Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2018: ποιους ανέβασε στη σκηνή ο Common στο «Stand Up for Something»;

στα 10

Για να ερμηνεύσουν το υποψήφιο τραγούδι τους «Stand Up For Something» o Common και η Αντρα Ντέι είχαν πίσω τους μία ιδιαίτερη χορωδία. Δέκα πραγματικούς ακτιβιστές που αγωνίζονται καθημερινά για κάτι.

Oscars 2018: ποιους ανέβασε στη σκηνή ο Common στο «Stand Up for Something»;

O Common και η Αντρα Ντέι βρέθηκαν στη σκηνή του Dolby Theater, για να ερμηνεύσουν το υποψήφιο «Stand Up For Something», το τραγούδι που έγραψε η Νταϊάν Γουόρεν κι ο Common για την ταινία «Marshall». Ξεκάθαρα πολτικό, όπως συνάδει με την παρόδοση του Common στο ακτιβιστικό χιπ χοπ (να θυμίσουμε ότι ο ράπερ έχει κερδίσει ήδη ένα Οσκαρ για το «Glory», το τραγούδι που έγραψε το 2014 με τον Τζον Λέτζεντ για το «Selma»), οι στίχοι, η ενέργεια, η παρότρυνση του τραγουδιού είναι ακριβώς ο τίτλος του: κάνε κάτι, αγωνίσου για κάτι.

Διαβάστε και δείτε όλα όσα έγιναν χθες βράδυ: Η 90ή Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ με τον τρόπο του Flix

Για αυτό λοιπόν, όταν τους ζητήθηκε τι θα ήθελαν σκηνοθετικά να ντύσει την ερμηνεία τους στα πλαίσια της 90ης τελετής των βραβείων Οσκαρ, ο Common σκέφτηκε ότι ήθελα να φωτίσει τους πραγματικούς αγωνιστές. Ηθελε τους ανθρώπους που έχουν κάνει όσα πρεσβεύει το τραγούδι αυτό, ζωή τους. Είτε γιατί αγωνίζονται για την κατάργηση της οπλοχρησίας, είτε ψάχνουν πόρους να ταΐσουν άστεγους, είτε γιατί βοηθούν γυναίκες να έχουν πρόσφαση σε ασφαλείς αμβλώσεις, είτε γιατί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη νομική εκπροσώπηση μεταναστών ή γιατί παλεύουν να μην περάσει ένας αγωγός πετρελαίου από την ιερή γη των γηγενών κατοίκων.

Stand up for Something Common 607 1

Μαζί με την Ντέι επικοινώνησαν προσωπικά με 10 ακτιβιστές, από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, και τους κάλεσαν να αποτελέσουν μία ιδιότυπη χορωδία. Να σταθούν σ' έναν συμβολικό κύκλο στη σκηνή, να έχουν προβολείς που τους φωτίζουν κάθετα - «ως πυλώνες της αλλαγής που φέρνουν στον κόσμο».

Ανάμεσα στους ακτιβιστές αυτούς ήταν η Αλις Μπράουν Οτερ (βασικό μέλος του συμβουλίου νέων που πίεσε τις διαδηλώσεις στο Standing Rock). Η Μπάνα Αλαμπέντ (συγγραφέας και πρόσφυγας από τη Συρία). Ο Μπράιαν Στίβενσον (Equal Justice Initiative). Η Σεσίλ Ρίτσαρντς (δικηγόρος της οργάνωσης Planned Parenthood). Η Ντολόρες Χουέρτα (της ένωσης αγροτών Αμερικής, Dolores Huerta Foundation). Η Τζάνετ Μοκ (#GirlsLikeUs). Ο Χοσέ Αντρές (ThinkFoodGroup). Η Νικόλ Χόκεϊ (Gun Control - Sandy Hook Promise). Η Πατρίς Κούλορς (Black Lives Matter). Η Τράνα Μπερκ (#metoo).

Stand up for Something Common 607 2

«Σκέφτηκα ότι ήθελα το τραγούδι να το ερμηνεύσουν όσοι βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή. Ανθρωποι που έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στην κοινωνική και πολιτική αλλαγή που θέλουν να φέρουν στον κόσμο...» είπε ο Common.

«Θέλαμε να δείξουμε τα πρόσωπα» πρόσθεσε η Ντέι. «Τους ανθρώπους που προσωποποιούν τους στίχους του τραγουδιού. Και θέλαμε να δείξουμε πόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι - από τη μία ένας πλούσιος επιχειρηματίας με κοινωνικό όραμα, κι από την άλλη ένα κορίτσι πρόσφυγας που δεν έχει τίποτα...»

Stand up for Something Common 607 3

Στην ερώτηση αν η βραδιά των Οσκαρ είναι η πλατφόρμα για πολιτικά θέματα ο Common δεν δίστασε να απαντήσει: «Φυσικά και είναι το σωστό μέρος για πολιτικό λόγο. Εκατομμύρια κόσμου από διαφορετικές χώρες, κοινωνικές τάξεις και οικονομικά στρώματα μάς παρακολουθούν. Είναι ευθύνη του καλλιτέχνη να μιλάει για το ιστορικό παρόν του. Και κάποιες φορές πρέπει να κοιτάς και πέρα από τη δική σου κοινότητα, το δικό σου πρόβλημα. Εγώ, ως άντρας, πώς μπορώ να βοηθήσω στο #MeToo κίνημα των γυναικών; Γιατί; Γιατί είμαι άνθρωπος και νοιάζομαι για τον συνάνθρωπό μου...»

.


Το Flix καταγράφει στην ειδική ενότητα «Οσκαρ 2018» την οσκαρική κούρσα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των επαγγελματικών σωματείων, τις τελευταίες προβλέψεις και τα trivia που θα οδηγήσουν στην 90ή τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ

Η 90ή Απονομή των Βραβείων Οσκαρ μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 4 (προς ξημερώματα 5) Μαρτίου από το COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 2HD, με σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα. Η τελετή θα προβληθεί με υπότιτλους τη Δευτέρα το βράδυ στις 22.00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Ως τότε, μη χάσεις 85 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, για να απολαμβάνεις όλο το μήνα τη μαγεία των OSCAR.