Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2015 / Οι προβλέψεις του Flix: Διασκευασμένο και Πρωτότυπο Σενάριο

στα 10

Μετράμε αντίστροφα για την 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και προβλέπουμε τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

Flix Team
Oscars 2015 / Οι προβλέψεις του Flix: Διασκευασμένο και Πρωτότυπο Σενάριο

Στην κατηγορία του Πρωτότυπου Σεναρίου υπάρχει φαβορί και αυτό είναι το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Αντερσον και του Χιούγκο Γκίνες, μια ύστατη ευκαιρία για την Ακαδημία να τιμήσει το «πρωτότυπο» σύμπαν του Αντερσον και μαζί έναν ολόκληρο κόσμο από σλάπστικ κωμωδία που πατάει πάνω στα αριστουργήματα του Αυστριακού Στέφαν Ζβάιγκ.

Μεγάλος του αντίπαλος θα ήταν το «Χωρίς Μέτρο» του Ντάμιεν Τσάζελ, αν η Ακαδημία δεν αυθαιρετούσε ως προς τους κανονισμούς και δεν το εξοβέλιζε στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου, θεωρώντας πως η μικρού μήκους που γύρισε ο Τσάζελ για να χρηματοδοτήσει το «Whiplash» αποτελεί πρωτογενές υλικό και άρα κάνει το σενάριο της ταινίας... μη πρωτότυπο.

Ζήστε τα Οσκαρ 2015 λεπτό προς λεπτό - από τους πρώτους που θα πατήσουν το κόκκινο χαλί μέχρι και τον νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο live blog του Flix που βρίσκεται ήδη στον αέρα.

Nightcrawler 607 Σκηνή από το «Nightcrawler» του Νταν Γκιλρόι

Αντίπαλοι του «Grand Budapest Hotel» στο Πρωτότυπο Σενάριο είναι φυσικά το όχι και τόσο αυτοσχέδιο «Boyhood» που ο Λινκλέιτερ έγραφε χρονιά με τη χρονιά, υποβοηθούμενος από το υλικό που γυριζόταν κάθε μια από τις 12 χρονιές που διήρκεσε η ολοκλήρωση της ταινίας, το μελετημένο «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και της ομάδας του που δούλεψαν πάνω στην ιδέα του μονοπλάνου και του Ρέιμοντ Κάρβερ, το υποβλητικό «Foxcatcher» που βασίστηκε πάνω στην αλήθεια των ηρώων του και στο αλά b-movie «Nightcrawler» του Νταν Γκιλρόι που θα άξιζε μεγαλύτερης εκπροσώπησης στα φετινά Οσκαρ.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου:

  • Ξενοδοχείο Grand Budapest / Σενάριο: Γουές Αντερσον Ιστορία: Γουές Αντερσον και Χιούγκο Γκίνες
  • Birdman / Σενάριο: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, Νίκολας Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις Τζιούνορ και Αρμάντο Μπο
  • Boyhood / Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
  • Foxcatcher / Σενάριο: Ε. Μαξ Φράι και Νταν Φούτερμαν
  • Nightcrawler / Σενάριο: Νταν Γκιλρόι

inherent vice 607 Σκηνή από το «Εμφυτο Ελάττωμα» του Πολ Τόμας Αντερσον

Στο Διασκευασμένο Σενάριο τα πράγματα είναι πιο ανοιχτά. Κάθε μια από τις πέντε υποψηφιότητες έχει πιθανότητα νίκης, με το «Χωρίς Μέτρο» να προηγείται λόγω της λάθος κατηγορίας στην οποία βρίσκεται.

Ισχυρός διεκδικητής είναι εδώ ο Πολ Τόμας Αντερσον που τολμάει να διασκευάσει Τόμας Πίντσον στο «Εμφυτο Ελάττωμα», αλλά και τα δύο βρετανικά βιογραφικά έπη («Το Παιχνίδι της Μίμησης» και η «Θεωρία των Πάντων»), με ελαφρύ προβάδισμα λόγω... αμερικανίας να διαθέτει και ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» που μεταξύ μας αν φταίει κάτι στην ταινία - περισσότερο και από το πλαστικό μωρό - είναι το σενάριο της.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου:

  • Ελεύθερος Σκοπευτής / Τζέισον Χολ (βασισμένο στο βιβλίο των Κρις Κάιλ, Σκοτ ΜακΓιούιν και Τζιμ ΝτεΦελίς «American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History»)
  • Το Παιχνίδι της Μίμησης / Γκρέιαμ Μουρ (βασισμένο στο βιβλίο «Alan Turing: The Enigma» του Αντριου Χότζες)
  • Η Θεωρία των Πάντων / Aντονι ΜακΑρτεν (βασισμένο στο βιβλίο «Traveling to Infinity: My Life With Stephen» της Τζέιν Χόκινγκ)
  • Εμφυτο Ελάττωμα / Πολ Τόμας Αντερσον (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον)
  • Χωρίς Μέτρο / Ντάμιεν Τσάζελ (βασισμένο στο ομώνυμο μικρού μήκους φιλμ του σκηνοθέτη)

Η 87η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί για 18η συνεχόμενη χρονιά, live & αποκλειστικά, από τα κανάλια novacinema την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 2 το πρωί. Το Flix.gr θα κάνει live blogging με ό,τι συμβαίνει μέσα κι έξω από το Dolby Theater όλο το βράδυ. Ζήστε τα Οσκαρ με τη nova και το Flix!

Οι προβλέψεις του Flix: