε τη ζωή του, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο ίδιος, ορμώμενος από την καύλα, ένας Ρεπουμπλικάνος που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της queer κοινότητας στην απαρχή του gay liberation, ένας βετεράνος του Βιετνάμ που ερωτεύτηκε παράφορα μια τρανσέξουαλ, ένας ασήμαντος άνθρωπος που με μια παράτολμη απόφαση έγινε το πρόσωπο του έθνους εναντίον του συστήματος, πολέμιος της ανθρώπινης υποκρισίας και των ενοχών με τις οποίες περιβάλλεται ακόμη και σήμερα το ανθρώπινο πάθος, πρωταγωνιστής στο prime time για χρόνια μετά το εγχείρημά του και αθάνατος ως έμπνευση για μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '70. Διαβάστε περισσότερα για το «The Dog» εδώ.

2

Ο Αγνωστος της Λίμνης του Αλέν Γκιροντί

Η πιο πολυσυζητημένη γκέι ταινία της χρονιάς, βραβευμένη ήδη στο 66ο Φεστιβάλ Καννών. Ο έρωτας, ή καλύτερα η έκστασή του, κι ο θάνατος, ακραίες εκφράσεις μιας κατάστασης εξίσου σπουδαίας, σχεδόν μυθολογικής, συνδεδεμένες στο ομοφυλοφιλικό σεξ από την εμφάνιση του AIDS εξερευνούνται εδώ με μια φιλοσοφική σχεδόν διάθεση από τον Γκιροντί. Αλλά την ίδια στιγμή με μια πραγματιστική διάθεση, με στιγμές χιούμορ και με την επίφαση ενός αστυνομικού μυστηρίου που λειτουργεί με τρόπο που προσθέτει στην ταινία και τον προβληματισμό της αντί να αφαιρεί. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον «Αγνωστο της Λίμνης» και δείτε τον Αλέν Γκιροντί να μιλά στην κάμερα του Flix.

2

Valentine Road της Μάρτα Κάνινγκχαμ

Ενα 15χρονο γκέι αγόρι εξομολογείται σ' έναν συμμαθητή του ότι θα ήθελε να είναι ο Βαλεντίνος του. Μια μέρα μετά, ο ντροπιασμένος στρέιτ τον εκτελεί εν ψυχρώ μέσα στην τάξη με το όπλο του παππού του. Η Μάρτα Κάνινγχαμ στήνει την κάμερα απέναντι σε όσους βίωσαν και βιώνουν ακόμα τις συνέπειες αυτού του εγκλήματος μίσους σε ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει με ψυχραιμία έναν ολόκληρο κόσμο ομοφοβίας και bullying. / H προβολή του «Valentine Road» θα γίνει την Τετάρτη 21 Μαΐου στις 18.00 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη Νέλλη Καούνη (Colour Youth). Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Valentine Road».

2

Out in the Dark του Μάικλ Μέιερ

Ο Νίμερ, ένας Παλαιστίνιος φοιτητής, ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Μια μοιραία νύχτα γνωρίζει τον Ρόι, έναν Ισραηλινό δικηγόρο, κι οι δυο τους ερωτεύονται. Καθώς η σχέση τους γίνεται πιο σοβαρή, ο Νίμερ έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παλαιστινιακής κοινωνίας, που αρνείται να τον αποδεχτεί για τη σεξουαλική του ταυτότητα, και με εκείνης της ισραηλινής κοινωνίας που τον απορρίπτει για την εθνικότητά του. Οταν ένας στενός του φίλος, που κρυβόταν παράνομα στο Τελ Αβίβ, συλλαμβάνεται και απελαύνεται στη Δυτική όχθη, όπου και δολοφονείται με πρωτοφανή αγριότητα, ο Νίμερ αναγκάζεται να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή που πίστευε πως επιθυμούσε και την αγάπη του για τον Ρόι. Τρυφερό, συγκινητικό, απενοχοποιημένο και «ακτιβιστικό» τόσο όσο να αποτελεί μια πολιτική ρομαντική κομεντί για τις «ταραγμένες» ημέρες μας, το «Εξω στο Σκοτάδι» έχει την ευτυχία να διαθέτει μια εξαιρετική ερμηνεία από τον νεαρό Νίκολας Τζέικομπ και δύο τρεις σκηνές που είναι πιο δυνατές από δεκάδες ταινίες που μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν ασχοληθεί με αυτήν την «σκοτεινή» γωνιά του πλανήτη. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Out in the Dark».

