Φεστιβάλ / Βραβεία

H Τζούλιαν Μουρ βρίσκεται (για ακόμη μια φορά) κοντά στο Οσκαρ που δεν έχει πάρει ποτέ!

στα 10

Τέσσερις φορές υποψήφια μέχρι σήμερα, η Τζούλιαν Μουρ δεν έχει πάρει ποτέ Οσκαρ. Οι ερμηνείες της στο «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και ειδικά στο «Still Alice» των Ρίτσαρντ Γκλέιζερ και Γουός Γουέστμορλαντ έρχονται με σοβαρή πιθανότητα να διορθώσουν την αδικία.

H Τζούλιαν Μουρ βρίσκεται (για ακόμη μια φορά) κοντά στο Οσκαρ που δεν έχει πάρει ποτέ!

Κι όμως, η Τζούλιαν Μουρ δεν έχει πάρει Οσκαρ.

Για καμία από τις τέσσερις συγκλονιστικές ερμηνείες για τις οποίες προτάθηκε (β' ρόλου στο «Boogie Nights» και τις «Ωρες», α' ρόλου στο «Τέλος μιας Σχέσης» και το «Far From Heaven») και για τις υπόλοιπες που δεν προτάθηκε καν από την Ακαδημία και που είναι αδύνατον να τις απαριθμήσεις μέσα σε μια φιλμογραφία που διαθέτει ελάχιστες αστοχίες και ρόλους όχι αντάξιους του ταλέντου της. Η τελευταία της μάλιστα παρουσία στις υποψηφιότητες ήταν το 2003 (διπλή για α' και β' ρόλο), πράγμα που σημαίνει πως εδώ και 12 χρόνια η Ακαδημία δεν θεώρησε πως υπήρξε κάποιος ρόλος της που να άξιζε να επισημανθεί έστω και με μια υποψηφιότητα.

Φέτος, η αδικία μπορεί να διορθωθεί. Και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε κανείς.

Maps to the Stars 607

Οι πρώτες φήμες για πιθανότητα οσκαρικής υποψηφιότητας για την Τζούλιαν Μουρ ξεκίνησε με εκείνο το αναπάντεχο, αλλά δίκαιο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο 67ο Φεστιβάλ Καννών για το «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που την ξεχώρισε επιτέλους και φεστιβαλικά. Το κακό ρεκόρ των ηθοποιών του Κρόνενμπεργκ στα Οσκαρ (με έναν πρόχειρο υπολογισμό θυμόμαστε μόνο τον Γουίλιαμ Χαρτ, υποψήφιο για β' ρόλο για το «Tέλος της Βίας» και τον Βίγκο Μόρτενσεν για α' ρόλο για το «Eastern Promises») αλλά και οι φήμες που θέλουν τη Focus να μην ξοδέψει για μια ολοκληρωμένη οσκαρική καμπάνια για την ταινία, μπορούν ωστόσο να στοιχίσουν την παρουσία της Μουρ στην 87η τελετή των βραβείων Οσκαρ.

Still Alice 607

Ευτυχώς, μια άλλη ταινία - πολύ μικρότερη σε μέγεθος και φήμη - μπορεί να φέρει την Τζούλιαν Μουρ όχι μόνο στην υποψηφιότητα αλλά και στο βραβείο. Αυτή είναι το «Still Alice» των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουέστμορλαντ που έκανε την πρεμιέρα της στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο και λύγισε τους θεατές με την ιστορία μια γυναίκας (συζύγου και μητέρας), ακαδημαϊκού που διαγιγνώσκεται με απαρχές της νόσου Αλτζχάιμερ. Βασισμένο στο best-seller της Λίζα Τζένοβα, το «Still Alice», στο οποίο η Μουρ συμπρωταγωνιστεί με τους Αλεκ Μπόλντγουιν, Κέιτ Μπόσγουορθ και Κρίστεν Στίουαρτ, φέρνει την 53χρονη ηθοποιό σχεδόν ως φαβορί για τις υποψηφιότητες. Ειδικά, αφού το «Still Alice» αγοράστηκε για διανομή από τη Sony Classics και σε κάθε περίπτωση στις λεγόμενες «μικρές ταινίες που θα μπορούσαν...» αυτό που έχει σημασία δεν είναι η οσκαρική καμπάνια, αλλά η ετυμηγορία των βραβείων των κριτικών ενώσεων που αναμένεται να αποθεώσουν την Μουρ.

Δείτε εδώ μια σκηνή από το «Still Alice» (και μπείτε στον πειρασμό να θεωρήσετε πιθανή υποψήφια και την Κρίστεν Στίουαρτ):


Διαβάστε ακόμη: