Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019: Σε ποιους γύρισε την πλάτη η Ακαδημία φέτος;

στα 10

Ξέρουμε πλέον όλοι ποιοι ήταν οι... ευνοούμενοι της Ακαδημίας. Συγκεντρώνουμε όμως και όσους αγνοήθηκαν και λείπουν από τις υποψηφιότητες των 91ων βραβείων Οσκαρ.

Oscars 2019: Σε ποιους γύρισε την πλάτη η Ακαδημία φέτος;

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα 91α βραβεία Οσκαρ κι, όπως κάθε χρόνο, επιβεβαιώθηκαν κάποια σίγουρα στοιχήματα, σημειώθηκαν ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά έγιναν κι ανατροπές. Μπορεί ο Γιώργος Λάνθιμος και η ομάδα του «The Favourite» να πανηγυρίζει τις 10 υποψηφιότητες που ανέλπιστα συγκέντρωσε, αλλά αρκετοί άλλοι είδαν το οσκαρικό όνειρο να καταποντίζεται.

Διαβάστε αναλυτικά: Οscars 2019: Ολες οι υποψηφιότητες (εκεί όπου σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενη»)**

Κάποιοι δεν ήταν στο παιχνίδι (αλλά ελπίζαμε ότι θα έκαναν τη διαφορά πάνω στο νήμα), άλλοι ήταν στατιστικά στις λίστες της Ακαδημίας (αλλά δεν συγκέντρωσαν τις ψήφους) κι άλλοι πρέπει να νιώθουν σοκαρισμένοι με το αποτέλεσμα (μπορεί να κέρδισαν τη Χρυσή Σφαίρα πριν λίγες μόνο εβδομάδες, αλλά αυτό δεν τους έδωσε το χρυσό εισιτήριο)

Πάμε να δούμε ποιους αγνόησε η Ακαδημία, φέτος.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τις Χρυσές Σφαίρες, τις προβλέψεις και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Bradley Cooper 607

Μπράντλεϊ Κούπερ

Ανακηρύχθηκε το φαβορί του Χόλιγουντ (οπότε, θεωρούσαμε και της Ακαδημίας) από την πρώτη στιγμή - όταν το «Ενα Αστέρι Γεννιέται» έκανε την πρεμιέρα του στη Βενετία. Το buzz της ταινίας, το ντεμπούτο πίσω από την κάμερα που εξέπληξε τους συναδέλφους του, η Lady Gaga να τον εξυμνεί ως δημιουργό, όλα έδειχναν ότι στην πεντάδα σκηνοθεσίας θα ακούγαμε το όνομά του. Ο Κούπερ έμεινε όμως εκτός (για να μπει ο Λάνθιμος ή ο Παβλικόφσκι). Να το διευκρινήσουμε όμως: εκτός σκηνοθεσίας, αλλά όχι εκτός Οσκαρ, καθώς ο ήδη 4 φορές υποψήφιος, φέτος συγκέντρωσε άλλες τρεις συνολικά υποψηφιότητες (ως παραγωγός, συν-σεναριογράφος και πρωταγωνιστής). Η σκηνοθεσία όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το προσδοκούμενο credit. Δεν μπορεί η ταινία σου να γίνει τέτοια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και να είναι απών ο σκηνοθέτης της. Ναι, κάποιοι σκηνοθέτες μοιραία μένουν εκτός πεντάδας - είναι απλά μαθηματικά, όταν οι ταινίες είναι 10 (το ίδιο ισχύει και για τον Ράιαν Κούγκλερ και για τον Πίτερ Φαρέλι - και ας μην μιλήσουμε για την περίπτωση Μπράιαν Σίνγκερ), αλλά τον αποκλεισμό του λαμπερού-σταρ-που-έγινε-επιτυχημένος-σκηνοθέτης δεν τον περιμέναμε. Ούτε ο ίδιος ο Κούπερ, είμαστε βέβαιοι.

Beautiful Boy 607

Τίμοθι Σαλαμέ

Nα φωνάξουμε τα πράγματα με το όνομά τους: που είναι ο Τίμοθι Σαλαμέ; Ο νεαρός ηθοποιός-αποκάλυψη των τελευταίων χρόνων (γιατί εκτός από το «Call me By Your Name» που εκτόξευσε την καριέρα του, είναι καταπληκτικός όπου κι αν παίζει - πχ στο «Ladybird») ενώ ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, έμεινε εκτός Οσκαρ για το «Beautiful Boy» του Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν. Τη θέση του πήρε ο Σαμ Ελιοτ για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται», σημειώνοντας μία ευχάριστη έκπληξη για το #teamBradley. Πάντως, αν επιτρέπεται μία μικρή παρατήρηση ακόμα: ο μεγάλος ηθοποιός του «Beautiful Boy» είναι άλλος. Θα δικαιωθεί ποτέ ο Στιβ Καρέλ;

First Man 607

O Πρώτος Ανθρωπος

Αν μας το έλεγαν πριν δύο χρόνια, δε θα το πιστεύαμε. Ο Ντάμιεν Σαζέλ επέστρεψε στα πράγματα αμέσως μετά τον διθύραμβο του «La La Land» και... έπεσε στο κενό. Το «First Man» του δεν απογειώθηκε ποτέ. Πήρε χλιαρές κριτικές, έκανε μέτρια επιτυχία, κι ακούστηκε όσο και οι φωνές μας στο διάστημα. Και είναι κρίμα, γιατί θεωρούμε ότι αδικήθηκε. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ράιαν Γκόσλινγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά, ακόμα κι αν περιμέναμε την απουσία αυτών των δυο από τα Οσκαρ, τουλάχιστον η Κλερ Φόι (που είχε κερδίσει μία θέση στην πεντάδα Β' Γυναικείου των Χρυσών Σφαιρών) ή ο νικητής Χρυσής Σφαίρας Μουσικής, Τζάστιν Χέργουιτζ, δε θα έπρεπε να είναι στο παιχνίδι;

Destroyer 607 1

Νικόλ Κίντμαν

Τελικά η Κίντμαν δεν έχει κατακτήσει (ακόμα) το στάτους της Μέριλ Στριπ. Οχι, δεν μπορεί είναι υποψήφια ό,τι κι κάνει - ακόμα κι όταν τσαλακώνεται τόσο πολύ, όπως για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο «Destroyer» της Καρίν Κουσάμα. Η θέση της στις Σφαίρες πάντως έμοιαζε να διπλοκλειδώνει και την αντίστοιχη στην πεντάδα Α' Γυναικείου των Οσκαρ. Δεν συνέβη αυτό.

Hereditary 607

Tόνι Κολέτ

Θέλαμε να ελπίζουμε ότι η Ακαδημία θα κάνει την έκπληξη και μία από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς θα βρεθεί στην πεντάδα του Α' Γυναικείου. Αυτή της (σπουδαίας!) Τόνι Κολέτ στη «Διαδοχή» του Αρι Αστερ. Δυστυχώς τα Οσκαρ συνεχίζουν και την αγνοούν - από το 1999 και την «Εκτη Αίσθηση» δεν έχει ξαναυπάρξει υποψήφια. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.

first reformed 607

Ιθαν Χοκ

Οι «Ακρότητες» του Πολ Σρέιντερ απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο Ιθαν Χοκ δεν μάς έχει δείξει ακόμα όλο το φάσμα των δυνατοτήτων και των τολμηρών επιλογών του. Μπορεί να τεντωθεί στα άκρα, μπορεί να τσαλακωθεί, μπορεί να κουβαλήσει έναν πιο σκοτεινό εαυτό, μπορεί να παραδώσει μία ερμηνεία που θα συζητιέται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Kαι δεν είναι ότι η Ακαδημία δεν τον αγαπά: από το «Ημέρα Εκπαίδευσης» μέχρι το «Boyhood», ο Χοκ έχει συγκεντρώσει 4 οσκαρικές υποψηφιότητες στην καριέρα του. Θα μπορούσε και εδώ. Τον περιμέναμε.

Emily Blunt bath tub Emily Blunt bath tub 2

Εμιλι Μπλαντ

Δυο τόσο διαφορετικές ταινίες, δύο τόσο διαφορετικές ερμηνείες, δυο μεταμορφώσεις, μία ηθοποιός. Κι όμως, η perfectly perfect in every way, Εμιλι Μπλαντ, δεν άκουσε το όνομά της στην πεντάδα Α' Γυναικείου ούτε για το «Ενα Ησυχο Μέρος» (όπου θα την προτιμούσαμε), ούτε για το «Η Μαίρη Πόππινς Επιστρέφει» παρόλο το σπρώξιμο της Disney. Kι ενώ έχει υπάρξει 6 φορές υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, τα Οσκαρ συνεχίζουν να την αγνοούν - ναι, ούτε με το «The Devil Wears Prada» δεν είχε κερδίσει μία θέση στην οσκαρική ιστορία. Θα παραμείνει λοιπόν με χαρά της διπλής υποψηφιότητας στα SAG φέτος. Κρίμα.

Black Panther 607

Blackkklansman 607

Τσάντγουικ Μπόουζμαν & Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον

Το black power των Οσκαρς μπορεί να συμπεριέλαβε τις ταινίες τους σε πολλές κατηγορίες, αλλά στην πεντάδα Α' Ανδρικού ρόλου δε χώρεσε κανείς αφροαμερικανός ηθοποιός. Να τα λέμε κι αυτά.

burning 607

Βurning

Το «Παιχνίδι με τη Φωτιά», η (βασισμένη σε διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι) ταινία του Λι Τσανγκ-ντονγκ που υμνήθηκε από την παγκόσμια κριτική στην πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών, δεν πέρασε τελικά στην τελική πεντάδα του ξενόγλωσσου φιλμ, ενώ ήταν μέσα σε όλες τις προβλέψεις. Κρίμα.

would you be my neighbour 607

Won’t You Be My Neighbor

Το ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ για τον αγαπημένο τηλεοπτικό παρουσιαστή Mr. Rogers (στην φιξιόν εκδοχή του θα τον ερμηνεύσει ο Τομ Χανκς) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους μεγαλύτερους αμερικανούς κριτικούς, ένα σκορ 98% στο Rotten Tomatoes και 22 εκατομμύρια στο εγχώριο box office - ρεκόρ για ντοκιμαντέρ. Δεν το είχαμε απλώς σίγουρο για την πεντάδα, ήταν ένα από τα φαβορί για το ίδιο το βραβείο. Οπως είπε κι ένας αμερικανός συνάδελφος στο twitter, αυτή ήταν η WTF ανατροπή της χρονιάς.

Dolly Parton

Girl in the Movies

To υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα τραγούδι της Ντόλι Πάρτον (από το «Dumplin’») έμεινε εκτός κούρσας. Οχι ότι θα είχε τύχη, η Lady Gaga έχει κάνει ήδη χώρο στο τζάκι της για το Οσκαρ της για το «Swallow». Αλλά και πάλι, η lady της country είναι άξια μεγαλύτερου σεβασμού.

Crazy Rich Asians 607

Crazy Rich Asians

Εγραψε ιστορία γνωρίζοντας τεράστια εμπορική επιτυχία, έγινε πολιτισμικό φαινόμενο, κέρδισε δύο υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες. Το αμερικανοασιατικό καστ του blockbuster του Τζον Μ. Τσου όμως δεν θα περπατήσει τελικά στο οσκαρικό κόκκινο χαλί.

the ballad of buster 607

To τέλειο καστ

Πολύ χαιρόμαστε που το Netflix κατάφερε να περάσει τη νέα ταινία των αδελφών Κοέν «The Ballad of Buster Scruggs» σε τρεις κατηγορίες. Θα ήταν όμως υπέροχο, αν η Ακαδημία αναγνώριζε ότι η ταινία, πέραν όλων των άλλων, συμπεριλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες (σύντομες, ναι) ερμηνείες της χρονιάς. Από τον Λίαμ Νίσον μέχρι τον Τομ Γουέιτς κι από την Ζόι Καζάν μέχρι τον Xάρι Μέλινγκ, κάποιος θα έπρεπε να είχε κάνει τη διαφορά. Ενας (έστω) για όλους. Αυτό, ναι, θα έκανε τη μεγάλη (ευχάριστη) έκπληξη.

Η φετινή, 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τις Χρυσές Σφαίρες, τις προβλέψεις και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει με τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί και θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.