Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2013: Τα σίγουρα στοιχήματα και οι ανατροπές που όλοι περιμένουν!

στα 10

Λίγες ώρες πριν την 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, κοιτάζουμε ξανά όλες τις υποψηφιότητες. Οσες είναι από τώρα κλειδωμένες με σίγουρους νικητές και όσες παραμένουν ανοιχτές σε πολλαπλές εκπλήξεις...

Flix Team
Oscars 2013: Τα σίγουρα στοιχήματα και οι ανατροπές που όλοι περιμένουν!

Παραδοσιακά, φτάνοντας στη μεγάλη ημέρα της Απονομής των Οσκαρ τα περισσότερα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Τα φαβορί ανά κατηγορία έρχονται για να δικαιωθούν μετά από έναν πολύ μακρύ δρόμο βραβεύσεων που ξεκινούν από τις Χρυσές Σφαίρες και διανύουν τα βραβεία των Κριτικών Ενώσεων της Αμερικής, τα βραβεία των Αμερικανικών Σωματείων, τα Bafta και άλλα μικρότερα βραβεία. Και τα outsiders, με τη σειρά τους, κλείνουν και αυτά μια θέση στην μεγάλη βραδιά επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο ποσοστό την από τη φύση τους λογική του «αν δεν υπάρχει φαβορί, ας ποντάρουμε στο outsider».

Ετσι και φέτος, υπάρχουν σίγουρα στοιχήματα στα οποία θα μπορούσατε να ποντάρετε αλλά και αρκετές ανοιχτές κατηγορίες που ενδεχομένως να κρύψουν αναπάντεχες - αλλά πάντοτε ευπρόσδεκτες - εκπλήξεις.

Ας δούμε όμως όλες τις υποψηφιότητες των φετινών Οσκαρ αναλυτικά...

2

Καλύτερη Ταινία: Εδώ βάλτε όλα τα λεφτά σας. Το «Argo» του Μπεν Αφλεκ θα χάσει μόνο αν o Μπεν Αφλεκ αρνηθεί το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ως αντίποινα που η Ακαδημία δεν τον πρότεινε στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μοναδικός αντίπαλος του «Argo» είναι το «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που όμως δεν θα κερδίσει παρά μόνο αν το φάντασμα του Αβραάμ Λίνκολν επισκέφθηκε στον ύπνο τους τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας τις προηγούμενες ημέρες και τους ζήτησε να «υπογράψουν»! Διαβάστε εδώ την αναλυτική πρόβλεψη του Flix για την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας.

2

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Εδώ είναι (σχεδόν) όλα ανοιχτά. Ισχυρότερος διεκδικητής ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που αν κερδίσει για το «Lincoln» θα γίνει κάτοχος τριών Οσκαρ Σκηνοθεσίας (ρεκόρ που ξεπερνάει μόνο ο Τζον Φορντ με τέσσερα). Ο Σπίλμπεργκ απειλείται και από τους τέσσερις συνυποψήφιούς του, με σειρά προτεραιότητας πρώτο τον Ανγκ Λι, δεύτερο τον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, τρίτο τον Μίκαελ Χάνεκε και τέταρτο τον Μπεν Ζάιτλιν. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για την Κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

3

Α' Ανδρικός Ρόλος: Ενα από τα πιο σίγουρα στοιχήματα των φετινών Οσκαρ. Είναι φυσικά ο Ντάνιελ Ντέι Λίουις για το «Lincoln» που παίζει μόνος του στην κατηγορία του, φτάνοντας μετά την τελετή το ρεκόρ των τριών Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Οι άλλοι δύο άνδρες ηθοποιοί που έχουν κερδίσει 3 Οσκαρ είναι ο Γουόλτερ Μπρέναν (όλα Β' Ανδρικού Ρόλου) και ο Τζακ Νίκολσον (δύο Α' Ανδρικού και ένα Β' Ανδρικού Ρόλου). Δεν τον απειλεί κανείς, παρά μόνο ο εαυτός του. Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για την κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου.

2

A' Γυναικείος Ρόλος: Από τις σπάνιες φορές που μια τόσο μεγάλη κατηγορία είναι ανοιχτή μέχρι και τελευταία στιγμή. Αφήνοντας έξω τη Ναόμι Γουοτς και την Κουβενζέιν Γουάλις, οι τρεις υπόλοιπες κυρίες διεκδικούν στα ίσα το Οσκαρ. Αυτές είναι η Τζένιφερ Λόρενς που έχει και το προβάδισμα (λόγω του βραβείου Σωματείου Ηθοποιών), η Τζέσικα Τσαστέιν που έχει κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία του Δράματος και ανάμεσα τους δεσπόζει η μορφή της Εμανουέλ Ριβά που επειδή οι ψήφοι της Ακαδημίας θα μοιραστούν ανάμεσα στη Λόρενς και την Τσαστέιν όλοι υπολογίζουν πως μπορεί να κάνει την έκπληξη. Τη μέρα των γενεθλίων της (κλείνει σήμερα 24 Φεβρουαρίου τα 86 της χρόνια), η συγκλονιστική πρωταγωνίστρια της «Αγάπης» του Μίκαελ Χάνεκε και γηραιότερη υποψήφια ever στην κατηγορία μπορεί να πάρει για δώρο το Οσκαρ σε μια από τις στιγμές που θα κάνουν την απονομή τουλάχιστον... κλασική. Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για την κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου.

2

B' Ανδρικός Ρόλος: Κι άλλη ανοιχτή κατηγορία στις ερμηνείες. Εδώ οι πραγματικοί αντίπαλοι είναι ο Τόμι Λι Τζόουνς του «Lincoln», ο Κριστόφ Βαλτζ του «Django Unchained» και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο του «Silver Linings Playbook», με τον τρίτο, αν κερδίζει, να παραλαμβάνει το τρίτο του Οσκαρ περισσότερο από 30 χρόνια μετά το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Οργισμένο Είδωλο». Ωστόσο, παραμονεύει από μακριά ο Αλαν Αρκιν του «Argo» που υποδύεται έναν σκηνοθέτη (και άρα συμπαθές επάγγελμα προς την Ακαδημία) και από πιο μακριά ακόμη ο Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν που έπρεπε να είχαν φτιάξει ειδική κατηγορία για να τον βραβεύσουν για τη συγκλονιστική ερμηνεία του στο «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον! Μην στοιχηματίσετε τίποτα εδώ μέχρι να ανοίξει ο φάκελος. Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για την κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου.

5

Β' Γυναικείος Ρόλος: Αν έπρεπε να παίξετε κάπου φέτος όλα σας τα χρήματα, αυτή είναι η κατηγορία που έχει κλειδώσει από τη μέρα που η Αν Χάθαγουεϊ τραγούδησε το «I Dreamed a Dream» live στο πλατό του «Les Miserables». Δεν έχει αντίπαλο, δεν έχει αμφιβολία, έχει γράψει ήδη το λόγο της και παρά τις αντιπάθειες που έχει προκαλέσει και τα meme που ήδη την θέλουν να κρατάει το Οσκαρ «έτσι» και να κλαίει «έτσι» και να ουρλιάζει «έτσι», η Χάθαγουεϊ θα φύγει σήμερα το βράδυ με Οσκαρ! Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για την κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου.

2

Πρωτότυπο και Διασκευασμένο Σενάριο: Και οι δύο κατηγορίες είναι σχετικά ανοιχτές. Στο Πρωτότυπο Σενάριο φαβορί είναι το «Django Unchained» και outsider το «Moonrise Kingdom». Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση να επικρατήσει τελικά το «Amour», όπως είχε συμβεί πριν μερικά χρόνια με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και το «Μίλα Της». Στο Διασκευασμένο Σενάριο το φαβορί είναι το «Lincoln» του Τόνι Κούσνερ, ακολουθεί το «Argo» του Κρις Τέριο, αλλά τον τελευταίο καιρό ανέβηκε με φόρα το «Silver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για τις κατηγορίες Πρωτότυπου και Διασκευασμένου Σεναρίου.

2

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε με χώρα υποβολής την Αυστρία, θα χάσει στην εν λόγω κατηγορία, μόνο αν τα γηραιότερα μέλη της Ακαδημίας μπερδευτούν από το γεγονός πως η ταινία βρίσκεται και στις υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας και πιστέψουν ότι η εμφάνιση της στο Ξενόγλωσσο Οσκαρ οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος. Κατά τ' άλλα, όπως παραδοσιακά σε αυτήν την κατηγορία, μπορεί να κερδίσει μέχρι και το πιο αμφιλεγόμενο outsider. Μέχρις στιμής στις προβλέψεις προηγούνται το «No» από τη Χιλή και ο «Ερωτας της Βασίλισσας» από τη Δανία.

2

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Τα προγνωστικά κλίνουν σαφώς προς το «Searching for Sugar Man» του Μάλικ Μπεντζελούλ, αλλά αν η Ακαδημία θελήσει να ψηφίσει κάποια πιο βαρυσήμαντη ταινία τεκμηρίωσης θα προτιμήσει σίγουρα το «The Invisible War» ή το «The Gatekeepers», με τα «How to Survive a Plague» και «5 Broken Cameras» (την πρώτη ταινία από την Παλαιστίνη που προτείνεται ποτέ για Οσκαρ) να μένουν μάλλον ευχαριστημένα μόνο με την υποψηφιότητα.

2

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Αν και όχι η καλύτερη στιγμή της Pixar σχεδόν σε όλη της την ιστορία, το «Brave» μοιάζει επικρατέστερο για το Οσκαρ, αφήνοντας πίσω του τόσο το «Frankenweenie» του Τιμ Μπάρτον όσο και το αριστουργηματικό «Wreck-it Ralph». Το τελευταίο ίσως νικήσει σε μια από τις πιο δίκαιες ανατροπές που θα συμβούν στην 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ. Διαβάστε αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για την Κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

2

Καλύτερη Φωτογραφία: Ο Κλαούντιο ΜΙράντα της «Ζωής του Πι» έχει το προβάδισμα, ο Ρότζερ Ντίκινς του «Skyfall» έχει το βραβείο του Σωματείου Αμερικάνων Διευθυντών Φωτογραφίας και ο Γιάνους Καμίνσκι του «Lincoln» φέρνει κάτι από το κύρος και την εμπειρία του στην κατηγορία. Επειδή ήταν όλοι τους υπέροχοι (και ο Σίμους ΜακΓκάρβεϊ για το «Αννα Καρένινα» και ο Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον για το «Django Unchained», ας κερδίσει ο καλύτερος!

2

Καλύτερο Μοντάζ: Το «Argo» προηγείται με διαφορά (και ενισχύεται από τη φόρα της Καλύτερης Ταινίας), με τον Γουίλιαμ Γκόλντεμπεργκ να είναι υποψήφιος και για το «Zero Dark Thirty» που θα μπορούσε εξίσου να νικήσει. Η «Ζωή του Πι» ακολουθεί μαζί με τον Μάικλ Καν του «Lincoln», ενώ το μόνο που μπορείτε να στοιχηματίσετε είναι πως σίγουρα δεν θα κερδίσει το «Silver Linings Playbook».

2

Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Κοστούμια, Μεικ - απ / Κομμώσεις: Η «Αννα Καρένινα» είναι φαβορί τόσο στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση (μια ταινία ωδή στα σκηνικά!) όσο και στα κοστούμια. Στη δεύτερη κατηγορία, αυτήν των κοστουμιών υπάρχει βέβαια η υποψηφιότητα της Εϊκο Ισιόκα, η οποία αν κερδίσει για το «Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου» θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη λίστα των βραβευμένων μετά θάνατο με Οσκαρ. Στην κατηγορία Καλύτερου Μεικ-απ που περιλαμβάνει φέτος και τις κομμώσεις προβάδισμα έχει το «Les Miserables» με πρώτο ακόλουθο το «Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι». Σκεφτείτε μόνο πόσους νάνους χτένισαν και έβαψαν τα μέλη της ομάδας του μακιγιάζ και των μαλλιών της ταινίας;

2

Καλύτερο Τραγούδι και Καλύτερη Μουσική: Η Adele όχι μόνο θα εμφανιστεί στη σκηνή του Dolby Theater για να τραγουδήσει το «Skyfall», αλλά θα ανέβει ξανά για να παραλάβει και το Οσκαρ, παίζοντας χωρίς αντίπαλο. Στη μουσική, το φαβορί που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ο Ντάριο Μαριανέλι για την «Αννα Καρένινα» δείχνει να χάνει έδαφος μπροστά στο εμπνευσμένο score του Μίκαελ Ντάνα για τη «Ζωή του Πι».

2

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, Μυθοπλασίας και Κινουμένων Σχεδίων: Οι τρεις «μικρές» κατηγορίες διαθέτουν φέτος ένα φαβορί και αυτό είναι το «The Paperman» της Disney στην κατηγορία Κινουμένων Σχεδίων. Στις άλλες δύο κατηγορίες κυριαρχούν το «Mondays at Racine» στο Ντοκιμαντέρ και το «Curfew» στην μυθοπλασία. Διαβάστε αναλυτικά την πρόβλεψη του Flix για τις κατηγορίες Μικρού Μήκους.

2

Τεχνικές Κατηγορίες: Στα Οπτικά Εφέ κονταροχτυπιούνται η «Ζωή του Πι» με το «Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι», στα Ηχητικά Εφέ το «Skyfall» με τη «Ζωή του Πι» και στον Ηχο το αντίθετο ζευγάρι, δηλαδή η «Ζωή του Πι» με το «Skyfall».

Συντονιστείτε στο Flix, στη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Twitter για να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Εκμεταλλευτείτε τις ώρες μέχρι την έναρξη της 85ης Απονομής των βραβείων Οσκαρ για να θυμηθειτε εδώ όλες τις φετινές υποψηφιότητες και τις προβλέψεις του Flix σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή οσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς και θυμηθείτε την αποκλειστική ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ από τη Νova στις 3.30 ώρα Κυριακής 24 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα ξημερώματα.

Tags: Oscars 2013