Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2014 / Οι προβλέψεις του Flix: Α' Ανδρικός Ρόλος

στα 10

Από σήμερα και μέχρι τις 2 Μαρτίου που θα λάβει χώρα η 86η Απονομή των βραβείων Οσκαρ, το Flix προβλέπει τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες

Flix Team
Oscars 2014 / Οι προβλέψεις του Flix: Α' Ανδρικός Ρόλος

Είναι αστείο αλλά οι μόνοι δύο από τους πέντε υποψήφιους στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου που διεκδικούν με αξιώσεις το Οσκαρ, πρωταγωνιστούν μαζί σε μια από τις καλύτερες σκηνές της χρονιάς.

Ο λόγος φυσικά για τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ και τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο που σε μια από τις πρώτες σκηνές του «Λύκου της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε δίνουν ο καθένας το δικό του ρεσιτάλ ερμηνείας, με τον πρώτο να κλέβει ισοπεδωτικά την παράσταση, σαν πρόγευση του τι θα συμβεί και στην 86η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ.

Στην πραγματικότητα, το φαβορί της κατηγορίας είναι ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ στο «Dallas Buyers Club», όχι μόνο γιατί «έφτιαξε» ένα ρόλο από αυτούς που λατρεύει η Ακαδημία (έχασε 20 κιλά για να υποδυθεί τον ήρωα του), αλλά κυρίως γιατί είναι συγκλονιστικός σε ένα μνημείο υποκριτικής του πως παίζει κάποιος έναν αβανταδόρικό ρόλο χωρίς να φωνάζει, αλλά αφήνοντας το σώμα του, το βλέμμα του και κάθε ανεπαίσθητη κίνηση του προσώπου του να αφηγηθεί μια συναρπαστική ιστορία.

2

Ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ είναι ταυτόχρονα και το αντίστροφο success story ενός Χόλιγουντ που μέχρι τώρα τον είχε καταχωρήσει (με δική του ευθύνη) στο ρόλο του ημίγυμνου hunk που έμοιαζε να παίζει μόνιμα στην ίδια μέτρια ρομαντική κομεντί. Αυτό που είδε τα τελευταία χρόνια - από το «Magic Mike» και το «Ενα Καλοκαίρι» με αποκορύφωμα το «Dallas Buyers Club» - είναι ένας πραγματικά μεγάλος ηθοποιός, ενσάρκωση της ίδιας της Αμερικής και από τις δύο πλευρές ενός παραμορφωτικού καθρέφτη αποθέωσής της.

Διαβάστε ακόμη: H θριαμβευτική μεταμόρφωση του Μάθιου ΜακΚόναχεϊ

2

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, από την άλλη, είναι πλέον το αστείο των Οσκαρ, αφού είτε δεν προτείνεται (βλ. «Τιτανικός») είτε προτείνεται και δεν βραβεύεται ποτέ. Ο ρόλος του στο «Λύκο της Wall Street» δεν τον βοηθάει αφού ο Τζόρνταν Μπέλφορτ που υποδύεται είναι το αντίθετο του συμπαθητικού ήρωα και για πολλούς ο ΝτιΚάπριο τον υποδύεται με κραυγαλέα σκορσεζική ερμηνεία - ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από ό,τι κάνει τα τελευταία χρόνια. Αδικά, αφού ο ΝτιΚάπριο είναι ο μοναδικός ηθοποιός που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα παίζοντας επί τρεις ώρες στην οθόνη χωρίς να χάνει ίντσα από το high του ήρωά του.

Αν για κάποιο λόγο η Ακαδημία αποφασίσει πως φέτος είναι η χρονιά του ΝτιΚάπριο, θα χαρούμε πολύ για την επιτέλους αναγνώριση ενός από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του σύγχροου σινεμά. Ταυτόχρονα θα καταγραφεί και μια από τις μεγαλύτερες αδικίες όλων των εποχών, αφού ο Ρον Γούντροφ του ΜακΚόναχεϊ είναι με διαφορά ένας κλασικός αμερικάνικος ήρωας ερμηνευμένος από έναν συγκλονιστικό ηθοποιό.

Δείτε τους εδώ μαζί στη σκηνή ανθολογίας από τον «Λύκο της Wall Street»:


Το πάλαι πότε φαβορί Μπρους Ντερν για το «Nebraska» είναι το νούμερο τρία στις πιθανότητες νίκης - χάνοντας μάλλον για πάντα την ευκαιρία να κερδίσει ένα Οσκαρ, ενώ ακολουθούν ο Κρίστιαν Μπέιλ στον «Οδηγό Διαπλοκής» που χώρεσε στην πεντάδα διώχνοντας ουσιαστικά τον Τομ Χανκς του «Captain Phillips» και o Tσιουετέλ Ετζιοφόρ για το «12 Χρόνια Σκλάβος», σχεδόν στην πιο αδύναμη ερμηνεία της ταινίας.

Για την ιστορία, η υποψηφιότητα των Μάθιου ΜακΚόναχεϊ και Τσιουετέλ Ετζιοφόρ είναι η πρώτη τους, η υποψηφιότητα του Μπρους Ντερν είναι η δεύτερη (ήταν υποψήφιος για Β' Ανδρικό Ρόλο το 1978 στο «Coming Home»), η υποψηφιότητα του Κρίστιαν Μπέιλ είναι η δεύτερη (ήταν υποψήφιος και κέρδισε για Β' Ανδρικό Ρόλο στο «The Fighter» του 2010), ενώ ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο είναι φέτος υποψήφιος για τέταρτη φορά ως ηθοποιός (ήταν υποψήφιος για Β' Ανδρικό Ρόλο στο «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;» το 1993, για Α' Ανδρικό Ρόλο στα «Aviator» του 2004 και «Blood Diamond» το 2006).

Περισσότερες προβλέψεις:

H 86η απονομή των βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά την Κυριακή 2 Μαρτίου (προς ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας) στα κανάλια Novacinema.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προοσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: OSCARS 2014