Φεστιβάλ / Βραβεία

Οσκαρ 2019: Οι πρώτες προβλέψεις είναι εδώ!

στα 10

Από τα μέσα της φετινής κινηματογραφικής σεζόν και λίγο πριν η οσκαρική κούρσα ξεκινήσει, το Flix κοιτάζει στο μέλλον και προβλέπει τις πιθανές υποψηφιότητες για τις πιο μεγάλες κατηγορίες των 91ων βραβείων Οσκαρ.

Οσκαρ 2019: Οι πρώτες προβλέψεις είναι εδώ!

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της φετινής κινηματογραφικής σεζόν και για κάποιους αυτό μπορεί να σημαίνει πως είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε, πόσο μάλλον να προβλέψουμε οτιδήποτε έχει να κάνει σχέση με τα Οσκαρ του 2019, που φέτος θα απονεμηθούν στις 24 Φεβρουαρίου.

Οπως συνηθίζεται εξάλλου, ο οσκαρικός αγώνας ξεκινάει από τα μέσα φθινοπώρου καθώς όλες οι ταινίες που θέλουν να έχουν, έστω, μια ελπίδα να είναι υποψήφιες για το χρυσό αγαλματάκι, αρχίζουν να βγαίνουν στις αίθουσες από εκείνη την περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως στο πρώτο μισό του 2018 δεν είδαμε ταινίες οι οποίες όχι μόνο θα τις δούμε να είναι υποψήφιες σε αρκετές κατηγορίες στα φετινά βραβεία, αλλά έχουν ήδη και αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν σε πολλές από αυτές, ειδικά με την φετινή, διφορούμενη από αρκετούς, προσθήκη της κατηγορίας της «πιο δημοφιλούς ταινίας» της χρονιάς.

First Man 607 First Man

Τα φεστιβάλ του Σάντανς, Βερολίνου και των Καννών έδωσαν τις δικές τους ιδέες για τα επόμενα βραβεία, αναμένουμε όμως με αγωνία και το πιο «οσκαρικό», εκείνο της Βενετίας, το οποίο ξεκινάει στις 29 Αυγούστου και στο οποίο θα κάνουν την πρεμιέρα τους ταινίες, όπως το «First Man» του Ντάμιεν Σαζέλ, που θα ανοίξει το φεστιβάλ, το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν και το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά και εκείνο του Τορόντο με τις πρεμιέρες του «If Beal Street Could Talk» του Μπάρι Τζένκινς και το «Widows» του Στιβ ΜακΚουίν, όπου, πατροπαράδοτα πλέον, οι περισσότερες ταινίες ξεκινούν τις θριαμβευτικές τους πορείες, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη του οσκαρικού αγώνα που φέτος δείχνει να είναι αρκετά συναρπαστικός.


BlacKkKlansman 607 BlacKkKlansman

Καλύτερη Ταινία

Φέτος η μάχη για το μεγαλύτερο βραβείο της Ακαδήμιας θα είναι σκληρή. Η νέα ταινία του Σπάικ Λι «BlacKkKlansman» ήδη θεωρείται από αρκετούς η καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη εδώ και χρόνια. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, μιλάει για την απίστευτη ιστορία ενός μαύρου αστυνομικού στις αρχές της δεκαετίας του ’70 που εισβάλει στη Κου Κλουξ Κλαν, μιλώντας ταυτόχρονα για τον έμφυτο ρατσισμό της Αμερικής, που μοιάζει να διογκώνεται ολοένα και περισσότερα τα τελευταία χρόνια λόγω Τραμπ, ξεμπροστιάζοντάς τον με το χιούμορ και την ωριμότητα που έχει μια ταινία του Λι. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες και κέρδισε διθυραμβικές κριτικές τόσο για τον πρωταγωνιστή της Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, όσο και για την δουλειά του Λι, ο οποίος παραμένει και αδικημένος των Οσκαρ.

Το «First Man» του Ντάμιεν Σαζέλ, που μιλάει για την ιστορία του Νιλ Αρμστρόνγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, έχει δημιουργήσει τόσο πολύ buzz που αρκετοί ήδη στοιχηματίζουν πως θα είναι μια από θα είναι μια από τις ταινίες που θα σαρώσουν τα βραβεία. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε μέχρι και τις 29 Αυγούστου, όπου η ταινία θα ανοίξει το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για να δούμε αν τελικά η ταινία ανταποκρίνεται στο μεγαλειώδη ντόρο που έχει δημιουργήσει.

Roma 607 Roma

Φυσικά οι δυο αυτές ταινίες θα πρέπει να συναγωνιστούν την νέα ταινία ενός από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής μας. Ο Αλφόνσο Κουαρόν και το «Roma» του μας έδωσε πριν λίγο καιρό ένα τρέιλερ που, απλά από μόνο του, θεωρείται ένα αριστούργημα. Γυρισμένο ασπρόμαυρα και με έναν πρωτοποριακό πειραματισμό στο σχεδιασμό ήχου, η ταινία είναι μια βαθιά προσωπική ιστορία, όπως δηλώνει ο ίδιος, και το αποτέλεσμα ενός πραγματικού κινηματογραφικού οραματιστή. Πρόκειται για την πρώτη ταινία σε παραγωγή του Netflix που έχει τόσες σοβαρές πιθανότητες για ένα τόσο μεγάλο βραβείο, και ας ελπίσουμε πως τα μέλη της Ακαδημίας δεν είναι τόσο επικριτικοί με την διαδικτυακή πλατφόρμα όπως εκείνα των Καννών.

Φυσικά έξω από την δεκάδα δεν θα μπορούσε να μείνει και η νέα ταινία του Μπάρι Τζένκινς «If Beal Street Could Talk», αλλά και το «A Star Is Born» του Μπράντλεϊ Κουπερ με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την Lady Gaga, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι τουλάχιστον οι καλύτερες.

Αναπληρωματικά και με αξιώσεις για τη δεκάδα παίζουν ταινίες όπως το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, με ένα all star καστ, το «Boy Erased», μια αληθινή ιστορία για την ιστορία ενός παιδιού που υποχρεώθηκε να μπει σε ένα πρόγραμμα «θεραπείας» ομοφυλοφίλων, το «Backseat» του Ανταμ ΜακΚέι, το «Beautiful Boy» του Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκερ και το «Black Panther» του Ράιαν Κούγκλερ, που μάλλον θα είναι, επιτέλους, η πρώτη ταινία με σούπερ ήρωες που θα μπει σε μια τέτοια κατηγορία...

Υπάρχουν και άλλες ταινίες όπως το «Widows» του Στιβ ΜακΚουίν, το «Peterloo» του Μάικ Λι και το «Mary Queen of Scots» της Τζόζι Ρουρκ, αλλά και το «Hereditary» του Αρι Αστερ, για πολλούς το φετινό «Get Out!», που δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν μια πιο... diverse τελική επιλογή στην υποψηφιότητα της Καλύτερης Ταινίας.

Καλύτερη Ταινία – Οι (πιθανές) υποψηφιότητες


SPike Lee O Σπάικ Λι με τον Ανταμ Ντράιβερ στα γυρίσματα του «BlacKkKlansman»

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Δυο μεγάλοι ανταγωνιστές επιστρέφουν και πάλι στο ρινγκ της σκηνοθεσίας. Ο Μπάρι Τζένκινς με το «If Beal Street Could Talk» και ο Ντάμιεν Σαζέλ με το «First Man», οι οποίοι μάλλον θα συναγωνιστούν και φέτος για το βραβείο. Και μπορεί το 2017 ο Σαζέλ να κέρδισε το βραβείο για το «La La Land», εδώ μάλλον οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Ο Σπάικ Λι φαίνεται να έχει το Οσκαρ ήδη στο τσεπάκι του με το «BlacKkKlansman». Την χαρακτηρίζουν ήδη μια από τις καλύτερες δουλειές του Λι, κάνοντας ταυτόχρονα και τον ίδιο τον πρώτο μαύρο σκηνοθέτη που θα κερδίσει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας. Και σίγουρα η Ακαδημία δεν θα θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Από την άλλη είναι και ο Αλφόνσο Κουαρόν με το «Roma», την πρώτη του ταινία εδώ και πέντε χρόνια, και μια προσωπική ιστορία, κάτι που λατρεύουν τα μέλη της Ακαδημίας να ακούνε. Ο Κουαρόν έχει ήδη την θέση του στις φετινές υποψηφιότητες αλλά μάλλον θα φανεί «λίγος» μπροστά στην μαύρη δύναμη του Σπάικ Λι.

