Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2017: Τιμητικός Χρυσός Λέοντας για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Τζέιν Φόντα

στα 10

Με την νέα τους ταινία «Our Souls at Night», ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η Τζέιν Φόντα δε θα φέρουν μόνο τον μύθο τους στο Λίντο αλλά και μια ακόμα πρωτότυπη παραγωγή του Netflix στα μεγάλα φεστιβαλικά σαλόνια.

Βενετία 2017: Τιμητικός Χρυσός Λέοντας για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Τζέιν Φόντα

Με μια λιτή αλλά ενθουσιώδη ανακοίνωση, το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας ανακοίνωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema, θα βραβεύσει με τιμητικό Χρυσό Λέοντα τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Τζέιν Φόντα, δύο ηθοποιούς του κλασικού Χόλιγουντ που έχουν αφήσει χωρίς αμφιβολία την δική τους λαμπερή κληρονομιά στο – έτσι κι αλλιώς γεμάτο μύθους – κινηματογραφικό σύμπαν.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2017: Η «Καταπληκτική Γυναίκα» Ανέτ Μπένινγκ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

Την βράβευση θα ακολουθήσει η (εκτός διαγωνιστικού) παγκόσμια πρεμιέρα της νέας τους ταινίας, «Our Souls at Night», στην οποία οι ζωές δύο γειτόνων, οι οποίοι έχουν χάσει τους συζύγους τους και έχουν μείνει μόνοι τους στα άδεια, μεγάλα σπίτια τους στο Κολοράντο, ξεκινούν να συγκλίνουν με αφορμή τη συμφωνία τους να περνούν τα βράδια τους μαζί, χωρίς την αναγκαιότητα της σαρκικής επαφής. Μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κεντ Χαρούφ και σε σκηνοθεσία του Ριτές Μπάτρα του «The Lunchbox» και του «Ένα κάποιο τέλος», το φιλμ δείχνει να αποτελεί το ιδανικό υλικό για μια τρυφερή αλλά ρεαλιστική ταινία που ξεφεύγει από την στερεοτυπική απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων στην ώριμη περίοδο της ζωής.

Robert Redford Jane Fonda together again 607 1 Η Τζέιν Φόντα και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο»

Ο Ρέντφορντ και η Φόντα έχουν συνυπάρξει σε πολλές ταινίες, από το «The Chase» του Αρθουρ Πεν μέχρι τον «Ηλεκτρικό Καβαλάρη» του Σίντνεϊ Πόλακ το 1979, όμως η κοινή τους εμφάνιση στο «Barefoot in the Park» («Ξυπόλυτοι στο Πάρκο») του Τζιν Σακς είναι που παραμένει η σημαντικότερη κοινή στιγμή τους. Το «Our Souls at Night» έρχεται σχεδόν σαράντα χρόνια μετά για να προσθέσει ένα ακόμα κεφάλαιο σε αυτή την κοινή κινηματογραφική πορεία, τιμώντας την όπως της αναλογεί.

Robert Redford Jane Fonda 607

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι το γεγονός ότι η ταινία αποτελεί παραγωγή του Netflix, κάτι που υπόσχεται να δημιουργήσει και πάλι συζήτηση σχετικά με τη θέση που δικαιούται να έχει η πλατφόρμα στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Με την σκανδαλολογία στο πρόσφατο φεστιβάλ Καννών και την επεισοδιακή προβολή του «Okja» να έχουν ήδη καταγραφεί στη μακριά λίστα των επεισοδίων αυτού του serial (χωρίς να ξεχνάμε και τις περιπέτειες του «Okja» με τους αιθουσάρχες εντός Νότιας Κορέας), η συνέχεια αναμένεται τουλάχιστον ενδιαφέρουσα, ειδικά από την στιγμή που ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα έχει ήδη δηλώσει ότι, για αυτόν, ο χώρος προβολής μιας ταινίας είναι ανεξάρτητος της ποιότητάς της.

Διαβάστε ακόμη: Το «Downsizing» του Αλεξάντερ Πέιν θα ανοίξει το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

«Υπάρχουν τόσα πολλά συμφέροντα, μεταξύ των διανομέων, των sales agents των αιθουσαρχών και των δημιουργών, αλλά ο ρόλος ενός φεστιβάλ θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από όλα αυτά, ο ρόλος του πρέπει να είναι να προωθεί ένα σινεμά ποιότητας και να επιλέγει, να φέρνει στο φως το σινεμά ασχέτως με το από πού θα προβληθεί» δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα. Δε θα είναι επομένως έκπληξη αν το «Our Souls at Night» δεν είναι η μόνη ταινία του Netflix που θα βρεθεί στο πρόγραμμα του 74ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί φέτος από τις 30 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Λίντο.

Δείτε παρακάτω το teaser του «Our Souls at Night» και καθίστε λίγο πιο κοντά στο κάθισμα:


Διαβάστε περισσότερα για το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: