Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2016: Σόρι, αλλά μία οσκαρική ενδυματολόγος δε χρειάζεται την έγκρισή σας

στα 10

Η οσκαρική νικήτρια Βρετανίδα ενδυματολόγος του Mad Max εισέπραξε το σηκωμένο φρύδι κάποιων θεατών του Dolby Theater για την εμφάνιση της στην τελετή. Εμείς τη βρίσκουμε cool και μοναδική και... φουριόζα!

Oscars 2016: Σόρι, αλλά μία οσκαρική ενδυματολόγος δε χρειάζεται την έγκρισή σας

Η Τζένι Μπέβαν, η ενδυματολόγος του «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» που κέρδισε το Οσκαρ Ενδυματολογίας, δεν χειροκροτήθηκε από μερίδα VIP χολιγουντιανών καλεσμένων στο Dolby Theater γιατί σοκαρίστηκαν από το δερμάτινο μπουφάν και το χύμα στιλ της. Να το ξαναπούμε μία φορά ακόμα: η γυναίκα που κέρδισε το Οσκαρ Ενδυματολογίας δεν χειροκροτήθηκε, λόγω της ενδυματολογικής της επιλογής. Και μία ακόμα, έτσι για το γούστο: μία οσκαρική νικήτρια δεν χειροκροτήθηκε. Τελεία.

Διαβάστε αναλυτικά: Βραβεία Οσκαρ 2016: «Spotlight» στην διαφορετικότητα

Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε την έκπληξη του, π.χ. Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, όταν η Μπέβαν πέρασε από δίπλα του στο διάδρομο του Dolby Theater στο δρόμο της προς τη σκηνή. Φυσικά και σε μία χολιγουντιανή βραδιά που οι γυναίκες αναμένονται να εμφανιστούν (και κρίνονται για το αν τα κατάφεραν από όλα τα sites μόδας κι όχι μόνο!) ως πριγκίπισσες της Disney, μία μεσήλικη Βρετανίδια που προφανώς δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για εξώφυλλο της Vogue θα προκαλέσει βλέμματα απορίας. Σχόλια. Γελάκια. Κουτσομπολιό. Κατανοητό. Αλλά... όχι χειροκρότημα; Ξινά βλέμματα; Κοροϊδία; Χέρια επιδεικτικά σταυρωμένα, Αλεχάντρο; (λίγο πιο κάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο)

Δείτε ακόμη: Βραβεία Οσκαρ 2016: Οσα δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες

Jenny Beavan 607 6

Jenny Beavan 607 7

Σε μία βραδιά όπου έγινε πολύ ντόρος για τη διαφορετικότητα, εμείς ακόμα δεν μπορούμε να δεχθούμε το διαφορετικό - ακόμα και για κάτι τόσο ανώδυνο κι επιδερμικό όσο είναι το γούστο ενός ανθρώπου στο ντύσιμο; Αποδοχή δεν σημαίνει συμφωνία ούτε υιοθεσία μία άποψης. Αλλά σεβασμός, χαρά, συμμετοχή ακόμα και με live-and-let-live χιούμορ στην αποθέωση μίας έγκριτης συναδέλφου της κινηματογραφικής σου κοινότητας που τιμάται με το μεγαλύτερο βραβείο εκείνη τη στιγμή.

Γιατί... μόλις όμως έχει ανακοινωθεί το όνομά της, έχει ανοίξει ο φάκελος και η Ακαδημία την έχει αναγνωρίσει ως οσκαρική νικήτρια - και, μάλιστα, στην κατηγορία Ενδυματολογίας. Είναι η γυναίκα που έχει κατασκευάσει το σύμπαν κουστουμιών του «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής». Είναι υπεύθυνη για την επιδερμίδα αυτού του φουτουριστικού οράματος, για την περιβολή αυτού του μετα-αποκαλυπτικού εφιάλτη. Εχει φτιάξει μάσκες από μέταλλο και γυαλί και πρόκες, ρούχα από δέρμα ζώων που κολλάνε στους ηθοποιούς με λίπος, έχει τελειώσει στρίφωμα όχι με Singer μηχανή, αλλά με οξυγονοκόλληση.

