Φεστιβάλ / Βραβεία

Κι όμως υπάρχουν ήδη φαβορί για τα Οσκαρ του 2016!

στα 10

Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και οι προβλέψεις για τα Οσκαρ του 2016 έχουν ήδη ξεκινήσει...

Κι όμως υπάρχουν ήδη φαβορί για τα Οσκαρ του 2016!

Μπορεί να απέχουμε ένα ολόκληρο χρόνο από την 88η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ που θα λάβει χώρα το Φεβρουάριο του 2016, οι προβλέψεις όμως για τις ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη οσκαρική περίοδο έχουν ήδη ξεκινήσει, δίνοντας μια πρώιμη εικόνα των πρωταγωνιστών που θα μας απασχολήσουν την επόμενη χρονιά.

Οι τίτλοι που ακολουθούν αποτελούν μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της επόμενης χρονιάς και όλες διαθέτουν το «οσκαρικό» κάτι που μπορεί να τις οδηγήσει στην κούρσα των βραβείων, αλλά φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ακόμη πολύ νωρις για οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς ταινίες πιθανώς υποψήφιες για Οσκαρ θα εμφανίζονται συνέχεια από τώρα μέχρι και την επίσημη έναρξη της προοσκαρικής περιόδου, το φθινόπωρο του 2015.

Για μια γρήγορη επανάληψη διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.

The Revenant 607

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός πως ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου - θριαμβευτής φέτος με το «Birdman» - δεν αποκλείεται να βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί και για τα Οσκαρ του 2016 με το «The Revenant», την πραγματική ιστορία του Χιου Γκλας, ενός Αμερικανού τυχοδιώκτη που εγκαταστάθηκε στη Νέα Ηπειρο στις αρχές του 1800 κι έγινε κυνηγός για το εμπόριο γούνας. Οταν μια αρκούδα επιτέθηκε στον Γκλας κι οι σύντροφοί του τον εγκατέλειψαν, θεωρώντας τον νεκρό, ο Γκλας περπάτησε πάνω από 300 χιλιόμετρα για να επιστρέψει στον πολιτισμό, προκειμένου να βρει τους άντρες που τον παράτησαν και να εκδικηθεί. Το «The Revenant», όμως, που έχει προγραμματισμένη έξοδο στην Αμερική την 25η Δεκεμβρίου του 2015, θα δώσει και την ευκαιρία στην Ακαδημία να βραβεύσει - αν επιτέλους πιστεύει πως ήρθε η στιγμή - τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο που πρωταγωνιστεί, δίπλα στους Τομ Χάρντι, Γουίλ Πόλτερ και Ντομναλ Γκλίσον. Δίνοντας το τελικό χτύπημα στον Μάικλ Κίτον που ήταν ο μεγάλος χαμένος του «Birdman» στη φετινή απονομή. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Revenant».

The Hateful Eight 607

Μόνιμος κάτοικος των Οσκαρ τα τελευταία χρόνια, ο Κουέντιν Ταραντίνο δεν αποκλείεται να βρεθεί υποψήφιος σε περισσότερες από μια κατηγορίες για το «The Hateful Eight», το ανορθόδοξο γουέστερν που βρίσκεται αυτήν την εποχή σε γυρίσματα, αλλά έχει ημερομηνία εξόδου την ημέρα των Χριστουγέννων του 2015. Τοποθετημένο έξι ή οκτώ ή δώδεκα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, το «The Hateful Eight» ξεκινάει όταν μια άμαξά εκτροχιάζεται και μια χιονοθύελλα απαγορεύει κάθε μετακίνηση. Παγιδευμένοι στο Γουαϊόμινγκ, οι επιβάτες της, ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ (Κερτ Ράσελ) και η φυγόδικος Ντέζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι), φτάνουν στην πόλη του Red Rock όπου ο Ρουθ - γνωστός και ως «The Hangman» - θα παραδώσει τη Ντέζι στη δικαιοσύνη. Στη διαδρομή συναντούν δυο ξένους: το Στρατηγό Μαρκίς Γουόρεν (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον), έναν μαύρο πρώην στρατιώτη που έχει γίνει κυνηγός επικυρημένων και τον Κρις Μάνιξ (Γουόλτον Γκόγκινς), έναν Νότιο που υποστηρίζει πως είναι ο σερίφης της πόλης. Χάνοντας το δρόμο τους στη χιονοθύελλα, οι τέσσερις ήρωες αναζητούν καταφύγιο σε μια στάση για άμαξες στο βουνό. Ιδιοκτήτης του είναι ο Μπομπ (Ντέμιαν Μπιτσίρ) ενώ εκεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Οσβάλντο Μομπρέ (Τιμ Ροθ), τον Τζον Κέιτζ (Μάικλ Μάντσεν) και τον Στρατηγό Σάνφορντ Σμίθερς (Μπρους Ντερντ). Καθώς η χιονοθύελλα συνεχίζεται, οι οκτώ ταξιδιώτες ίσως να μην καταφέρουν να φτάσουν ποτέ στο Red Rock... Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Hateful Eight».

The Walk 607

Με την ίδια ιστορία του βραβευμένου με Οσκαρ πριν δύο χρόνια ντοκιμαντέρ «Man on Wire» του Τζέιμς Μαρς, το «The Walk» του Ρόμπερτ Ζεμέκις αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γάλλου ακροβάτη Φιλίπ Πετί, ο οποίος στις 7 Αυγούστου του 1974, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 25 του χρόνια, πραγματοποίησε ένα σκανταλιάρικο άθλο: περπάτησε (για 45 λεπτά, κάνοντας οκτώ διαδρομές πέρα-δώθε), σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, 411 μέτρα από το έδαφος, χωρίς την άδεια του Δήμου ή οποιασδήποτε αρχής. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν ο Πετί να συλληφθεί από τους εντυπωσιασμένους αστυνομικούς, οι οποίοι κατέγραψαν το συμβάν ως «παρατήρηση ενός άντρα σε σύρμα», απ’ όπου και ο ακροβάτης πήρε το παρατσούκλι του. Τον Πετί υποδύεται ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ και το πακέτο μοιάζει ιδανικό τόσο για ένα οσκαρικό comeback του Ζεμέκις, όσο και για την Ακαδημία που αρέσκεται στους ανθρώπινους άθλους... Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Walk».

Me & Earl and the Dying Girl 607

Δεν φτάνουν όλα τα βραβευμένα φιλμ του Φεστιβάλ του Sundance στα Οσκαρ, αλλά το «Me & Earl & the Dying Girl» μοιάζει να έχει τα φόντα να είναι το καινούριο «Beasts of the Southern Wild» ή το νέο «Whiplash». To φιλμ του Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρεχόν, που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής αλλά και το βραβείο κοινού στο Sundance, βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζέσι Αντριουζ και αφηγείται την ιστορία ενός τελειόφοιτου λυκείου που υποχρεώνεται να κάνει παρέα με μια συμμαθήτριά του που πάσχει από λευχαιμία. Η ταινία κινείται στις γραμμές του «The Fault in Our Stars», συνδυάζοντας τη συγκίνηση με το χιούμορ, αλλά σε πιο quirky ύφος, πράγμα που μπορεί να δώσει στην Ακαδημία το άλλοθι να στηρίξει κάτι ανεξάρτητο. Πρωταγωνιστούν οι Τόμας Μαν, Ολίβια Κουκ και Αρ Τζέι Σάιλερ στο τρίο του τίτλου και δίπλα τους η Κόνι Μπρίτον, η Μόλι Σάνον κι ο Νικ Οφερμαν. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Me & Earl and the Dying Girl».

Scorsese Silence 607

Αν ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει ολοκληρώσει το «Silence», δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει από τα Οσκαρ. Εργο ζωής για τον 72χρονο σκηνοθέτη, το «Silence» είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σουσάκου Εντο που κυκλοφόρησε το 1966 και αφηγείται την ιστορία δύο καθολικών ιεραπόστολων του 17ου αιώνα που φτάνουν στην Ιαπωνία για να κηρύξουν το λόγο του Θεού, πριν βρεθούν θύματα μιας απίστευτης βιαιότητας. Με πρωταγωνιστές τους Αντριου Γκάρφιλντ και Λίαμ Νίσον, το «Silence» είναι βαρύ οσκαρικό στοίχημα σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Silence».

Steve Jobs Shooting 607

Αγαπημένος της Ακαδημίας, ο Ντάνι Μπόιλ χρειάζεται μόνο λίγη τύχη για να του βγει καλό το «Steve Jobs» που άλλαξε χέρια και ηθοποιούς μέχρι να καταλήξει στον Μάικλ Φασμπέντερ που χρειάζεται οπωσδήποτε ένα Οσκαρ, όσο ακόμη βρίσκεται στα πάνω του. To εύρημα αυτής εδώ της βιογραφίας του Στιβ Τζομπς, γραμμένη από τον Ααρον Σόρκιν («The Social Network», «Newsroom»), είναι πως εκτυλίσσεται σε τρεις, μόνο, σκηνές που κυλούν σε πραγματικό χρόνο, η καθεμιά στα πρόθυρα λανσαρίσματος ενός από τα προϊόντα της Apple, η τρίτη και τελευταία από τις οποίες συμβαίνει το 1998, με τα αποκαλυπτήρια του iMac. Στο πλευρό του Φασμπέντερ, ο Σεθ Ρόγκεν θα υποδυθεί τον Στιβ Γουόζνιακ, ο Τζεφ Ντάνιελς θα είναι ο Τζον Σκάλι, CEO της Apple, η Κέιτ Γουίνσλετ θα υποδυθεί την Τζοάνα Χόφμαν, διευθύντρια μάρκετινγκ της Macintosh και η Κάθριν Γουότερστον θα σταθεί πολύ κοντά στον Μάικλ Φασμπέντερ, στο ρόλο της συντρόφου του, Κρισάν Μπρέναν. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Steve Jobs».

St. James Place 607

Στις υποψηφιότητες του 2016 θα συναντήσουμε σίγουρα και το «St. James Place», αν έτσι τελικά ονομάζεται το κατασκοπικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τοποθετείται στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και τη Μόσχα, ενώ το σενάριο υπογράφουν ο Τζόελ και ο Ιθαν Κοέν, μαζί με τον Βρετανό σεναριογράφο Ματ Τσάρμαν. Η υπόθεση, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, παρακολουθεί έναν Αμερικανό δικηγόρο, τον Τζέιμς Ντόνοβαν, που εξαναγκάζεται να συνεργαστεί με τη CIA για τη διάσωση ενός πιλότου, του Φράνσις Γκάρι Πάουερς, που έχει παγιδευτεί στη Ρωσία. Ημερομηνία εξόδου στην Αμερική: 16 Οκτωβρίου. Μιλάμε για πολλά Οσκαρ... Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «St. James Place».

Suffragete 607

Οσκαρ χωρίς Μέριλ Στριπ δεν γίνονται, οπότε το «Suffragette» της Σάρα Γκάβρον όπου η Στριπ υποδύεται την αρχισουφραζέτα Εμελιν Πάνκχερστ, θα εκπροσωπήσει επάξια τη Μ. Βρετανία στα βραβεία. Σε σενάριο της Eϊμπι Μόργκαν που είχε υπογράψει και τη «Σιδηρά Κυρία», το «Suffragete» αφηγείται το κίνημα υπέρ της ψήφου των γυναικών στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ δίπλα στην Μέριλ Στριπ πρωταγωνιστούν ακόμη η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, η Κάρι Μάλιγκαν και ο Μπεν Γουίσο.

Oliver Stone 607

Το comeback του Ολιβερ Στόουν στις αμφιλεγόμενες κινηματογραφικές βιογραφίες μεγάλων μορφών της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας έρχεται να συναντήσει την ιστορία του Εντουαρντ Σνόουντεν στο λιτά τιτλοφορημένο «Snowden» που ετοιμάζεται αυτήν την εποχή. Το σενάριο του φιλμ που ξεκίνησε γυρίσματα τον Ιανουάριο, για να προλάβει την ταινία που η Μπάρμπαρα Μπρόκολι ετοιμάζει πάνω στο ίδιο θέμα, είναι βασισμένο στο βιβλίο του δημοσιογράφου Λουκ Χάρντινγκ, «The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man», αλλά και στο «Time of the Octopus» του Ανατόλι Κουτσερένα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Εντουαρντ Σνόουντεν κρατά ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ και γύρω του θα εμφανίζονται οι Σεϊλίν Γούντλεϊ, Μελίσα Λίο, Ζάκαρι Κουίντο, Τομ Γουίλικινσον, Τίμοθι Ολιφαντ, Ρις Ιφανς και Τζόελι Ρίτσαρντσον. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Snowden».

Carol 607

Ο Τοντ Χέινς δεν είναι ακριβώς το αγαπημένο παιδί των Οσκαρ. Ισως φέτος με το «Carol» να ανέβει στην υπόληψη των μελών της Ακαδημίας με τη βοήθεια της διασκευής του μυθιστορήματος «The Price of Salt» της Πατρίσια Χάισμιθ που παρακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής πωλήτριας σε πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή κι ερωτεύεται μια πολύ μεγαλύτερή της, παντρεμένη γυναίκα. Τολμηρό; Ισως, αλλά το όνομα της Κέιτ Μπλάνσετ στον πρωταγωνιστικό ρόλο δίνει εχέγγυα για υποψηφιότητα ερμηνείας και μπορεί να συμπαρασύρει και τον Χέινς μέχρι τη Σκηνοθεσία. Αναμένουμε... Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Carol».

Sea of Trees 607

Ανάλογα τι είδους Γκας Βαν Σαντ ταινία θα κάνει ο Γκας Βαν Σαντ με το «Sea of Trees», μπορεί και να τον δούμε ξανά στα Οσκαρ, υποβοηθούμενο εδώ από τη ρέντα του Μάθιου ΜακΚόναχεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε σενάριο του Κρις Σπάρλινγκ («Buried»), το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που ταξιδεύει μέχρι το Ορος Φούτζι με σκοπό να δώσει τέλος στη ζωή του σε ένα δάσος περισσότερο γνωστό ως «Suicide Forest». Εκεί θα συναντήσει έναν Ιάπωνα (ο Κεν Γουατανάμπε) ο οποίος μετά από μια αποτυχημένη αυτοκτονία προσπαθεί να βρει τρόπο να βγει από το δάσος. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Sea of Trees».

David O. Russell and Jennifer Lawrence 607

Και επειδή δεν παίζει να έχει ταινία ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και αυτή να μην είναι στα Οσκαρ ,ας ετοιμαζόμαστε και για το σάρωμα του «Joy», της ταινίας που βρίσκει τον Ο. Ράσελ να συνεργάζεται για τρίτη φορά με την Τζένιφερ Λόρενς και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Το «Joy» είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία της Τζόι Μανγκάνο, ανύπαντρης μητέρας τριών κοριτσιών, μια από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες στην ιστορία κι εφευρέτρια της «miracle mop», της σφουγγαρίστρας που στίβεται μόνη της και διευκολύνει κάθε δραστήρια νοικοκυρά! Καθαρά πράγματα δηλαδή. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Joy».

Διαβάστε περισσότερα για την 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ:

Tags: Oscars 2016