Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2017: Τα μυστικά του πιο διάσημου κόκκινου χαλιού (που δεν είναι κόκκινο)

στα 10

Οσο ετοιμαζόμαστε για την μεγάλη βραδιά, διαβάζουμε trivia για το εμβληματικό κόκκινο χαλί των Oscars - πώς κατασκευάζεται με μυστικότητα, από τι υλικά, πόσα μέτρα είναι και ποια η χρησιμότητά του...

Oscars 2017: Τα μυστικά του πιο διάσημου κόκκινου χαλιού (που δεν είναι κόκκινο)

Τo Flix απόψε θα φορέσει επίσημο ένδυμα και θα βρίσκεται στις επάλξεις για να σας μεταδώσει ζωντανά την 89η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ με live blogging, σχόλια, ενημέρωση και πλούσιο παρασκήνιο. **Πατήστε εδώ και μεταφερθείτε στο Dolby Theatre με ένα κείμενο που ήδη από τώρα αλλά κυρίως από τα μεσάνυχτα απόψε θα ανανεώνεται λεπτό προς λεπτό!

Οσο όμως ετοιμαζόμαστε για μία βραδιά λα-λα επέλασης, ανατροπών υπό το σεληνόφως, μεγάλης αναμέτρησης ανάμεσα σ' ένα κοκκινομάλλικο κορίτσι της διπλανής πόρτας και μιας κοκκινομάλλας Grand Dame, αλλά και του Oh So White Hollywood με την πολιτική του συνείδηση, ας μη γελιόμαστε: περιμένουμε και κάτι ακόμα. Χάζι.

Oscars red carpet trivia 607 12

Oscars red carpet trivia 607 13

Oscars red carpet trivia 607 14

Τρεις γεμάτες ώρες από το κόκκινο χαλί, κι όχι το οποιοδήποτε κόκκινο χαλί - το πιο διάσημο κόκκινο χαλί στον κόσμο. Εκεί πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει τη λάμψη αυτών των εξωγήινων κατοίκων του Χόλιγουντ, αλλά και τις ατυχείς καμιά φορά στιλιστικές επιλογές τους, την αμηχανία κάποιων που δεν έχουν συνηθίσει αυτό το πανηγύρι, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίες που περνούν στο βάθος χωρίς κανείς να τους αναγνωρίζει, αλλά και τι λένε, τι τους ρωτάνε, πώς το σασπένς της βραδιάς χτίζεται - βήμα βήμα πάνω σε κόκκινη μοκέτα. Η οποία... δεν είναι κόκκινη. Οχι, ακριβώς.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή οσκαρική κούρσα που θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με την 89η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ. To Flix θα ξενυχτήσει με επίσημο dress code για να σας μεταφέρει σε ζωντανή αναμετάδοση όλα όσα θα συμβούν από τον πρώτο σταρ που θα πατήσει το πόδι του στο κόκκινο χαλί μέχρι και το νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Oscars red carpet trivia 607 01

Oscars red carpet trivia 607 02

Τι χρώμα είναι το... κόκκινο χαλί;

Η εταιρία Signature Systems Group που υπογράφει την παραγωγή και την τοποθέτηση του οσκαρικού κόκκινου χαλιού από το 2008 δε θα αποκαλύψει ποτέ. Απλά δεν είναι καθαρό, παραδοσιακό κόκκινο. Πλησιάζει περισσότερο σε μπορντώ, κάτι που ανακάλυψαν μετά από χρόνια τηλεοπτικών μεταδόσεων και εμπειρίας ότι «κολακεύει περισσότερο ως φόντο τους σταρς που ποζάρουν, φωτογραφίζονται ή μιλούν στους ρεπόρτερ».

Το χαλί έχει τη συγκεκριμμένη απόχρωση εδώ και 15 χρόνια. Ομως το ακριβές χρώμα που ονομάζεται Academy Red (παρασκευάζεται σε μία μυστική βιοτεχνία στο Τέξας) κρατιέται ως μυστικό για την αποφυγή αντιγραφών. «Κοιτάξτε, η βραδιά των Οσκαρ είναι μοναδική», εξηγεί ο Τζο Λιούις ένας από τους παραγωγούς της οσκαρικής τελετής. «Ολα όσα αφορούν την ταυτότητα της βραδιάς, μικρά ή μεγάλα, πρέπει να είναι μοναδικά και ταυτισμένα με την Ακαδημία και τα Οσκαρ».

Oscars red carpet trivia 607 1

Oscars red carpet trivia 607 11

Πόσα μέτρα είναι;

Αν κανείς επισκεφθεί το Dolby Theatre κάποια άλλη στιγμή μέσα στο χρόνο, ακόμα και 3 μέρες πριν ή μετά την απονομή, δε θα δει τίποτα από τα υποβλητικά μεγαλοπρεπή πανοραμικά πλάνα ενός Μεγάρου. Πρόκειται για εμπορικό κέντρο, με κανονικό πεζοδρόμιο, μέτρια είσοδο, καμία πρόβλεψη για να στρώσει κανείς κόκκινο χαλί. Οπότε... τι συμβαίνει κάθε χρόνο στα Οσκαρ;

Κλείνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και η άσφαλτος από τη γωνία της Hollywood Boulevard μέχρι την είσοδο του Dolby Theatre μετατρέπεται στο διάσημο κόκκινο χαλί που μπαίνει μέχρι μέσα στην εσωτερική σκάλα.

Μιλάμε για 50.000 τετραγωνικά πόδια ή 4.645 τετραγωνικά μέτρα.

Είναι το Οσκαρικό κόκκινο χαλί το μεγαλύτερο κόκκινο χαλί; Παραδόξως, όχι. Πρόσφατα η Signature Systems (η εταιρία που κατασκευάζει το κόκκινο χαλί και στις Χρυσές Σφαίρες και στα Grammy) παρέδωσε το κόκκινο χαλί του Super Bowl, που ήταν 650,000 τετραγωνικά πόδια (60.387 τετραγωνικά μέτρα!)

Oscars red carpet trivia 607

Πόσοι εργάζονται για την τοποθέτησή του;

18 εξειδικευμένοι εργάτες της Signature Systems ξεκίνησαν φέτος την τοποθέτηση του χαλιού στις 21 Φεβρουαρίου (5 μέρες πριν την απονομή), καθώς θα χρειαστούν 900 περίπου εργατοώρες για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. «Συνήθως οι τελευταίες λεπτομέρειες ολοκληρώνονται μερικά μόλις λεπτά πριν τις πρώτες αφίξεις» δηλώνει η εκπρόσωπος της Signature Systems, Λιν Νίκολς.

«Υπάρχει μία τεράστια οργάνωση σε συνεργασία με την πόλη του Λος Αντζελες - πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι, να τοποθετηθεί ομάδα σεκιούριτι για να μην πλησιάζουν οι τουρίστες και μας καθυστερούν...»

Oscars red carpet trivia 607 7

Oscars red carpet trivia 607 8

Πότε ξεκίνησε το έθιμο;

Το έθιμο του κόκκινου χαλιού δεν ξεκίνησε με τα Οσκαρ. Εδώ κι έναν αιώνα περίπου, το σύμβολο του κόκκινου χαλιού έχει χρησιμοποιηθεί από μονάρχες, θρησκευτικούς ηγέτες και αρχηγούς κρατών ως έμβλημα. Στον κινηματογραφικό κόσμο πάντως φημολογείται ότι το πρώτο στρώθηκε το 1922 στην πρεμιέρα του «Robin Hood» και το πάτησε ο πρωταγωνιστής Ντάγκλας Φέρμπανκς έξω από το Egyptian Theatre στο Χόλιγουντ.

Στα Οσκαρ, το πρώτο κόκκινο χαλί στρώθηκε στην τελετή απονομής του 1961 κι από τότε θεωρείται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βραδιάς και του pre-show θεάματος που απέκτησε εκατομμύρια φανς.

Oscars red carpet trivia 607 6

Oscars red carpet trivia 607 5

Ποια η χρησιμότητά του;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που στρώνεται το κόκκινο χαλί στα Οσκαρ. Κάποιους μπορούμε να τους μαντέψουμε και κάποιους όχι.

Ο πιο εμφανής είναι αυτός της μεγαλοπρέπειας και του γκλάμουρ - ο ίδιος λόγος που το κόκκινο χαλί στρώνεται σε επίσημες εκδηλώσεις πολιτικών, βασιλικών οικογενειών ή θρησκευτικών τελετών.

Ενας δεύτερος, σύμφωνα με τον ιστορικό του Χόλιγουντ Μαρκ Γουάναμέικερ, είναι γιατί οι σταρ έμπαιναν άναρχα στην αίθουσα ενώ τώρα περπατούν αναγκαστικά σε μία ευθεία γραμμή και «κάνουν είσοδο».

Κι ο τρίτος (και κυριότερος για τις πρακτικές ανάγκες της βραδιάς): για να μη γλιστρούν οι κυρίες στο μάρμαρο της εισόδου με τα ψηλά τους τακούνια. «Κατάλαβαν ότι πρέπει να στρώσουν το δρόμο, να βοηθήσουν στην σταθερότητα των κυριών» λέει ο Γουάναμέικερ.

Για αυτό και το συνεργείο της Signature Systems δουλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή - ισιώνοντας, κολλώντας και γυαλίζοντας το χαλί ακριβώς όσο πρέπει.

Oscars red carpet trivia 607 2

Oscars red carpet trivia 607 3

Ποια είναι η διαδικασία;

Δέκα μέρες πριν την τοποθέτησή του, το κόκκινο χαλί πακετάρεται στις αποθήκες της σε ρολά μεγέθους 45 Χ 2 μέτρων (συνολικά τα 30 ρολά κόκκινου χαλιού που χρησιμοποιούνται φτάνουν τα 286 κιλά βάρους!).

Η διαδικασία θέλει τους εργάτες να τοποθετούν τις λωρίδες σαν ένα γιγάντιου παζλ - κόβοντας κι ενώνοντας κομμάτια, υπολογίζοντας τις στροφές και το ζιγκ ζαγκ της διαδρομής από τις λιμουζίνες, στην κεντρική είσοδο και στα σκαλιά.

Το στοίχημα είναι στην τοποθέτηση, το τέντωμα και τις αφανείς κολλήσεις. Οχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά για να μην μπερδευτούν τα τακούνια των σταρς σε κενά.

Oscars red carpet trivia 607 9

Oscars red carpet trivia 607 10

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;

Δύο είναι οι μεγαλύτεροι «εχθροί» του κόκκινου χαλιού. Πρώτα από όλα η βροχή. Για αυτό και το υλικό της σύνθεσής του (ειδικό νάυλον) είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να στεγνώνει όσο γίνεται γρηγορότερα και να γλιστράει όσο το δυνατόν λιγότερο. Ομως υπάρχουν ειδικοί τεχνικοί σε όλο το μήκος του, ντυμένοι με σμόκιν και εξοπλισμένοι με ηλεκτρικές σκούπες, ώστε σε περίπτωση βροχής να απορροφήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα το νερό και να ανοίξουν ένα ασφαλή στεγνό δρόμο στους σταρ.

Ο δεύτερος εχθρός όμως είναι πιο ύπουλος: ο κόσμος. Οι τουρίστες και το κοινό θέλουν να κρατήσουν ένα κομμάτι για ενθύμιο ή να το πουλήσουν στο ebay και έρχονται εξοπλισμένοι με κόφτες. Για αυτό από το 2008 τοποθετούνται ειδικά σεκιούριτι κατά μήκος του χαλιού που το προστατεύουν από τους βανδάλους.

Διαβάστε ακόμη

Η 89η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί ζωντανά στις 26 (προς ξημερώματα 27) Φεβρουαρίου από το COSMOTE CINEMA 1HD σε σχολιασμό Γιώργου Σατσίδη και Χριστίνας Μπίθα, και από το COSMOTE CINEMA 2HD χωρίς σχολιασμό. Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.