Πολλοί θα κονταροχτυπηθούν για να «διώξουν» από την πεντάδα τον (μάλλον σίγουρο) Μπράντλεϊ Κουπερ με το «A Star Is Born». Αναμεσά τους ο Στιβ ΜακΚουίν με το «Widows», ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με το «Ready Player One», ο Ράιαν Κούγκλερ με το «Black Panther», ο Τζόελ Ετζερτον με το «Boy Erased» ή και ο Γιώργος Λάνθιμος με το «The Favourite» ή και ο Τζον Κραζίνσκι με το «A Quiet Place».

Καλύτερη Σκηνοθεσία – Οι υποψηφιότητες

Αναπληρωματικοί


You Were Never Really Here 607 Χοακίν Φίνιξ στο «You Were Never Really Here»

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ετοιμάζεται να κάνει την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «The Old Man & the Gun» και η Ακαδημία του έχει ήδη έτοιμη μια θέση στις υποψηφιότητες για το Α’ Ανδρικό Ρόλο, έστω κι ας είναι τιμής ένεκεν και έστω αν έπρεπε να τον είχε προτείνει αλλά και βραβεύσει στο αριστουργηματικό «Ολα Χάθηκαν», μια πενταετία πριν. Από την άλλη όμως φέτος έχουμε ερμηνείες όπως του Χοακίν Φίνιξ στο «You Were Never Really Here», o οποίος κέρδισε και το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού το 2017 στις Κάννες, αλλά και την ήρεμη, γεμάτη υποβόσκουσα ένταση, ερμηνεία του Ιθαν Χοκ στο «First Reformed», που φαίνεται πως θα πάρουν δικαιωματικά από μια υποψηφιότητα.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ φαίνεται πως θα είναι ακόμα μια φορά υποψήφιος με ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ, στον ρόλο του αστροναύτη Νιλ Αρμστρονγκ για το «The First Man». Δεν θα είναι ο μόνος όμως που θα έχει υποψηφιότητα παίζοντας σε μια βιογραφική ταινία. Ο Ράμι Μάλεκ ετοιμάζεται για την πρώτη του υποψηφιότητα παίζοντας τον Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody» και, από όσα ακούγονται μέχρι στιγμής, ίσως έχει και μια μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει. Εκτός κι αν ο Λούκας Χέτζες με την ερμηνεία του στο «Boy Erased», καταφέρει να συγκινήσει τα μέλη της Ακαδημίας και να πάρει την δεύτερη υποψηφιότητά του.

Στην κατηγορία αυτή ίσως δούμε και ονόματα όπως του Κρίστιαν Μπέιλ για το «Backseat» και του Μπράντλεϊ Κούπερ για το «A Star Is Born» ή και του Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον για το «BlacKkKlansman», κάτι που θα γίνει μόνο για να δώσει μια παραπάνω ποικιλία στις υποψηφιότητες.

Α’ Ανδρικός Ρόλος – Οι υποψηφιότητες

Αναπληρωματικοί


The Wife 607 Γκλεν Κλόουζ στο «The Wife»

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Ηδη από τώρα, το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κατηγορία αυτή δεν είναι άλλη από την Γκλεν Κλόουζ στο «The Wife». Οι πάντες εκθειάζουν την εξαιρετική της ερμηνεία στην ταινία και είναι καιρός η Ακαδημία, μετά από έξι υποψηφιότητες που τις έχει δώσει, να αναγνωρίσει μια από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς της γενιάς της. Και εδώ που τα λέμε δεν χρειάζονται περισσότεροι λόγοι για να της δώσουν το βραβείο.

Οι υπόλοιπες που ποντάρουμε πως σίγουρα θα βρεθούν μαζί της στις υποψηφιότητες, είναι η Νικόλ Κίντμαν για το «Destroyer», η οποία φαίνεται πως έχει μεταμορφωθεί τελείως για τον ρόλο της, η Βαϊόλα Ντέιβις για το «Widows» και η Lady Gaga για το «A Star is Born» για να κλείσει τα στόματα όλων εκείνων που δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρει. Μετά την αναγνώριση των ταινιών τρόμου από την Ακαδημία πέρσι με το «Get Out!» και η Τονι Κολέτ με την εξαιρετική της ερμηνεία στο «Hereditary» έχει σοβαρές πιθανότητες για μια υποψηφιότητα.

Αλλά πιθανότητες επίσης είναι και η Σαρλίζ Θερόν για το «Tully», η Σέρσα Ρόναν για το «Mary Queen of Scots» και η Μελίσα ΜακΚάρθι για το «Can You Ever Forgive Me?».

Α’ Γυναικείος Ρόλος – Υποψηφιότητες

Αναπληρωματικοί


Salame Τίμοθι Σαλαμέ στο «Beautiful Boy»

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Είναι άραγε η χρονιά του Τίμοθι Σαλαμέ; O 23χρονος ηθοποιός - αποκάλυψη, του «Να με Φωνάζεις με τ’ Ονομά Σου», είναι έτοιμος όχι μόνο για την δεύτερη συνεχόμενη υποψηφιότητα της καριέρας του με την ταινία του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκερ «Beautiful Boy», αλλά αυτή την φορά όλα τα προγνωστικά δείχνουν πως θα πάρει και το βραβείο. Για κάποιους είναι ήδη από τώρα το δεύτερο πιο σίγουρο βραβείο, μαζί με αυτό της Γκλεν Κλόουζ στο A’ Γυναικείο Ρόλο.

Το «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι θα έχει την παρουσία του κι εδώ με την ερμηνεία του Ανταμ Ντράιβερ (αλλά και αυτή του Τόφερ Γκρέις), οι οποίοι μποροεί να φιγουράρουν μαζί με τον περσινό νικητή της ίδιας κατηγορίας, Σαμ Ρόκγουελ αυτή την φορά για την ερμηνεία του στην ταινία «Backseat» και, ναι, τον δυο φορές υποψήφιο με Οσκαρ Τζόνα Χιλ (που τώρα ίσως γίνει και τρεις φορές υποψήφιος) για την ταινία «Don’t Worry, We Won’t Get Far on Foot» σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ, που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Τέλος, μπορεί ένας από τους δυο πρωταγωνιστές της ταινίας «Boy Erased», ή ο Ράσελ Κρόου ή ο Τζόελ Ετζερτον, να καλύψει την πέμπτη θέση της κατηγορίας.

Φυσικά ακούγεται αρκετά και το όνομα του Μάικλ Μπ. Τζόρνταν για τον ρόλο του στο «Black Panther», αλλά είναι κάπως υπερβολικό (ακόμη) για την Ακαδημία να βάλει μέσα στην πεντάδα μια τέτοια ερμηνεία. Ο Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ για την ερμηνεία του στο «Can You Ever Forgive Me?» και ο Στέφαν Τζέιμς για την ερμηνεία του στο «If Beal Street Could Talk» θα μπορούσαν να απειλήσουν τους υπόλοιπους για να μπουν στην πεντάδα.

Β’ Ανδρικός Ρόλος – Οι υποψηφιότητες

Αναπληρωματικοί


The Favourite 607 Εμα Στόουν στο «The Favourite»

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Η φετινή κατηγορία για τον Β’ Γυναικείο Ρόλο θα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ήδη αρκετά φαβορί και πραγματικά θα δοθεί μάχη σώμα με σώμα για το ποιες ερμηνείες θα πάρουν από μια υποψηφιότητα (ευτυχώς δεν υπάρχει καμία Μέριλ Στριπ για τις επισκιάσει (οι εμφανίσεις της στο «Mamma Mia! Here We Go Again» και στο επερχόμενο «Mary Poppins Returns» δεν είναι αρκετές για να τις δώσουν φέτος το εισιτήριο για τα Οσκαρ – όχι πως το χρειάζεται πια).

Εμείς ποντάρουμε στην Ρετζίνα Κινγκ για το «If Beal Street Could Talk», μιας και η ταινία θα παίξει αρκετά στις μεγάλες κατηγορίες, την Εμα Στόουν για το «The Favourite», την Εϊμι Ανταμς για το «Backseat» που μετά από πέντε υποψηφιότητες ίσως φέτος να είναι επιτέλους η χρονιά της, την Μάργκο Ρόμπι για το «Mary Queen of Scots», που ήδη από το τρέιλερ δείχνει να ξεχωρίζει, και την Εϊμι Ράιαν για το «Beautiful Boy».

Η Νικόλ Κίντμαν για την ερμηνεία της στο «Boy Erased» ίσως βρεθεί και σε αυτήν την πεντάδα (μαζί με την υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου) και εδώ ίσως έχουν και μια ελπίδα οι δύο άλλες κυρίες του «The Favourite», Ολίβια Κόλμαν και Ρέιτσελ Βάις για να μπουν στην πεντάδα.

