Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars trivia: πιο πολλές φορές κι από το Θεό, οι νικητές έχουν ευχαριστήσει... την Μέριλ Στριπ!

στα 10

Aπίστευτο κι όμως αληθινό: έρευνα πάνω στις Οσκαρικές τελετές των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι η μεγάλη κυρία του σινεμά έχει αναφερθεί στους ευχαριστήριους λόγους των νικητών περισσότερες φορές κι... από το Θεό τον ίδιο!

Oscars trivia: πιο πολλές φορές κι από το Θεό, οι νικητές έχουν ευχαριστήσει... την Μέριλ Στριπ!

Το ότι είναι η μεγάλη κυρία του σινεμά το ξέραμε. Το ότι είναι η Πρώτη Κυρία των Οσκαρς - με το ρεκόρ των 18 υποψηφιοτήτων της και τις 3 νίκες μέσα σε 33 χρόνια, το αποδεικνύει από μόνο του. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι ότι η Μέριλ Στριπ αποτελεί και για τους υπόλοιπους συναδέλφους της μία πραγματική θεότητα. Γιατί όταν ανεβαίνουν και οι ίδιοι στη σκηνή του Dolby Theater για να παραλάβουν το Οσκαρ τους, το «ευχαριστώ το Θεό», έχει αντικατασταθεί με «ευχαριστώ την Μέριλ».

Αυτό τουλάχιστον απέδειξε η έρευνα του περιοδικού «Slate», την οποία αναδημοσίευσε η βρετανική Guardian. Οι συντάκτες του περιοδικού εξέτασαν τις οσκαρικές τελετές των 12 τελευταίων χρόνων (από τα Οσκαρ του 2002) κι έβγαλαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Στο νούμερο ένα της λίστας με τις προσωπικές αναφορές, πρώτη είναι η Μέριλ Στριπ, μετά ο Θεός και ακολουθούν οι Σίντνεϊ Πουατιέ και Οπρα Γουίνφρεϊ.

Φυσικά, και χωρίς ανταγωνισμό, σε όλους σχεδόν τους ευχαριστήριους λόγους, ένας θεσμός ξεπερνά όλες τις μεμονωμένες αναφορές: η Ακαδημία. Ομως οι σκηνοθέτες μίας ταινίας ακολουθούν κατά πόδας, οι συμπρωταγωνιστές επίσης, μετέπειτα έρχονται οι αντζέντηδες και τέλος οι σύζυγοι και τα παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες νικήτριες έχουν μεγαλύτερες λίστες ευχαριστιών από τους άντρες. Και υπάρχει κι ένας άντρας που δεν ευχαρίστησε, κανέναν. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ κερδίζοντας το 2006 το Β' ανδρικό για το «Syriana» αστειεύτηκε «ότι αυτό σημαίνει ότι μάλλον δε θα μου το δώσετε απόψε για σκηνοθεσία» (ήταν υποψήφιος για το «Καληνύχτα και Καλή Τύχη»), μίλησε για λίγα λεπτά για την τόλμη της Ακαδημίας μέσα στα χρόνια και... έφυγε από τη σκηνή χωρίς να ευχαριστήσει κανέναν.

Για να δούμε τι θα συμβεί φέτος. Η 86η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρα για την Ελλάδα) και το Flix, όπως πάντα, θα σας αναμεταδίδει ζωντανά όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από το Dolby Theater. Ραντεβού στις 2 το πρωί λοιπόν!

Μην ξεχνάτε να διαβάζετε ειδήσεις, προβλέψεις, στατιστικές, τρίβια για τα Οσκαρ στο ειδικό Oscars Stream του Flix που ανανεώνεται συνεχώς!

Tags: OSCARS 2014