Φεστιβάλ / Βραβεία

Η υποτροφία του East Anglia University φέτος στον Ορέστη Δικαίο, για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του

στα 10

Το περίοπτο βρετανικό πανεπιστήμιο επιλέγει να ενισχύσει τον Ελληνα σκηνοθέτη, ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο.

Flix Team
Η υποτροφία του East Anglia University φέτος στον Ορέστη Δικαίο, για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του

Κάθε χρόνο, το East Anglia University, ένα από τα πιο διακεκριμένα Πανεπιστήμια στην Αγγλία, με μεγάλη παράδοση στο χώρο των media και των εικαστικών τεχνών, προσφέρει μια πολύτιμη υποτροφία από το Τμήμα Τεχνών και Κινηματογράφου, τριετή, που στηρίζει τον δημιουργό στην έρευνά του. Φέτος, μεταξύ αιτήσεων απ' όλο τον κόσμο και με μεγάλο ανταγωνισμό, η υποτροφία δόθηκε στον Ελληνα σκηνοθέτη και ηθοποιό, Ορέστη Δικαίο, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να βάλει μπροστά την υλοποίηση του δικού του οράματος.

Διαβάστε ακόμη: Ερωτας είναι... μια βραδιά με θερινό σινεμά και live cooking στο Μουσείο Μπενάκη

ορέστης δικαίος 607φωτό: Αλέξανδρος Βογιατζάκης

«Το πρότζεκτ που ανέλαβα,» εξηγεί ο Ορέστης Δικαίος, «είναι μια δική μου πρόταση και στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας μου. Οι σεναριακές και αισθητικές επιλογές της ταινίας έχουν άμεση σχέση με τη φιλοσοφία πάνω στην έννοια του χρόνου, με εργαστήρια υποκριτικής πάνω σε αυτή τη θεωρία και χτίζονται γύρω από την αποδόμηση μιας στιγμής του μύθου του Οιδίποδα.»

Ο Δικαίος ξεκίνησε τις σπουδές κινηματογράφου και θεάτρου και τη δουλειά του στην Ελλάδα (Μοντέρνοι Καιροί / Horme Pictures), αλλά η ανάληψη της υποτροφίας του East Anglia University και του πρότζεκτ που αυτή συνεπάγεται, είναι το τελευταίο κομμάτι μιας πορείας που ξεκίνησε στην Αγγλία από το Πανεπιστήμιο του Greenwich (Ede & Ravencraft Prize, 2015) και συνεχίστηκε στο Πανεπιστήμιο του York. Το 2016, οι δύο μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες του απέσπασαν το Πρώτο Βραβείο, η καθεμιά στην κατηγορία της («Tuning In to Elusive Times», Καλύτερο Audio Visual Advanced Project, «Out Of The Shadows», Outstanding Achievement in Film Studies Creative Project).

ορέστης δικαίος 607«Tuning In to Elusive Times»

«Αυτό που, στην ουσία, μού προσέφεραν οι σπουδές μου στην Αγγλία,» λέει ο Δικαίος, «ήταν μια έντονη κριτική μάτια πάνω στον κινηματογράφο και μια αντίληψη πάνω στη δημιουργία ταινιών, που συνδυάζει το συναισθηματικό υπόβαθρο του δημιουργού με μια πολύ δομημένη σκέψη πάνω στα θέματα με τα οποία αποφασίζει κάθε φορά να καταπιαστεί. Η αυστηρή οργάνωση και τήρηση πολύ συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων είναι επίσης κάτι αυτονόητο και αυστηρά απαραίτητο.»

ορέστης δικαίος 607 «Out Of The Shadows»

Ως αποτέλεσμα, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τού Ορέστη Δικαίου, βρίσκεται στο αρχικό στάδιο προπαραγωγής: θα γυριστεί, όταν έρθει ο καιρός, στην Ελλάδα, σε συνεργασία με ελληνική εταιρία παραγωγής, ενώ αναζητά κι άλλους συνεργάτες, έχοντας ήδη τη γερή αφετηρία της.

Διαβάστε ακόμη: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου | Μια σπάνια ευκαιρία να δεις το «Betrogen» του Χαρούν Φαρόκι