Φεστιβάλ / Βραβεία

Outview 2012: Ιστορίες σκανδιναβικής τρέλας!

στα 10

Με τρεις μικρού και μεσαίου μήκους από τη Σουηδία και τη Νορβηγία, το 6ο Outview μας δίνει μια εικόνα για το σύγχρονο queer και συγκεκριμένα λεσβιακό σινεμά της Σκανδιναβίας. Παγωμένο σαν το χιόνι, καυτό σαν τον ήλιο που το λιώνει...

Flix Team
Outview 2012: Ιστορίες σκανδιναβικής τρέλας!
Σκηνή από το «Βirthday» της Τζένιφερ Μάλκμβιστ

Σήμερα, Τετάρτη 9 Μαΐου, στο 6ο Οutview, το Gay and Lesbian Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας παρουσιάζει στην Αίθουσα 1 του Ινστιτούτου Θερβάντες, ένα μίνι πρόγραμμα αφιερωμένο στο σκανδιναβικό queer σινεμά με τρεις ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους από τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Και οι τρεις ταινίες έχουν για ηρωίδες τους λεσβίες διαφορετικών ηλικιών που «ενηλικώνονται» μέσα σε ένα κόσμο που «δοκιμάζει» ακόμη την ύπαρξη τους...

Αναλυτικά οι τρεις ταινίες του προγράμματος:

1

Birthday της Τζένιφερ Μάλκμβιστ (Σουηδία, 18', 2010)

Με επίσημες συμμετοχές στα Φεστιβάλ του Σάντανς και του Γκέτεμπορκ, η μικρού μήκους ταινία της Τζένιφερ Μάλκμβιστ αφηγείται την ιστορία της Σάρα που ετοιμάζει μια έκπληξη για τα γενέθλια της συζύγου της, Καταρίνα. Μια έκπληξη που θα ανατρέψει τις ισορροπίες ανάμεσα στο ζευγάρι και τους φίλους που θα βρεθούν μαζί τους τη στιγμή της μεγάλης «αποκάλυψης».

2

Not a Man in Sight της Μέτε Εκερχολμ Γκάρντελ (Νορβηγία, 56' 2011)

Τρεις ιστορίες λεσβιών διαφορετικής ηλικίας ξετυλίγονται σε μια ταινία - φόρο τιμής στις γυναίκες που αγαπούν γυναίκες: ένα νεαρό κορίτσι μεγαλώνει μαζί με τους γονείς της δοκιμάζοντας ερωτικούς συντρόφους προκειμένου να μην παραδεχτεί ότι είναι λεσβία, ένα ζευγάρι ενήλικων γυναικών που παντρεύτηκαν θέλοντας να δοκιμάσουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται μια «διαφορετική» οικογένεια και δύο ηλικιωμένες γυναίκες που η σχέση τους θα δοκιμαστεί από τον καρκίνο με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Λέσβου.

3

Companions – Tales from the Closet των Νίνα Μπέργστρομ & Σεσίλια Νεάντ

Το «Companions» είναι η πρώτη σουηδική λεσβιακή ταινία, ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί την εξιστόρηση της ζωής πέντε εβδομηντάχρονων γυναικών καθώς αυτές εξομολογούνται τα χρόνια που πέρασαν «στην ντουλάπα» και πως είδαν τον κόσμο να αλλάζει καθώς μεγάλωναν. Ανάμεσα τους το πρώτο ζευγάρι λεσβιών που παντρεύτηκε στη Σουηδία και μια εκπρόσωπος της σουηδικής εκκλησίας.

Τα «Birthday», «Not a Man in Sight» και «Companions - Tales from the Closet» προβάλλονται την Τετάρτη 9 Μαΐου στις 18.00 στην Αίθουσα 1 του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Outview, το Gay and Lesbian Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας που διαρκεί έως την Κυριακή 13 Mαΐου στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα)

Tags: OUTVIEW 2012