Β’ Γυναικείος Ρόλος – Οι (πιθανές) υποψηφιότητες

Οι αναπληρωματικοί


the incredibles 2 607Απίθανοι 2

Καλύτερο Σενάριο (Διασκευασμένο και Πρωτότυπο)

Η κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου έχει σχεδόν ήδη κλειδώσει. Ταινίες όπως το «BlacKkKlansman», «Boy Erased», «If Beal Street Could Talk», «Beautiful Boy» θα είναι σίγουρα μέσα στην πεντάδα. Τι γίνεται όμως όσο αφορά την πέμπτη θέση; Η ταινία του Μπραντ Μπερντ «Απίθανοι 2» σίγουρα θα είναι υποψήφια για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, και ο ίδιος είχε προταθεί για σενάριο άλλες δυο φορές με το «Οι Απίθανοι» και τον «Ρατατούη», οπότε δεν θα είναι αρκετά παράλογο να τον δούμε να εισβάλλει και στη φετινή κατηγορία. Από την άλλη όμως ίσως το «Black Panther» καταφέρει να του κλέψει την υποψηφιότητα μέσα από τα χέρια, αν αναλογιστεί κανείς την περσινή υποψηφιότητα του «Wolverine».

Οσο αφορά το Πρωτότυπο Σενάριο τα πράγματα είναι λίγο πιο ρευστά. Το «Isle of Dogs» του, αγαπημένου της Ακαδημίας, Γουές Αντερσον έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι μέσα, όπως και το «Hereditary», μετά την περσινή επιτυχία του «Get Out!». To «Roma» έχει όλα τα προσόντα για να πάρει μια θέση στην πεντάδα μαζί με το «Peterloo» του Μάικ Λι και το «Backseat». Κάπου εδώ έχει ενδιαφέρον και η τύχη του «The Favourite», αυτή τη φορά με το πρωτότυπο σενάριο να υπογράφουν όχι το δίδυμο Λάνθιμος - Φιλίππου αλλά οι οι Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα.

Διασκευασμένο Σενάριο – Οι (πιθανές) υποψηφιότητες

Πρωτότυπο Σενάριο – Οι (πιθανές) υποψηφιότητες


black panther 607 Black Panther

Δημοφιλής Ταινία της Χρονιάς

Η νέα κατηγορία που θέσπισε η Ακαδημία από φέτος, αυτή της πιο Δημοφιλούς Ταινίας της Χρονίας, έχει φέρει τον διχασμό όχι μόνο στην βιομηχανία του Χόλιγουντ αλλά και γενικά σε όλους όσους παρακολουθούν και μελετούν την οσκαρική κούρσα. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι πως η κατηγορία αυτή δημιουργήθηκε για τα βραβεύσει ταινίες όπως το «Black Panther», ή μάλλον καλύτερα να βραβεύσει ΤΟ «Black Panther», το οποίο από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του στις αίθουσες βρίσκεται στο στόμα όλων για μια θέση στην κατηγορία της (κανονικής, όχι δημοφιλούς) Καλύτερης Ταινίας.

Ταινίες blockbuster όπως το «Deadpool 2» ή και το «Avengers: O Πόλεμος της Αιωνιότητας» θα βρεθούν μάλλον στην πεντάδα της νεοσύστατης κατηγορίας. Από την άλλη η, καλύτερη για πολλούς, περιπέτεια φέτος είναι το «Mission Impossible: Fallout» και εδώ ο Τομ Κρουζ θα δείξει αν το τρέξιμο του απέδωσε τόσο ώστε να ρίξει τον «Black Panther» από την κορυφή. Και φυσικά να μην ξεχνάμε και το «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο η Ακαδημία να θέλει να αναδείξει και το παρεξηγημένο αλλά δημοφιλές είδος της ρομαντικής κομεντί. Ταινίες όπως το «Crazy Rich Asians», που έκανε πάταγο στην Αμερική τόσο εισπρακτικά όσο και κριτικά, ή το hit του φετινού καλοκαιριού, το «Mamma Mia! Here We Go Again», ή το αρκετά γλυκό «Love, Simon», καταφέρουν να βρουν μια θέση στην πεντάδα. Από την άλλη, αν θέλει να το παίξει και λίγο πιο «ανεξάρτητα», πάντα υπάρχει και το «A Quiet Place». Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο.

Δημοφιλής Ταινία της Χρονιάς – Οι (πιθανές) υποψηφιότητες

Αναπληρωματικοί


H 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2019.