Buzz

Οταν ο Χάρι και η Σάλι βουρκώνουν: Πέθανε η Νόρα Εφρον

στα 10

Η σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, η έξυπνη, αστεία γυναίκα που μας χάρισε ιστορίες όπως το «Αγρυπνος στο Σιάτλ» ή το «Οταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι», πέθανε χτες το βράδυ στα 71 της χρόνια.

Οταν ο Χάρι και η Σάλι βουρκώνουν: Πέθανε η Νόρα Εφρον

Γεννημένη στο Μανχάταν το 1941από γονείς που έγραφαν για το θέατρο και το σινεμά, η Νόρα, όπως και οι τρεις αδελφές της ακολούθησε την «οικογενειακή επιχείρηση». Εχοντας μεγαλώσει στο Λος Αντζελες, μετακόμισε μετά το κολέγιο στο Μανχάταν και σύντομα βρέθηκε να γράφει στην εφημερίδα New York Post και σε περιοδικά όπως το Esquire, χτίζοντας στην πορεία ένα προσωπικό στιλ που έβρισκε πάντα χώρο για το ιδιαίτερο, διαπεραστικό χιούμορ της.

H πρώτη της επαφή με το σινεμά ήταν όταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Καρλ Μπερνστάιν, τον άνθρωπο που υποδύθηκε ο Ντάστιν Χόφμαν στο «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου», έγραψε ένα draft για την ταινία του Αλαν Πάκουλα, που δεν χρησιμοποιήθηκε αλλά που της έδωσε αρκετή ώθηση για να συνεχίσει.

To πρώτο της αξιοπρόσεκτο σενάριο μετά από δυο δουλειές στην τηλεόραση ήταν για την «Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» το οποίο έγραψε μαζί με την φίλη της Αλις Αρλίν και της έφερε την πρώτη της υποψηφιότητα για Οσκαρ. Το επόμενο σενάριό της για τις «Φλογισμένες Σχέσεις», σκηνοθετημένο και πάλι από τον Μάικ Νίκολς ήταν βασισμένο στο βιβλίο της που εξιστορούσε τον χωρισμό της από τον Μπερνστάιν, ήταν όμως κάτι πιο αστείο που θα την έκανε δικαίως διάσημη.

Το «Οταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» του Ρομπ Ράινερ υπήρξε δικαίως μια τεράστια εμπορική επιτυχία και στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη του προβολή, έγινε ήδη κλασσικό. Της έφερε την δεύτερη υποψηφιότητά της και λίγο αργότερα τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει την πρώτη της ταινία το «This is my Life». Θα ακολουθούσαν κι άλλες, με πιο πετυχημένη το «Εχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας» και πιο πρόσφατη το «Τζούλι και Τζούλια», όμως το δυνατό της σημείο ήταν πάντα η γραφή .

Το 1994 κέρδισε μια ακόμη υποψηφιότητα για Οσκαρ για το «Αγρυπνος στο Σιάτλ», αλλά ακόμη κι αν ο κινηματογράφος είχε γίνει πλέον η μόνιμη δουλειά της δεν εγκατέλειψε ποτέ την συγγραφική της καριέρα. Στην διάρκεια των χρόνων έγραψε ακόμη κάμποσα βιβλία, κάποια αυτοβιογραφικά, όλα αστεία ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα έγραφε για το site The Huffington Post.

Εδώ και μερικά χρόνια έπασχε από λευχαιμία, αλλά είχε κρατήσει την ασθένεια της μυστική πέρα από το πιο κοντινό της περιβάλλον και συνέχιζε να δουλεύει κανονικά, σύμφωνα με τον παραγωγό Σκοτ Ρούντιν μάλιστα, έγραφε τον πιλότο για μια καινούρια τηλεοπτική σειρά, έως και λίγες μέρες πριν η ασθένειά της την καταβάλει.

Παντρεμένη δυο ακόμη φορές, ο τελευταίος σύζυγός της ήταν ο συγγραφέας του «Καλά Παιδιά» Νίκολας Πιλέτζι η Εφρον είχε δύο γιους και αμέτρητα ακόμη «παιδιά» που μεγάλωσαν κι ερωτεύτηκαν επαναλαμβάνοντας τις ατάκες από τις ταινίες της.

Θα λείψει σε όλους μας...