Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2015: Ολα τα λεφτά στην Τζούλιαν Μουρ, το πιο σίγουρο στοίχημα των φετινών Οσκαρ

στα 10

Αν και με τον καιρό οι ανατροπές στην απονομή των βραβείων Οσκαρ είναι μετρημένες στα δάχτυλα, υπάρχει πάντα ένα σίγουρο στοίχημα που σφραγίζει την εκάστοτε χρονιά. Φέτος έχει όνομα και τη λένε Τζούλιαν Μουρ.

Oscars 2015: Ολα τα λεφτά στην Τζούλιαν Μουρ, το πιο σίγουρο στοίχημα των φετινών Οσκαρ
(φωτό: Inez and Vinoodh)

Ενα ακριβώς μήνα πριν την 86η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, τα προγνωστικά και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν με τις περισσότερες κατηγορίες - ακόμη και αυτή της καλύτερης ταινίας - να μένουν ανοιχτές σε κάθε πιθανή ανατροπή.

Μια κατηγορία, όμως, παραμένει κλειδωμένη ήδη πολύ πριν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και αυτή είναι αυτή του Α' Γυναικείου Ρόλου, με τη Τζούλιαν Μουρ να γράφει ήδη τον ευχαριστήριο λόγο της για τις 22 Μαρτίου, προσπαθώντας αυτή τη φορά να μην ξεχάσει κανέναν απ' όσους συνεργάστηκαν μαζί της για να της χαρίσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι.

Διαβάστε ακόμη: Χρυσές Σφαίρες 2015: Αφιερωμένο στην Τζούλιαν Μουρ

Στο «Stil Allice», την μικρή αυτή ανεξάρτητη ταινία, στην οποία η Τζούλιαν Μουρ υποδύεται μια μεσήλικη καθηγήτρια που μαθαίνει ότι βρίσκεται στο πρώτο στάδιο του Αλτζχάιμερ, η 54χρονη ηθοποιός δίνει ακόμη ένα μάθημα υποκριτικής, αυτή τη φορά υποδεικνύοντας σε όσους αναρωτιούνται ακόμη τον τρόπο με τον οποίο παίζεις μια «άρρωστη» γυναίκα δικαιώνοντας κάθε μικρή ή μεγάλη απόφασή της στη ζωή και το θάνατο.

Still Alice 607 Σκηνή από το «Still Alice»

Το γεγονός πως η Μουρ έχει προταθεί μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν (το 1997 για Β' Γυναικείο Ρόλο για το «Boogie Nights», το 1999 για Α' Γυναικείο Ρόλο στο «The End of the Affair», το 2000 για Α' Γυναικείο Ρόλο στο «Far From Heaven» και την ίδια χρονιά για Β' Γυναικείο Ρόλο στις «Ωρες»), ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να είχε προταθεί σχεδόν άλλες τόσες (βλ. «Safe», «Magnolia», «The Kids Are All Right», «A Single Man»), φέρνει την Ακαδημία μπροστά στη μεγάλη ευκαιρία να τη βραβεύσει και να τη βγάλει από τη μέση από τη μεγάλη λίστα των χρωστούμενων Οσκαρ.

Δείτε ακόμη: Τζούλιαν Μουρ το Οσκαρ δικό σου! Δείτε το τρέιλερ για το «Still Alice»

Δεν χρειάζεται καν να κάνει κανείς συγκρίσεις ανάμεσα στην Μουρ και τις συνυποψηφιές της: η Ρις Γουίδερσπουν έχει ξαναπάρει το Οσκαρ και το «Wild» δεν είναι σίγουρα η δεύτερη ευκαιρία της, η Μαριόν Κοτιγιάρ έκανε την έκπληξη αλλά είναι αδύνατον να επαναλάβει το θρίαμβο του «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», η Φελίσιτι Τζόουνς είναι εξαιρετική στο «The Theory of Everything» αλλά βρίσκεται εδώ για πρώτη φορά και πολλά υποσχόμενη και για επόμενες και η υπέροχη «Gone Girl» Ρόζαμουντ Πάικ παίζει σε μια ταινία που δεν άρεσε καθόλου στους ψηφοφόρους.

Η Ακαδημία δεν θα χάσει την ευκαιρία να βραβεύσει τη Τζούλιαν Μουρ (άλλωστε, να, η Μουρ τους δίνει και οσκαρικό υπόστρωμα με ένα ρόλο... οσκαρικό) και φυσικά δεν θα χάσει την ευκαιρία να ακούσει και ζωντανά ένα λόγο από αυτούς που ενδέχεται να αποτελέσουν μια από τις πιο συγκινητικές και φεμινιστικά επιθετικές στιγμές της απονομής.

Julianne Moore 607 (φωτό: Inez and Vinoodh)

Διαβάστε ακόμη: