Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2013: Οι 10 πρωτιές που θα γράψουν ιστορία!

στα 10

Στις 10 Ιανουαρίου ανακοινώνονται οι φετινές υποψηφιότητες των Οσκαρ. Ο χορός των βραβεύσεων όμως έχει ξεκινήσει ήδη με τις ενώσεις κριτικών της Αμερικής και τα βραβεία του ανεξάρτητου Χόλιγουντ. Δείτε παρακάτω ποιες θα είναι οι φετινές πρωτιές των Οσκαρ, αν οι μέχρι στιγμής προβλέψεις επιβεβαιωθούν...

Oscars 2013: Οι 10 πρωτιές που θα γράψουν ιστορία!

Περισσότερο ένα παιχνίδι πιθανοτήτων, προβλέψεων και...ξενυχτιού (τουλάχιστον για την Ευρώπη), τα Οσκαρ διαθέτουν τη δική τους πολύχρονη στατιστική υπηρεσία: μια ανεπίσημη, δηλαδή, ιστορία του ποιος, πότε, που, πόσες φορές και άλλων διαπιστώσεων που κάθε χρόνο προσθέτουν στο μύθο τους και στην εξαργύρωση τους από την πλευρά όσων είναι τυχεροί να βρίσκονται εκεί, είτε ως υποψήφιοι, είτε ακόμα καλύτερα ως νικητές.

Η φετινή οσκαρική κούρσα που ξεκίνησε νωρίς και θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στις 10 Ιανουαρίου, έχει αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά της, ειδικά μετά τα πρώτα βραβεία (Gotham Awards), τις πρώτες υποψηφιότητες (Spirit Independent Awards) και τις πρώτες βραβεύσεις των ενώσεων κριτικών κινηματογράφου της Αμερικής (Νέα Υόρκη και National Board of Review).

Και αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα προβλέψεις αυτές θα είναι οι 10 «πρωτιές» που θα γραφτούν φέτος στο μεγάλο βιβλίο των Οσκαρ:

2

1. Η Κάθριν Μπίγκελοου θα γίνει η πρώτη γυναίκα με δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ σκηνοθεσίας.

Πριν τρία χρόνια είχε γίνει η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε Οσκαρ (για το «Hurt Locker»). Φέτος η φόρα - της τελευταίας στιγμής - του «Ζero Dark Thirty», την φέρνει και πάλι φαβορί, με ήδη δύο βραβεία σκηνοθεσίας (από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης και το National Board of Review), όχι μόνο για την υποψηφιότητα αλλά και για το βραβείο. Αν συμβεί αυτό θα γίνει και η πρώτη γυναίκα που κερδίζει δύο Οσκαρ σκηνοθεσίας.

2

2. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα πάρει το πρώτο του Οσκαρ.

Αγνοημένος επιδεικτικά πολλές φορές, υποψήφιος μέχρι σήμερα δύο φορές για Α' Ανδρικό Ρόλο (για το «Aviator» του 2004 και το «Blood Diamond» του 2006) και μια φορά για Β' Ανδρικό Ρόλο (στο «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;» του 1993), ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο χρειάστηκε τον Ταραντίνο του για να είναι αυτή τη στιγμή φαβορί για το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το «Django Unchained». Πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι την τελική ψήφο της Ακαδημίας, αλλά αν το σκεφτείτε η επιλογή του Ντι Κάπριο τους βολεύει. Και ξεμπερδεύουν με την υποχρέωση και τιμούν και τον Κουέντιν χωρίς πολλές επισημότητες...

2

3. H Εμανουέλ Ριβά θα γίνει η πιο ηλικιωμένη υποψήφια ηθοποιός για το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Αν η Εμανουέλ Ριβά βρει τη θέση που της αξίζει στην πεντάδα των υποψήφιων γυναικών για Α' Γυναικείο Ρόλο για την «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, αρχικά θα υπάρχει Θεός. Δευτερευόντως, στα 85 της χρονία θα είναι η πιο ηλικιωμένη υποψήφια για πρώτο ρόλο αφού τα πρωτεία κρατάει μέχρι σήμερα η Τζέσικα Τάντι που όχι μόνο ήταν υποψήφια αλλά κέρδισε και το Οσκαρ για τον «Σοφέρ της Κυρίας Νταίζη» σε ηλικία 80 ετών.

2

4. O Nτάνιελ Ντέι Λίουις θα γίνει ο ηθοποιός με το ρεκόρ των τριών Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Αν ο Ντάνιελ Ντέι Λίουις, υποψήφιος στα σίγουρα για το «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, κερδίσει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου θα γίνει ο πρώτος άνδρας ηθοποιος με τρία Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Οι άλλοι δύο άνδρες ηθοποιοί που έχουν κερδίσει 3 Οσκαρ είναι ο Γουόλτερ Μπρέναν (όλα Β' Ανδρικού Ρόλου) και ο Τζακ Νίκολσον (δύο Α' Ανδρικού και ένα Β' Ανδρικού Ρόλου).

2

5. O Γουες Αντερσον θα πάρει το πρώτο του Οσκαρ.

Αν ο Γουες Αντερσον φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες του πρωτότυπου σεναρίου για το «Moonrise Kindgom» και κερδίσει, αυτό θα είναι το πρώτο του Οσκαρ. Η προηγούμενη φορά που ήταν υποψήφιος ήταν το 2009 στην κατηγορία καλύτερου κινουμένου σχεδίου με το «Fantastic Mr. Fox» και το 2001 πάλι για το σενάριο της «Οικογένειας Τένενμπαουμ».

44

6. Ο Τζον Γουίλιαμς θα σπάσει το δικό του ρεκόρ ως ο πιο πολλές φορές υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης μουσικής.

Αν ο Τζον Γουίλιαμς είναι υποψήφιος για τη μουσική του «Lincoln», τότε θα αυξήσει κατά μια τις υποψηφιότητές του στις 48, καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ που είναι αυτό του πιο πολλές φορές υποψήφιου συνθέτη στην ιστορία των Οσκαρ και ταυτόχρονα του πιο πολλές φορές υποψήφιου εν ζωή ανθρώπου στα Οσκαρ. Το ρεκόρ, ωστόσο, των πιο πολλών υποψηφιοτήτων κρατάει ο Γουολτ Ντίσνεϊ.

4

7. H Kουβενζάνε Γουόλις θα γίνει η πιο νέα ηθοποιός υποψήφια για Οσκαρ.

Στα εννιά της χρόνια, η πρωταγωνίστρια του «Βeasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν, θα γίνει η πιο νεαρή υποψήφια για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η Τατούμ Ο' Νιλ που κρατάει ακόμη και μέχρι σήμερα τα πρωτεία ήταν 10 ετών όταν κέρδισε την υποψηφιότητα και το Οσκαρ για το «Paper Moon» του 1973.

6

8. O Tιμ Μπάρτον θα πάρει το πρώτο του Οσκαρ.

Αν το «Frankenweenie» φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες και πάρει το Οσκαρ, αυτό θα είναι το πρώτο Οσκαρ που παίρνει ποτέ στην καριέρα του ο Τιμ Μπάρτον, ο οποίος δεν έχει προταθεί ποτέ για Οσκαρ σκηνοθεσίας και η προηγούμενή του υποψηφιότητα (και μοναδική) ήταν αυτή για την ίδια κατηγορία του κινουμένου σχεδίου με τη «Νεκρή Νύφη».

2

9. Το «Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι» θα συνεχίσει την πορεία της σίκουελ τριλογίας του.

Αν το «Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι» είναι υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερης ταινίας θα γίνει το πρώτο πρίκουελ και αρχή μιας νέας τριλογίας που συνεχίζει επάξια το μύθο του σίκουέλ του. Και οι τρεις ταινίες της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» ήταν υποψήφιες για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας με την «Επιστροφή του Βασιλιά» να κερδίζει και το Οσκαρ.

2

10. H Tζούντι Ντεντς ή ο Χαβιέ Μπαρδέμ θα γίνουν οι πρώτες υποψηφιότητες ηθοποιών στην ιστορία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ.

Αν η Τζούντι Ντενς ή ο Χαβιέ Μπαρδέμ καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια υποψηφιότητα Β' Γυναικείου ή Β' Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα για το «Skyfall», θα γίνουν οι πρώτοι ηθοποιοί που το καταφέρνουν σε ολόκληρη την ιστορία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ. Μέχρι σήμερα, οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ έχουν προταθεί μόνο για δευτερεύοντα βραβεία και αρκετά από αυτά για καλύτερη μουσική ή τραγούδι.

Περισσότερα βραβεία:

Tags: Oscars 2013