2

Codebreaker των Κλερ Μπίβαν και Νικ Στέισι

Ο Αλαν Τούρινγκ ήταν υπεύθυνος για την αρχή της εποχής των υπολογιστών και οι ικανότητές του ως κρυπτογράφος βοήθησαν στο να λάβει τέλος ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αντί όμως να λάβει επαίνους, διώχθηκε από την Βρετανική κυβέρνηση επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και αναγκάστηκε το 1952 να υποβληθεί σε χημικό ευνουχισμό. Απεγνωσμένος, ο Τούρινγκ τελικά αυτοκτόνησε στην ηλικιά των 41 ετών. Το «Codebreaker» συνδυάζει στοιχεία μυθοπλασίας με χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ προκειμένου να μας προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του σημαντικού ανθρώπου μέσα από τα επιτεύγματά του, το τραγικό του τέλος και τη διαχρονική κληρονομιά του.

2

G.B.F. του Ντάρεν Στάιν

Οι Τάνερ και Μπρεντ είναι κολλητοί φίλοι στο λύκειο, γκέι και οι δύο, αλλά ακόμη... «in the closet». Ο Μπρεντ αποζητά την προσοχή του κόσμου και πιστεύει ότι μπορεί να την αποκτήσει αν κάνει coming out. Αλλωστε, κάνοντας γνωστή την ομοφυλοφιλία του, θα γίνει και το μοδάτο «τελευταίο αξεσουάρ» που θέλουν να αποκτήσουν όλα τα κορίτσια : ένας G.B.F. (Gay Best Friend). Ο Τάνερ από την άλλη, προτιμά να μην του δίνει κανείς σημασία και να περνάει εντελώς απαρατήρητος. Ετσι όπως έρχονται όμως τα πράγματα, αντί για τον Μπρεντ, τελικά φανερώνεται ο Τάνερ ως γκέι και τα δύο αγόρια από καλύτεροι φίλοι γίνονται εχθροί. Ταυτόχρονα, ξεσπάει ένας πόλεμος μεταξύ τριών κοριτσιών για το ποια θα αποκτήσει τον Γκέι Κολλητό (G.B.F.). Τεράστια εμπορική επιτυχία στην Αμερική, το «G.B.F.» τριπλασίασε σε εισπράξεις το budget του, διεκδικεί ήδη τον τίτλο του αλά «Glee» κινηματογραφικού εφηβικού κολλήματος και δίνει νέες διαστάσεις στο coming out.

2

Gore Vidal: United Stated of Amnesia του Νίκολας Ράθαλ

Παραγωγικότατος συγγραφέας, ο Γκορ Βιντάλ έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια, πάντα ξεπερνώντας τα όρια και καταφέρνοντας, με ασύλληπτο θάρρος, να κάνει αυτόν τον κόσμο λίγο λιγότερο μάταιο. Μαχητικός γκέι, επηρεάσε όσο λίγοι την queer κουλτούρα αλλά και την ίδια την ιστορία της Αμερικής όπως την ξέρουμε. Το ντοκιμαντέρ του Νίκολας Ράθαλ περιέχει συνεντεύξεις με τον ίδιο, ενώ για τον Βιντάλ μιλούν ανάμεσα σε άλλους οι Τιμ Ρόμπινς, Sting, Μάικλ Γκορμπατσόφ, Ντέιβιντ Μάμετ, Νόρμαν Μέιλερ. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Γκορ Βιντάλ.

2

Kink της Κριστίνα Βόρος

Μπάινοντας στα άδυτα του kink.com, του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού site σαδομαζοχιστικής πορνογραφίας, η διευθύντρια φωτογραφίας και σκηνοθέτις Κριστίνα Βόρος και ο Τζέιμς Φράνκο στο ρόλο του παραγωγού, εξερευνούν έναν, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, «συναρπαστικό και συχνά παρεξηγημένο σύμπαν και ταυτόχρονα μια ομάδα έξυπνων, χαρισματικών ανθρώπων που αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Kink».

2

In the Νame of... της Μαλγκόσκα Σουμόβσκα

O Ανταμ είναι ένας 45άρης Καθολικός ιερέας που ζει σε ένα χωριό στην Πολωνία. Εχει μεταφερθεί εκεί αναγκαστικά από το προηγούμενο πόστο του και ασχολείται με εφήβους που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και εκδηλώνουν βίαιες αντιδράσεις. Ο Ανταμ αγωνίζεται όχι μόνο να επιβάλλει, αλλά και ν’ ακολουθήσει ο ίδιος το δρόμο του Θεού, αλλά η ακαταμάχητη έλξη του για τον νεαρό Λούκας… εισενέγκη αυτόν εις πειρασμόν. Η Πολωνέζα σκηνοθέτης του «Elles» καταπιάνεται με το θέμα της κρυπτο-ομοφυλοφιλίας στην εκκλησία, στην ταινία που κέρδισε το βραβείο Teddy στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «In the Name of...» που θα είναι και το επίσημο κλείσιμο του 8ου Outview Film Festival.

2

Bonus / Πρώτη προβολή για την «Εσπερινή Συμφωνία» του Χρήστου Βούπουρα

Στα πλαίσια του 8ου Outview Film Festival, ο Χρήστος Βούπουρας θα παρουσιάσει το teaser της νέας του ταινίας με τίτλο «Εσπερινή Συμφωνία». Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία του σκηνοθετική δουλειά σε ταινία μυθοπλασίας, το «Mirupafshim» που είχε υπογράψει μαζί με τον Γιώργο Κόρρα το 1997, ο Χρήστος Βούπουρας επιστρέφει για να αφηγηθεί την ιστορία του Πέτρου, ενός 45χρονου αρχαιολόγου γραφείου, απογοητευμένου από τη ρομαντική έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης, ο οποίος γνωρίζει σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Αργος τον Χουσάμ, έναν νεαρό Αραβα μετανάστη και δοκιμάζει μαζί του μια σχέση που τεστάρει την καχυποψία του. Παράλληλα ο Πέτρος συναντά μια ιδιαίτερη τοιχογραφία ανθρώπων, των οποίων οι ιδέες σχετικά με τις σχέσεις και τις παραμέτρους που εμπλέκονται σε αυτές διαφέρουν από τις δικές του, τον γοητεύουν, τον αποπλανούν και τον προκαλούν, καθώς αναζητά την αγάπη στην Αθήνα, μια πολυπολιτισμική, βαλκανική μητρόπολη.

Ο Χρήστος Βούπουρας είναι και ένα από τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής που θα απονείμουν στο τέλος του Φεστιβάλ τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Μαζί του θα ψηφίσουν οι Χρήστος Δήμας (σκηνοθέτης), η Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτις), ο Αυγουστος Κορτώ (συγγραφέας) και η Μέμη Κούπα (σκηνοθέτις). Από την ομάδα του Antivirus, θα δωθεί το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

info / Εισιτήριο προβολής: 5 ευρώ, Ημερήσιο εισιτήριο: 8 ευρώ, Εισιτήριο διαρκείας: 50 ευρώ - δεν θα υπάρξει προπώληση, τα ταμεία της Ταινιοθήκης θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 17.00 (στις 15 Μαΐου θα είναι ανοιχτά από τις 19.00)

Αναζητήστε λεπτομέρειες και πληροφορίες γύρω από τις προβολές και τις δράσεις του 8ου Outview Film Festival που φέτος διεξάγεται από τις 15 έως και τις 25 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.