Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2014 / Οι προβλέψεις του Flix: Καλύτερη Ταινία

στα 10

Από σήμερα και μέχρι τις 2 Μαρτίου που θα λάβει χώρα η 86η Απονομή των βραβείων Οσκαρ, το Flix προβλέπει τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες

Flix Team
Oscars 2014 / Οι προβλέψεις του Flix: Καλύτερη Ταινία

Είναι κρίμα να θεωρεί κανείς πως με το να επιλέξει η Ακαδημία ως καλύτερη ταινία του 2013 το «12 Χρόνια Σκλάβος», επαναλαμβάνεται απλά μια παράδοση χρόνων που θέλει το πραγματικά «σοβαρό» φιλμ της κατηγορίας να κερδίζει, ικανοποιώντας το πολιτικό αίσθημα των ψηφοφόρων και με αφορμή την ταινία του Στιβ ΜακΚουίν, ξεπλένοντας τις αμαρτίες μιας ολόκληρης χώρας που νιώθει - ίσως - έτοιμη να εξιλεωθεί μετά από χρόνια παραδειγματικής παράλειψης να βραβεύσει με την ύστατη διάκρισή της μια ταινία για τη δουλεία.

Είναι, ωστόσο, επίσης κρίμα που το «12 Χρόνια Σκλάβος» φορτώνεται με τόση σημειολογία, όταν στην καρδιά του είναι μια πολύ καλή ταινία από έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του, που και να μην θέλει (που θέλει...) αποτελεί και μια ευθεία καταγγελία προς μια ολόκληρη χώρα με την άνεση του ότι ο δημιουργός της δεν είναι Αμερικάνος.

Το «12 Χρόνια Σκλάβος», όμως, δεν είναι σίγουρα ούτε η καλύτερη ταινία της χρονιάς, ούτε η καλύτερη ταινία του Στιβ ΜακΚουίν, αλλά υπό συνθήκες είναι η καλύτερη από τις εννιά υποψήφιες.

Αυτές είναι οι εννιά υποψήφιες ταινίες για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας:

Με μοναδικό αντίπαλό του το «Gravity» - που έρχεται στην απονομή για να μαζέψει τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς κυρίως λόγω της υπεροχής του στις τεχνικές κατηγορίες συν το φαβορί του Κουαρόν στη σκηνοθεσία, το «12 Χρόνια Σκλάβος» είναι το μοναδικό φαβορί στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας.

Οι υπόλοιπες επτά ταινίες (έχουμε εξαιρέσει το «Gravity») βρίσκονται εδώ ως αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας χρονιάς που διέθετε απ' όλα, εκτός από ένα καθαρό αριστούργημα.

2 O Μπραντ Πιτ και ο Στιβ ΜακΚουίν μαζί με το καστ του «12 Χρόνια Σκλάβος»

Στο στατιστικό ενδιαφέρον της κατηγορίας μπορεί κανείς να συγκρατήσει τα εξής:

  • Αν κερδίσει το «12 Χρόνια Σκλάβος», ο Μπραντ Πιτ θα κερδίσει το πρώτο του Οσκαρ, αφού συμμετέχει στην ομάδα παραγωγής της ταινίας. Εχει προταθεί ως παραγωγός άλλη μια φορά με το «Moneyball» το 2011.
  • Αν κερδίσει το «12 Χρόνια Σκλάβος», ο Στιβ ΜακΚουίν θα πάρει Οσκαρ αλλά ως παραγωγός. Είναι ακόμη υποψήφιος στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας ως σκηνοθέτης. Αυτές είναι και οι δύο πρώτες του υποψηφιότητες στην ιστορία.
  • Η παραγωγός Μέγκαν Ελισον έχει δύο υποψηφιότητες: μια για την παραγωγή του «Her» και μια για την παραγωγή του «Οδηγού Διαπλοκής». Εχει προταθεί ξανά πέρσι για το «Zero Dark Thirty».
  • Ο Σκοτ Ρούντιν από την ομάδα παραγωγής του «Captain Phillips» προτείνεται για έκτη φορά. Εχει κερδίσει Οσκαρ ως μέλος της ομάδας παραγωγής του «No Country for Old Men» το 2007.
  • Με την υποψηφιότητά του ως παραγωγού για το «Gravity», ο Αλφόνσο Κουαρόν είναι φέτος τρεις φορές υποψήφιος (για σκηνοθεσία, μοντάζ και παραγωγή), ενώ συνολικά είναι η έκτη του υποψηφιότητα (ήταν υποψήφιος για το σενάριο του «Θέλω και τη Μαμά σου» και για το σενάριο και το μοντάζ του «Children of Men».
  • Ο υποψήφιος Σπάικ Τζόουνς για την παραγωγή του «Her» είναι πρώτη φορά υποψήφιος για παραγωγή. Φέτος είναι υποψήφιος για τρία Οσκαρ (για το σενάριο, τους στίχους που έγραψε στο «Moon Song» και στην παραγωγή). Συνολικά είναι η τέταρτή του μαζί με την υποψηφιότητα για σκηνοθεσία το 1999 για το «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς».
  • Στην ομάδα παραγωγής του «Philomena» βρίσκεται και ο Στιβ Κούγκαν, υποψήφιος φέτος και στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου. Είναι οι δύο πρώτες του υποψηφιότητες.
  • Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο είναι υποψήφιος και για την παραγωγή του «Λύκου της Wall Street», εκτός από το Α' Ανδρικό. Είναι η πρώτη του υποψηφιότητα ως παραγωγός.
  • Η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σκορσέζε στην παραγωγή του «Λύκου της Wall Street» είναι συνολικά η 12η στην ιστορία του και η δεύτερη ως παραγωγός μετά από αυτή για το «Hugo» το 2011.

Δείτε εδώ ένα μικρό making of του «12 Χρόνια Σκλάβος»:


Διαβάστε εδώ τις προβλέψεις του Flix σε όλες τις κατηγορίες:

H 86η απονομή των βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά την Κυριακή 2 Μαρτίου (προς ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας) στα κανάλια Novacinema.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προοσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: OSCARS 2014