Χαζέψτε κι αυτό: Oscars 2016: Oι σταρ ποζάρουν για το Vanity Fair

Jenny Beavan 607 1

Jenny Beavan 607 2

Εκεί, κανονικά, έχεις ξεκινήσει να χειροκροτάς πριν γυρίσεις καν το κεφάλι σου να κοιτάξεις πώς ντύθηκε αυτός που σηκώνεται. Αλλιώς, μοιάζεις κάπως μικρόψυχος και αγενής και... γελοίος. Με θαυμασμό και δέος και υπόκλιση της δώσαμε το Οσκαρ - την ψηφίσαμε. Ομως τώρα ας έβαζε έναν ταφτά να έρθει να παραλάβει - δεν χειροκροτούμε.

Kι εντάξει: ο Αλεχάντρο μάλλον τα είχε πάρει γιατί η ενδυματολόγος της «Επιστροφής» Ζακλίν Γουέστ έχασε (και γενικώς η «Επιστροφή» έχανε το ένα μετά το άλλο Οσκαρ από το «Mad Max»). Οι υπόλοιποι; («Ο Τομ ΜακΚάρθι την κόβει πάνω κάτω με έναν τρόπο που θα ζήλευε η Μέριλ Στριπ στο «Ο Διάβολος Φοράει Prada"...» σχολιάζει πολύ επιτυχημένα σε άρθρο της η Guardian).


Τα social media φυσικά πήραν φωτιά. Οι περισσότεροι χρήστες, ακόμα κι όσοι αρχικά μπορεί να γέλασαν ή να σχολίασαν την εμφάνιση της Μπέβαν, καυτηρίασαν όσους επιδεικτικά δεν την χειροκρότησαν.

Jenny beavan 607 4

Jenny beavan 607 5

Jenny Beavan 607

Τι είχε να πει η ίδια;

Δεν φοράω φραμπαλάδες. Σε καμία περίπτωση δεν φοράω τακούνια. Εχω πρόβλημα στην μέση μου και, πιστέψτε με, μοιάζω γελοία σε μια όμορφη τουαλέτα σχεδιαστή. Μία τουαλέτα θα κατέβαζε, μόνη της, το φερμουάρ της και θα έτρεχε μακριά μου!

Θέλω να είμαι άνετη κι αυτό ήταν το homage μου στο Mad Max. Ενα Marks & Spencer δερμάτινο μπουφάν με Swarovski στην πλάτη: όσο με αφορά, ντύθηκα καλά!

Stephen Fry Jenny Beavan 607

Ο Στίβεν Φράι (διαβόητος για το φλεγματικό του χιούμορ) είχε σχολιάσει την εμφάνισή της λίγες μέρες πριν στα BAFTA Awards, χαρακτηρίζοντάς την «Τζένι-Baglady-Μπέβαν». Μετά όμως εξήγησε ότι είναι κολλητοί φίλοι και έχει το δικαίωμα να την πειράζει.

Μετά από όλα αυτά, θέλετε κόκκινο χαλί; Εδώ λοιπόν! Βραβεία Οσκαρ 2016: Το κόκκινο χαλί

Jenny Beavan 607 3

Η Κέιτ Μπλάνσετ άνοιξε το φάκελο και διάβασε το όνομά της. Είμαστε σίγουροι ότι επιλέχθηκε γιατί είναι κολλητή φίλη της Σάντι Πάουελ, της εξαιρετικής και πολυβραβευμένης ενδυματολόγου που είχε διπλή υποψηφιότητα φέτος («Σταχτοπούτα» και «Carol») και ήταν το φαβορί. Οταν όμως ανακοίνωσε το όνομα της Μπέβαν και την υποδέχθηκε στη σκηνή όμως, παρά την όποια μπορεί προσωπική της απογοήτευση, μία από τις πιο καλοντυμένες, κλασάτες γυναίκες του Χόλιγουντ δεν ξέχασε ότι έχει μπροστά της μία 66χρονη βετεράνο της βιομηχανίας, με 10 οσκαρικές υποψηφιότητες κι ένα ακόμα Οσκαρ (το 1987 για το «Δωμάτιο με Θέα»).

Και αν θέλετε να δείτε την Λορίν Μπακόλ να της δίνει το Οσκαρ της το 1987 (και να κάνετε βουτιά στην eightίλα των Οσκαρς τότε!) δείτε το βίντεο:


Για να ζήσετε τα Οσκαρ 2016 λεπτό προς λεπτό - από τους πρώτους που πάτησαν το κόκκινο χαλί μέχρι και τον νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας - μπείτε στο live blog του Flix που μετέδωσε, με φωτογραφίες, videos, tweets και άμεση ανταπόκριση ολόκληρη την τελετή με λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: