Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019: Πώς κατάφερε η φετινή τελετή απονομής να ανεβάσει τα ποσοστά τηλεθέασης

στα 10

Παρά τα αναρίθμητα θέματα της φετινής τελετής των Οσκαρ, τα νούμερα ανέβηκαν, όμως αυτό σίγουρα δεν σημαίνει πως η Ακαδημία έλυσε όλα της προβλήματα.

Flix Team
Oscars 2019: Πώς κατάφερε η φετινή τελετή απονομής να ανεβάσει τα ποσοστά τηλεθέασης

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις που ήθελαν τη φετινή απονομή να εξελίσσεται σε φιάσκο, η 91η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ κατάφερε (τουλάχιστον) να αυξήσει κατά ένα σεβαστό νούμερο τα ποσοστά τηλεθέασης σε σχέση με πέρσι, προσελκύοντας κατά την έναρξη της τηλεοπτικής μετάδοσης 29,6 εκατομμύρια θεατές και αυξάνοντας το ποσοστό τηλεθέασης κατά 11,5 % σε σχέση με πέρσι.

Είναι όμως αρκετό αυτό για να ανακουφίσει την Ακαδημία και το ABC; Μάλλον όχι, αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά τα νούμερα, που κατατάσσουν μεν την φετινή τηλεοπτική μετάδοση σε ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά ψυχαγωγικά προγράμματα των τελευταίων δύο ετών, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει η δεύτερη χειρότερη σε τηλεθέαση απονομή στην ιστορία του θεσμού.

Κι αυτό γιατί πραγματικά δεν ήταν δύσκολο να πέσει πιο χαμηλά από το ναδίρ του 2018, που η τελετή των Οσκαρ γνώρισε τα χειρότερα νούμερα τηλεθέασης όλων των εποχών, έπειτα από τέσσερα συνεχή χρόνια πτωτικής πορείας.

Διαβάστε ακόμη: Oscars 2019: Το Χόλιγουντ ένα ατέλειωτο πάρτι

Oscars Black Panther 607

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τηλεθέαση των Οσκαρ ανεβαίνει πάντα όταν στον ανταγωνισμό για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συμμετέχουν ταινίες που έχουν θριαμβεύσει ήδη στο box office και των οποίων οι πολυάριθμοι θαυμαστές θέλουν να δουν την τύχη τους στα Οσκαρ – έστω κι αν (όπως στην περίπτωση της φετινής, απρόβλεπτης απονομής) δεν έχουν πραγματικά πολλές ελπίδες να το «σηκώσουν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δύο από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικά τελετές ήταν εκείνες του 1998 και του 2004, όπου συμμετείχαν μεγαθήρια όπως ο «Τιτανικός» και «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά». Αυτή άλλωστε ήταν και η λογική-δόλωμα πίσω από την, έστω και βραχύβια, απόφαση της Ακαδημίας να θεσπίσει την κατηγορία της καλύτερης δημοφιλούς ταινίας.

Υπό αυτή την έννοια, δεν έλειπαν από τη φετινή οσκαρική κούρσα και τελετή οι ταινίες-κράχτες, όπως το «Ενα Αστέρι Γεννιέται», το «Black Panther» και το «Bohemian Rhapsody», όλες τους ταινίες που θριάμβευσαν στα ταμεία και παρέσυραν μπροστά στη μικρή οθόνη ένα μέρος από το κοινό τους που έλπιζε το αγαπημένο του μπλοκμπάστερ να μη φύγει με άδεια χέρια.

Oscar ratings 607

Την ίδια στιγμή, οι σχιζοφρενικές αποφάσεις (απουσία παρουσιαστή, κόψιμο τραγουδιών και συγκεκριμένων κατηγοριών βραβεύσεων) που η Ακαδημία πήρε τον τελευταίο καιρό σχετικά με την απονομή (και τις περισσότερες από τις οποίες αναιρούσε σχεδόν αμέσως μετά) έφεραν μεν ένα ισχυρό πλήγμα στο κύρος και στην εγκυρότητά της, όμως η λογική που κρυβόταν πίσω τους (η μείωση της συνολικής διάρκειας) δεν ήταν ολότελα λάθος.

Η φετινή τελετή είχε διάρκεια τρεις ώρες και 13 λεπτά, σίγουρα όχι αμελητέο νούμερο, σαφώς όμως πιο ανεκτό από την εξοντωτικά ξεχειλωμένη διάρκεια της περσινής, που είχε την επική διάρκεια των τριών ωρών και 54 λεπτών. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν η Ακαδημία θα καταφέρει ένα ακόμα πιο σφιχτοδεμένο αποτέλεσμα, χωρίς να εξοργίσει τα μέλη της και να απωθήσει ακόμα περισσότερο τους θεατές. Είναι οπωσδήποτε μια δύσκολη ισορροπία, απαραίτητη, όμως, αν θέλει πραγματικά να κερδίσει ξανά, πραγματικά αυτή τη φορά, το τηλεοπτικό κοινό.

Στη σελίδα του Flix στο Facebook και από τους λογαριασμούς μας στο Twitter και το Instagram παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από το Dolby Theatre του Χόλιγουντ, μέχρι τις πρωινές ώρες.

Δείτε εδώ τις εμφανίσεις των σταρ στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ, κοπιάρετε ή... αποφύγετε!

Διαβάστε και δείτε στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από το Dolby Theatre στην 91η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, λεπτό προς λεπτό, από τους πρώτους που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί μέχρι και το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.


Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ μεταδόθηκε ζωντανά και αποκλειστικά από την COSMOTE TV. Μείνετε συντονισμένοι στην COSMOTE TV και τις επόμενες μέρες θα έχετε πολλές ακόμα ευκαιρίες να απολαύσετε την 91η τελετή των βραβείων Οσκαρ. Την Δευτερα 25/02 στο COSMOTE CINEMA 1HD στις 21:00 η μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου κάνει ανκόρ! Στις 21:00 παρακολουθήστε αξιοσημείωτες στιγμές στο κόκκινο χαλί! Και αμέσως μετά στις 22:00 δείτε την λαμπερή τελετή! Την Παρασκευή 1η Μαρτίου μπορείτε να δείτε την μονταρισμένη τελετή διάρκειας 90 λεπτών στις 18.45 στο COSMOTE CINEMA 1HD.